Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Varför behövs marknadsinsyn?

Bristande insyn och information kan leda till ineffektiva marknader. De som har tillgång till de mest tillförlitliga uppgifterna får dessutom ett oproportionerligt stort inflytande. Därför tar EU fram information om prissättning och annan marknadsinformation för många jordbruksprodukter.

Det finns bra information om producent- och konsumentpriser, men inte så mycket om priserna i livsmedelskedjans mellanled.

Information om mellanleden kan bidra till bättre affärsbeslut och öka förtroendet mellan alla aktörer i livsmedelskedjan. För att kunna konkurrera effektivt på globala marknader behövs också aktuell och lättillgänglig information om marknadsutvecklingen. Detta gynnar särskilt mindre aktörer, som inte kan få informationen via privata källor.

Den 1 oktober 2019 antog kommissionen därför ny lagstiftning för att förbättra insynen i jordbruks- och livsmedelskedjan.

Marknadsinsyn i praktiken

Förordningen omfattar kött, ägg, mejeriprodukter, frukt och grönsaker, jordbruksgrödor, socker och olivolja.

Reglerna innebär att de befintliga systemen för uppgiftsinsamling utökas för att få in uppgifter om de senare leden i livsmedelskedjan.

Uppgifterna ska hjälpa alla aktörer – bland annat lantbrukare, producentorganisationer och små och medelstora företag – att följa marknadsutvecklingen i de olika leden i kedjan och utvärdera konsekvenserna.

Det är EU-länderna som ansvarar för att samla in pris- och marknadsuppgifter. För att minska byråkratin rekommenderar kommissionen att datainsamlingen inte ska omfatta små och medelstora företag. EU-länderna vidarebefordrar uppgifterna till kommissionen, som publicerar dem på sin portal för jordbruksdata och hos organen för marknadsbevakning. Det är viktigt att ländernas uppgifter är korrekta och aktuella. I kommissionens dokument med frågor och svar kan du läsa mer om marknadstransparens.

Ekonomisk analys och offentligt samråd

Tidslinje för samråd

  1. Februari 2019
    Konferens om öppenhet på marknaden i EU:s livsmedelskedja

    Kommissionen presenterade resultaten av sin ekonomiska analys för de berörda parterna samt möjligheterna att förbättra öppenheten på marknaden i EU:s livsmedelskedja. Syftet med konferensen var att inhämta synpunkter från parterna före nästa steg.

  2. September 2018
    Workshop för expertgruppen för övergripande frågor om den gemensamma jordbrukspolitiken och gruppen för civil dialog

    Generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling samlade EU-ländernas delegater (expertgruppen för övergripande frågor om den gemensamma jordbrukspolitiken) och intresseorganisationer (gruppen för civil dialog om den gemensamma jordbrukspolitiken) för att diskutera styrkorna och svagheterna i det nuvarande systemet med öppenhet på marknaden och behovet av förbättringar i de sektorsspecifika livsmedelskedjorna.

  3. Maj 2018
    Workshop för akademiker, branschexperter och nationella och internationella organisationer

    Workshoppen anordnades av det gemensamma forskningscentrumet och generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling för att utvärdera möjliga EU-åtgärder och förbättra de sektorsspecifika livsmedelskedjorna genom större öppenhet på marknaden.

  4. Augusti 2017

    Offentligt samråd

    Samrådet om initiativet att förbättra livsmedelskedjan omfattade tre enkäter. Allmänheten och alla organisationer var välkomna att delta i samrådet.

  5. Juli 2017

    Inledande konsekvensbedömning

    Den inledande konsekvensbedömningen övervägde kommissionens olika alternativ för att öka öppenheten på marknaden och tog också ställning till de ekonomiska, sociala och övergripande frågor som de kunde leda till.

Arbetsgruppen för jordbruksmarknader

Förordningen om marknadsinsyn var ett svar på rekommendationerna från arbetsgruppen för jordbruksmarknader, en oberoende expertgrupp som tillsatts för att undersöka olika sätt att öka producenternas inflytande i jordbruks- och livsmedelskedjan. Arbetsgruppens slutsats var att bättre tillgång till information i alla led i leveranskedjan skulle stärka konkurrenskraften, särskilt för mindre producenter.

Samarbete och expertrådgivning

Enligt den nya förordningen ska kommissionen ta hjälp av EU-länderna, berörda parter och oberoende experter för att övervaka tillämpningen av reglerna, utbyta bästa praxis och följa utvecklingen när det gäller marknadsinsyn. Detta kommer också att diskuteras i kommittén för den samlade marknadsordningen inom jordbruket.

Marknadsinsyn och digitalisering

Kommissionen har offentliggjort en rapport om hur tekniken bidrar till bättre marknadsinsyn. Denna rapport visar hur nya tekniska lösningar avsevärt skulle kunna bidra till att förbättra informationen om EU:s jordbruksbaserade livsmedelsmarknader. De aspekter som omfattas tar hänsyn till möjliga förbättringar: 

  • från hur aktuella och högkvalitativa uppgifter ska samlas in
  • till hur insamlingen och valideringen av uppgifter kan minska byråkratin och kostnaderna.

Sådana förbättringar kräver dock en nära samordning mellan kommissionen och alla EU-länder och betydande investeringar i teknik. De kräver också ytterligare insatser för att utveckla tillförlitliga mekanismer för dataförvaltning och datadelning inom den jordbruksbaserade livsmedelssektorn och med andra sektorer.

Dokument

  • 8 DECEMBER 2022
Frequently asked questions on market transparency – on general issues, and 2022 stocks and seeds amendments
  • 8 DECEMBER 2022
Frequently asked questions on market transparency – implementation
  • 8 DECEMBER 2022
Frequently asked questions on market transparency – Regulation context, content, and impact
  • 19 NOVEMBER 2020
Implementation – technical specifications: animal products
  • 19 NOVEMBER 2020
Implementation – technical specifications: arable crops
  • 19 NOVEMBER 2020
Implementation – technical specifications: fat filled powder
  • 19 NOVEMBER 2020
Implementation – technical specifications: fruit and vegetables