Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais (OFJ)

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) garantálja, hogy a termék előállításának, feldolgozásának vagy készítésének legalább egy szakasza az adott régióban történik.

A termék eredete

a lila spárga mezője
Műanyag talajtakaróval borított spárgaágyak. © APBA

Az Asperges du Blayais (OFJ) különböző, fehér vagy lilásbíbor színű spárgafajtát jelöl, amelyet a franciaországi Gironde és Charente-Maritime megyék egyes településein termesztenek. 2015 óta európai uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzés.

A franciaországi Blayais régió térképe

Az Asperges du Blayais (OFJ) spárgát Franciaország délnyugati részén, a Gironde-torkolat jobb partján és a szárazföldbe kissé benyúló (a Blayais régiónak is nevezett) terület egy részén termelik és szüretelik. A torkolatot körülvevő földterület ideális természeti környezet, agyagos dombjai a szőlő, homokos alföldjei pedig a spárga termesztéséhez. A terroirnak köszönhető ennek a kényes zöldségnek a kifinomult ízvilága és tulajdonságai.

A périgord-i homokból álló talaj összetételének köszönhető, hogy a spárga héja vékony, csúcsa olyan omlós, hogy szétolvad a szájban, és a spárgasíp teljes hosszában zsenge és édeskés. A talaj, amelyben a spárgát termesztik, átlagos homoktartalma meghaladja a 75%-ot. A homok fekete, amely azt jelzi, hogy nagyon gazdag szerves anyagokban, apró szemcsékből áll és gyorsan felmelegszik.

A természetes talajvíz-elvezetéssel rendelkező, mérsékelt időjárású környezet mellett az éghajlat is kiváló, amelyet erősen befolyásol az óceán és a Gironde-torkolat közelsége. Az időjárási körülmények ideálisak a spárga gyors növekedéséhez az idény alatt, mivel márciustól kezdve nagyon enyhe a hőmérséklet, március és június között pedig gyakori a csapadék. Az enyhe klíma elősegíti a korai betakarítást, és ezáltal a növény természetes keserűsége kevésbé erőteljes.

a spárga kézi betakarítása
A spárgát áprilistól júniusig napi rendszerességgel, kézzel szedik le. © APBA

Az Asperges du Blayais (OFJ) lágy textúrájú és édeskés ízű. Ezt tükrözi a francia mondás „De la pointe au talon tout est bon!” („Finom az egyik végétől a másikig!”), amellyel generációk óta jellemzik ennek a spárgának a kifinomultságát és ízletességét. Az Asperges du Blayais (OFJ) spárga Drinking minőségének köszönhetően a termőterületétől távol, messze földön is jó hírnévnek örvend. Nemcsak Franciaország-szerte, hanem Európa más részein, valamint Kínában és Japánban is árusítják.

A termék előállítása

Az Asperges du Blayais (OFJ) alábbi, gondosan válogatott fajtáit takarítják be: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 és Vitalim. Ú fajták bevezetése megengedett, amennyiben azok megfelelnek a termékre vonatkozó szigorú minőségi előírásoknak.

Napjainkban az Asperges du Blayais (OFJ) termesztési gyakorlata magában foglalja a rendszeres bakhátolást, amely lehetővé teszi a fehér szín megőrzését. Ehhez társulhat az így kialakított földhalmok (bakhát) talajtakaróval való lefedése, amely optimalizálja az éghajlat előnyös tulajdonságait.

spárga koronákat tartalmazó talajárok

Az Asperges du Blayais (OFJ) színét a spárgacsúcs színe határozza meg. Fehér spárga esetében a csúcs fehér, míg lila spárga esetében a csúcs rózsaszín és lilásbíbor közötti árnyalatú. A spárgasíp többi része mindig fehér, esetleg enyhén rózsaszínű.

Az Asperges du Blayais (OFJ) megjelenésének számos eleme tanúskodik a termék minőségéről. Először is, a spárgafejek szorosan záródnak, és a spárgasíp kifejlett, nem üreges, nincs eltörve, nincs elrepedve, enyhe görbület megengedett. A hossz 12 cm alatti a spárgafejek esetében, 12–17 cm a rövid spárgák esetében, és 17 cm feletti a hosszú spárgák esetében. A maximális hossz 22 cm. A minimális átmérő (a hossz középpontjánál mérve) 12 mm.

A válogatás biztosítja, hogy csak a nagy méretű, fehér sípú, fehér vagy lilásbíbor fejjel rendelkező (ezek a zsengeséget jelzik) spárga kerüljön kiválasztásra. Különös gondot fordítanak a kiszáradás veszélyének, valamint a mosási, a válogatási és a szabályozott nedvességtartalmú hűtési folyamatban rejlő veszélyek elkerülésére, mivel a spárga zsengesége jelentősen függ annak frissességétől és a természetes nedvességének megőrzésétől. A betakarítás és a hűtés közötti idő soha nem haladhatja meg a 10 órát. A szállítás vagy csomagolás előtt álló spárgát hideg, nedves helyiségben kell tárolni (80% feletti páratartalom, 2–7 °C hőmérséklet mellett).

Gironde torkolat
A Gironde-torkolat jobb partján ideális a klíma az Asperges du Blayais (OFJ) termesztéséhez. © APBA

A spárga meghámozható. Ez kézzel vagy hámozógéppel történhet a válogatást követően. Az Asperges du Blayais (OFJ) spárgát – a hámozással és a csomagolással ellentétben – a termesztés helyén kell szétválogatni.

További információk

Asperges du Blayais (OFJ) – jogszabályi leírás

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban

Események

  • Kiállítások
  • 2024. július 26., péntek, 09:00 - 2024. július 29., hétfő, 18:30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Külső rendezvény