Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Kalix Löjrom (OEM)

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítési folyamat minden szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

A Kalix Löjrom (OEM), egy lazacféle, a törpemaréna ikrája, amely 2010-ben nyerte el az Európai Uniótól az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) státuszt.

Gulf of Bothnia

Terület szempontjából a Kalix Löjrom (OEM) előállításához használt törpemaréna a Piteå, Luleå, Kalix és Haparanda településeket körülvevő területen fordul elő. A tengeren a Torneå folyó torkolatától északra, valamint az Åby folyó torkolatától délre fekvő, a parttól legfeljebb 40 kilométerre elterülő vizek határain belül halásszák. A Botteni-öbölnek ez a része a törpemaréna természetes ívóhelye. A Kalix Löjrom teljes elkészítési folyamatának e behatárolt földrajzi területen belül kell történnie.

archive map of Gulf of Bothnia

A Kalix Löjromra (OEM) jellemző tulajdonságok közé tartozik az íze és az azonnal felismerhető narancs színe, amely a svéd nemzeti színrendszerben a S2070-450R színnek felel meg. A Kalix Löjrom (OEM) ikráját a sajátos narancs árnyalata különbözteti meg az édesvízi marénából kinyert ikrától, amelynek színe sárga.

Megállapítást nyert, hogy mind különleges íze, mind egyedülálló pigmentációja közvetlen összefüggésben áll a törpemaréna sajátos táplálkozásával. A Botteni-öbölnek ezen a részén, ahol a törpemarénák ívnak és a halászati időszak során tartózkodnak, hideg és tiszta a víz, ami szintén meghatározó tényező. Nem kevesebb, mint nyolc nagy folyó és számos kisebb folyó és vízfolyás ömlik a tengerbe a Botteni-öbölnek ezen a részén, a víz pedig ivóvíz minőségű.

A Kalix Löjrom (OEM) hagyományos előállítási módja is hozzájárul egyedülálló hírnevéhez. Az ikrák kezelésének módja a helyi szakértelem része és sokéves tapasztalatot igényel. A Kalix Löjrom sajátos karakteréhez hozzájárul harmonikus ízvilága, a halolaj és a só lágy, enyhe íze.

A termék előállítása

a picture of the small salmonid fish species

A Kalix Löjromot (OEM) a törpemaréna, latin nevén Coregonus albula ikrájából állítják elő. A halat a Botteni-öböl egy adott részéről fogják ki. E természetes környezetnek köszönhetően a törpemarénára egyedi táplálkozás és fogási terület jellemző, és ez a két összefüggő tényező adja a Kalix Löjrom (OEM) különlegességét.

A törpemaréna kizárólag az e környezet által biztosított természetes táplálékforrásokat fogyasztja. Ezek az édesvízi rovaroktól mentes, nyugodt vizek biztosítják a törpemaréna táplálékforrásait, a planktonban található rákféléket és rovarlárvákat. A tényleges fogási terület mérete attól függően változik, hogy mennyi édesvíz ömlik az öbölbe a tavaszi áradások idején. Ha az édesvízellátás növekszik, az nagyobb táplálkozási területet biztosít a törpemaréna számára.

A Kalix Löjrom (OEM) teljes elkészítési folyamata több szakaszból áll: előzetes öblítés, keverés, átszitálás, szárítás, sózás és alapos tisztítás. Az ikra mérete az öthetes halászati időszak során változik, az első heti 0,8 mm-től az ötödik heti 1,3 mm-ig. Miután a Kalix Löjromot kiemelték a halból, amely folyamat a fogás napján, kézzel történik, az ikrához 4% sót adnak.

a fisherman with a catch of fish and a factory worker cleaning fish
Kalix Lojrom processing

A Kalix Löjromot (OEM) elsősorban fagyasztva vagy fagyasztásból felengedve értékesítik. A fogási időszak során kisebb mennyiségben frissen is kínálják. A liofilizálási eljárás a Kalix Löjrom (OEM) teljes víztartalmát 37,7%-ra állítja be. Összes sótartalma 4,3%. A termék jellemzői változatlanok maradnak, akár fagyasztva, fagyasztásból felengedve vagy frissen kínálják.

További információk

Kalix Löjrom (OEM) – jogszabályi leírás

Információk az oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban