Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Geraardsbergse mattentaart OFJ

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) garantálja, hogy a termék előállításának, feldolgozásának vagy készítésének legalább egy szakasza az adott régióban történt.

A péksütemény története

A hűtőszekrények elterjedése előtt csak a leggazdagabbak és a kolostorok lakói engedhették meg maguknak, hogy az élelmiszert jégveremben hűtsék, így a romlandó tej feldolgozására különböző módszerekhez folyamodtak. A tartósítás egyik legkézenfekvőbb módja a sajtkészítés volt, ám speciális eljárással aludttejhez is jutottak. A mattentaart tésztába sütött aludttejből készült flamand finomság, melynek létrejöttében nem kis szerepet játszott, hogy az aludttejet így huzamosabb ideig tudták tárolni.

Csakúgy, mint a többi hagyományos házi készítésű termék esetében, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy ki fedezte fel ezt az egyedi tartósítási módszert. Annyit azonban bizonyosan tudunk a geraardsbergse mattentaart legkorábbról fennmaradt írásos emlékeiből, hogy a minőség már századokkal ezelőtt is kiemelt szempont volt. Geraardsbergen lakosai 1665-ben új szabályt vezettek be, mellyel meghatározták a városka területén árusítható mattentaart minőségi előírásait. A tortácska rajongói nem érték be ennyivel: 1752-ben Mária Teréziát kérték fel arra, hogy hagyja jóvá a minőségi szabályokat, és attól kezdve a geraardsbergse mattentaart minőségét udvari pecsét tanúsította.

A tortácska minőségét őrző hagyomány a mai napig él. A helyi pékek 1978-ban létrehozták a „Geraardsbergse Mattentaart Testvériséget”. Elkötelezték magukat a helyi finomság védelme mellett, és ennek megfelelően a testvériség kulcsszerepet játszik abban, hogy a tortácskát csakis minőségi aludttej („mat”) felhasználásával készítsék. A tortácska egyedülálló történetének és ízének ünneplésére 1980 óta évente megrendezik a mattentaart-fesztivált. Április végén a testvériség tagjai hagyományőrző céllal egy teljesen felszerelt átmeneti pékséget építenek fel Geraardsbergen piacán, ahol a helyiek és a városba látogatók egyaránt betekintést nyerhetnek a különlegesség készítésbe.

A mattentaart elkészítése

A tortácska legfontosabb hozzávalója – ahogy azt a neve is sugallja – az aludttej. Friss nyerstejből állítják elő, az írót is felhasználják, és néha egy kis ecetet is adnak hozzá. Lényeges, hogy a tej Geraardsbergenből vagy a vele szomszédos Lierde városából származzon.

A hozzávalók: aludttej, tojás, cukor, leveles tészta; egyes receptek mandula esszenciát is javasolnak. Az aludttejes tölteléket két levelestészta-réteg közé rendezik, majd vékony tojásréteggel kenik meg, mielőtt kisütnék. Az édesség hagyományosan a helybéli pékek specialitása, de ma már mélyhűtött változata is létezik, hogy a geraardsbergse mattentaartot világszerte fogyaszthassák.

További információk

Geraardsbergse mattentaart OFJ – jogi eszköz

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban