Skip to main content
Agriculture and rural development

Montes de Toledo (OEM)

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítés folyamatának minden szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

A Montes de Toledo (OEM) a spanyolországi Montes de Toledo hegység körül található, behatárolt földrajzi területen előállított extra szűz olívaolaj.

Montes de Toledo - táj
Cornicabra olajfák a spanyolországi Montes de Toledo lankáin. © D.O.P. Montes de Toledo

Az eredetileg föníciai és görög gyarmatosítók által meghonosított olajfatermesztés a római korban jelentős fejlődésen ment keresztül. Az arab megszállás időszakától kezdve a 18. századig az olajbogyót főleg helyi használatra szüretelték.

A 18. század óta azonban az ágazat jelentős növekedésnek indult. Az Olea europea L. olajfán termesztett Cornicabra olajbogyófajta azóta kiállta az idő próbáját, és manapság ez az egyetlen fajta, amelyet a 2000 óta európai oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott Montes de Toledo (OEM) olívaolaj előállításához használnak.

Nem véletlen, hogy a Cornicabra olajbogyó a Montes de Toledo hegységben honos. A terület talaja és éghajlata, valamint a többgengerációs olívatermesztők munkája a terület szempontjából legalkalmasabb Cornicabra fajta természetes kiválasztódásához vezetett, amely az egyetlen, a Montes de Toledo (OEM) olaj előállításához felhasználható fajta.

Montes de Toledo olive oil

Az általában kevésbé termékeny talajformációk kihatottak a növénykultúrára, amely folyamatos stressznek van kitéve. Az eredmény egy olyan gyümölcs, amelynek a természetes körülményekhez való alkalmazkodás során egyedi, megkülönböztethető aromája alakult ki, és ez az aroma később kifejezésre jut a belőle kivont olívaolajban is. A Montes de Toledo (OEM) olívaolaj esetében ez erőteljes ízhatásban, gyümölcsösségben és aromagazdagágban, valamint a közepestől intenzívig terjedő keserűségben és fanyarságban mutatkozik meg.

Nem kevesebb, mint 128, Toledo tartomány délnyugati részén és Ciudad Real tartomány északnyugati részén található település ad egyedül otthont azoknak az olívaligeteknek, amelyekből a Montes de Toledo (OEM) alapanyaga származik, és ahol az olajat termelik és palackozzák. A Montes de Toledo (OEM) színe – a betakarítás idejétől és az előállítás helyétől függően – az aranysárga és az intenzív zöld közötti tartományban helyezkedik el.

A termék előállítása

A Cornicabra fajtájú olajbogyóból nyert minőségi, extra szűz Montes de Toledo (OEM) olívaolaj titka az a rendkívüli gondosság, amelyet a termelési szakaszok során a gyümölcs kezelésére, az olaj romlásának elkerülésére, valamint ízének, aromájának és tulajdonságainak megőrzésére fordítanak.

Ez ott kezdődik, hogy az olajfaligetekben csak a fáról leszedett olajbogyót használják fel a Montes de Toledo (OEM) előállításához. A sajtoló üzemhez vezető utat nem szabad elsietni, nehogy a pótkocsikban vagy merev konténerekben, ömlesztve szállított olajbogyók sérüljenek. A gyümölcsöt továbbá a betakarítástól számított 24 órán belül el kell juttatni a sajtoló üzembe.

Montes de toledo - traktor
Az olajbogyókat a fa károsodásának megelőzésére szolgáló módszerekkel szedik. © D.O.P. Montes de Toledo

A sajtoló üzembe érve az olajbogyók szigorú válogatási rendszeren mennek keresztül, amely biztosítja, hogy a földről és a fáról szedett olajbogyók, valamint a Cornicabra fajtától eltérő fajták feldolgozása elkülönítve történjen, minimalizálva az olajbogyók károsodását, amelyek nem tárolhatók.

Montes de Toldeo - tartály

A következő szakasz a keverés. A folyamat időtartama nem haladhatja meg a 60 percet, és csak egy keverési ciklus engedélyezett. Ebben a szakaszban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 30 °C-ot, és a centrifugában az olaj és a víz keverékének hőmérséklete nem lehet alacsonyabb, mint 35 °C. Az olajsajtoló üzemek megfelelő teszteléssel biztosítják azt is, hogy az előállított olajok megfeleljenek az előírt fizikai és kémiai követelményeknek.

A kivont olajat ezután ülepítő tartályokban tárolják (lehetőleg beltérben), és más módon is védik a hőmérséklet és a fény változásaival szemben. A rozsdamentes acélból készült tartályok, illetve az epoxigyantával vagy üvegszállal bélelt konténerek átlátszatlanok. Rendkívül fontos, hogy az olaj hőmérséklete 25 °C alatt maradjon!

Végül az olajat – további ellenőrzések után – üvegpalackokba, illetve bevonattal ellátott fémből, PET-ből vagy mázas kerámiából készült tartályokba töltik át. Valamennyi címkén kötelező feltüntetni az eredetmegjelölés logóját és a „Denominación de Origen Montes de Toledo” vagy a „DOP Montes de Toledo” („Montes de Toledo” eredetmegjelölés) szöveget. Ezenkívül a terméket el kell látni zárjeggyel, amely tartalmaz egy, az ellenőrző szerv által kiadott, számozott másodlagos címkét és az eredetmegjelölés logóját is.

Az így kapott Montes de Toledo (OEM) olívaolaj a gyümölcsösség, a keserűség és a fűszeresség (csipősség) tekintetében közepes vagy magas értékeket mutat.

További információk

Montes de Toledo (OEM) – jogszabályi rendelkezések

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban

Orange and polenta cake with Montes de Toledo PDO olive oil

Narancsos-puliszkás sütemény Montes de Toledo (OEM) olívaolajjal

Süssön egy ízletes, étvágygerjesztő süteményt Montes de Toledo (OEM) extra szűz olívaolaj, valamint számos zamatos hozzávaló felhasználásával.

Megnézem a receptet!