Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Történet

Történelmi források szerint a vízibivalyok a VII. században érkeztek Olaszországba. Igen értékes állatnak számítottak nagy erejüknek és annak köszönhetően, hogy úgy tudtak átkelni a lápos területeken, hogy közben nem süllyedtek el. Ezért szántáskor fontos szerepet játszottak az eke húzásában. A XII. századtól kezdve új célt szolgáltak: tejükből bivalysajt készült.

Az egyik ilyen sajt, a Mozzarella di Bufala Campana helyi specialitásként vált ismertté Dél-Közép-Olaszország lápos síkságain. Egyedi ízét az határozza meg, hogy a bivaly mit eszik. Az állatok táplálékául szolgáló összes takarmány a környékről származik, amely a vulkanikus síkságokat átszövő kis patakokkal tarkított egyedi környezetével különleges ízeket kölcsönöz az igazi Mozzarella di Bufala Campana sajtnak. A környezettel való kapcsolat és a sajtkészítők kézműves készségeinek együttese kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy ez a helyi sajt mára az egész világon ismertté vált.

Előállítás

A Mozzarella di Bufala Campana készítésekor a gazdáknak a vízibivalytej lefejésétől számítva mindössze 60 órájuk van ahhoz, hogy megkezdjék a sajtkészítést. Miután beérkezett a tejüzembe, a tejet tejsavóoltó hozzáadásával savanyítják. Ennek az oltónak ugyanabban a gazdaságban tenyésztett vízibivalyból kell származnia, mint ahonnan a tej származik, vagy annak közvetlen szomszédságából. 33–39 Celsius-fok közötti hőmérsékletre való felmelegítés után a tejet borjúból származó tejoltó hozzáadásával alvasztják.

Az így kapott alvadékot forró vízzel keverik össze, olvasztják fel és elegyítik, amely nyúlós állagot eredményez. Ezután a sajtkészítők gondosan megformázzák és felvágják, majd hideg vízbe teszik a mozzarellát. Ettől a sajt megkeményedik, és ez adja jellegzetes vékony külső kérgét és lágy belsejét. Ezután a sajtot sós lébe helyezik, és csomagolás előtt megsózzák. Ennek rögtön az előállítás helyén meg kell történnie.

A Mozzarella di Bufala Campana sajtot körülvevő folyadék védőréteget képez a sajt körül. A folyadék sós és savas léből áll, amely megőrzi a sajt állagát és ízéhez is hozzájárul. A sajtot füstölni is lehet, de csak hagyományos módon, természetes módszerekkel. A füstölést mindig fel kell tüntetni a címkén.

További információk

Mozzarella di Bufala Campana OEM - Jogi eszköz

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek az EU-ban

Események

  • Kiállítások
  • 2024. július 26., péntek, 09:00 - 2024. július 29., hétfő, 18:30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Külső rendezvény