Skip to main content
Agriculture and rural development

Pêra Rocha do Oeste (OEM)

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítés folyamatának minden szakasza az adott régióban történik.

A termék eredete

Pedro António Rocha 1836-ban a Lisszabon és az Atlanti-óceán között elhelyezkedő sintrai termőföldjén egyedülálló és ismeretlen körtefafajtára bukkant.

Felfedezte, hogy a fa kivételesen finom gyümölcsöt terem, azért minden év szeptemberében kóstolóra hívta barátait és szomszédait. Mivel Rocha szívesen adott nekik oltóágakat, a körtefajta hamar elterjedt az Oeste régióban. Felfedezőjének tiszteletére a „Pêra Rocha” nevet kapta.

A Sintra-hegy tetejére épült Pena-palota, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. © AdobeStock
A Sintra-hegy tetejére épült Pena-palota, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. © AdobeStock

Az, hogy egy ilyen egyedülálló körtefajta spontán módon meghonosodhatott Rocha gazdaságában, a térség természetes mikroklímájának köszönhető. A Sintra-hegység (korábbi neve: Lunae Mons, azaz a Hold hegye) lábánál fekvő régiót tengeri légáramlatok járják át, talaja a jura korból (és még korábbról) maradt vissza. A gyümölcs megfelelő fejlődéséhez a termékeny talajon kívül hideg télre is szükség van. A nyári napsütés rózsaszínes árnyalattal vonja be a körte héját.

A körtét majdnem kilencven évvel a felfedezése után, az Alcobaçában megrendezett második pomológiai konferencián ismerték el különálló fajtaként. A konferencián Guilherme Joaquim da Matta mezőgazdasági szakértő így mesélt a Rocha-farmon tett látogatásáról:

...Ribeira de Sintrán több ember is állította, hogy ismeri azt a „Rocha” körtefát, amelyről az első oltóág származott... megmutatták: a fa egy kis árokban állt, amely elválasztja a gyümölcsöst a szántóföldtől... rögtön szembetűnő volt a fa hatalmas mérete. Egy olyan gyümölcsfa állt előttem, amely – a jelen lévő idős emberektől kapott értesülések alapján és a méretét figyelembe véve – legalább kilencvenéves volt.

A Pêra Rocha do Oeste jellegzetességeit mára már nem csupán a tudományos közösség, hanem a fogyasztók és a gyümölcsrajongók is elismerik, és a körte gyorsan a régió jelképévé vált.

2003-ban az Európai Unió az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) látta el a Pêra Rocha do Oestét.

Termesztés

A „pêra rocha” körtefajta termesztése Portugáliában (a „Pêra Rocha do Oeste OEM” csak az Oeste régióban honos). © Wikimedia - EstherG
A „pêra rocha” körtefajta termesztése Portugáliában (a „Pêra Rocha do Oeste OEM” csak az Oeste régióban honos). © Wikimedia - EstherG

A Pêra Rocha do Oestát (OEM) Portugália Oeste, azaz nyugati régiójának 29 településén termesztik és csomagolják.

A gazdálkodás során nagy hangsúlyt fektetnek a helyi szakértelemre. A gyümölcs éréséhez nagyon fontosak a régió sajátos időjárási körülményei, ezért a körtefák szaporítását, gondozását és szüretelését a természet ritmusa határozza meg.

A betakarítás augusztus második felében kezdődik, és gyakran az egész közösséget mozgósítja. Évente 15 ezer munkás kb. 173 ezer tonna körtét szüretel. Egyes kertészetekben még mindig hagyományos módon szedik le a körtét, hogy ne sérüljön: kézzel enyhén megbillentik, és úgy szakítják le.

A körtét rekeszekben tárolják a körtefák alatt, majd átszállítják a raktárba, ahol csomagolás és címkézés után hűvös helyen tárolják. A Pêra Rocha do Oeste (OEM) a minőségét sokáig megtartja, augusztustól májusig kapható az üzletekben és ékesíti a gyümölcstálakat.

Pêra Rocha cozida em bom vinho (vörösboros, fahéjas körtebefőtt). © AdobeStock
Pêra Rocha cozida em bom vinho (vörösboros, fahéjas körtebefőtt). © AdobeStock

A körte először kemény és roppanó, idővel azonban édesebbé, lágyabbá válik, húsa krémszerű és leveses lesz (ezt az átváltozást – „olvadást” – jól ismerik a körtetermesztők). Jellegzetessége továbbá, hogy a kocsánya és a csészéje körül rozsdabarna elszíneződés látszódik (amely enyhén durva textúrájú, bronzszínű pontozatú területekből áll).

Gyakran felhasználják gyümölcssalátákban, likőrökben és gyümölcslevekben. Íze édes, ezért a Pêra Rocha do Oeste (OEM) közkedvelt étkezési körte.

További információk

Pêra Rocha do Oeste (OEM) – jogi előírások

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban