Skip to main content
Agriculture and rural development

Loukoumi Geroskipou (OFJ)

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) garantálja, hogy a termék előállításának, feldolgozásának vagy készítésének legalább egy szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

A legenda úgy tartja, hogy Afrodité istennő Petra tou Romiou szikláinál kiemelkedett a tengerből és a közeli Geroskipouban elvetette szent kertjének magvait.

Aphrodite and the rocks of Petra tou Romiou

Bár a legendás kertek már a mítosz és az idő ködébe vesztek, napjainkban Geroskipou a loukoumi, egy népszerű édesség színeiben pompázik, amelynek a várossal való kapcsolata 1895-re nyúlik vissza, amikor sokévnyi tengerentúlon töltött idő után Sophocles Athanasiou visszatért szülőfalujába, csomagjában egy recepttel.

Utazásai során Athanasiou nagyon megszerette a loukoumit (ami lokum, vagy angol nyelven Turkish delight néven is ismert), egy Törökországban és a Földközi-tenger mentén elterjedt édes finomságot. Mire visszatért szülőfalujába, Athanasiou kialakította az édesség saját ízlése szerinti receptjét, és hozzálátott, hogy megvalósítsa tervét.

1895-ben kis üzemet alapított és megnyitotta Geroskipou város főtere közelében saját loukoumiüzletét. Az üzlet és az ott árult kényeztető finomságok híre hamarosan elterjedt a szigeten és annak partjain túl is.

Loukoumi Gerospikou founders and shop

1920-ban Athanasiou átadta a vállalkozást lányának, Charikliának és férjének, Gabriel Hadjizinoviounak. Ezután a stafétát fiuk, Nikodemos Gabriel vette át, majd 1990 óta felesége, Evdokia és fiuk, George folytatják a hagyományt.

A termékeiket „Aphrodite Delights” néven értékesítő Athanasiou család által megihletve a helység más cukrászai is megkezdték ugyanazon előírásokat követve az édesség gyártását, elmélyítve a város és kényeztető finomságai között a kapcsolatot.

E kapcsolat olyan erős, hogy 2007-ben a Loukoumi Geroskipou volt az első, hivatalosan elismert ciprusi termék, amely megkapta az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ). Ez a loukoumi egyetlen változata, amely ilyen elismerést kapott.

A termék előállítása

Amióta Sophocles Athanasiou 1895-ben először megalkotta az első adag loukoumit, a cukrászati eljárást ugyanolyan módon, ugyanazon recept szerint, és mindig Geroskipou határain belül végezték.

Athanasiou family

A Loukoumi Geroskipou elkészítésének művészete az összetéveszthetetlen édesség és konzisztencia elérésében rejlik, amely megkülönbözteti ezt a terméket a loukoumi többi változatától. Sok más változattal ellentétben, a Loukoumi Geroskipou nem tartalmaz sem glükózt, sem pedig zselatint. A kívánt íz és textúra eléréséhez a gyártási folyamat minden lépését türelemmel és precizitással kell végezni, az idő és a hagyomány által kiérlelt helyi hozzáértéssel és szakértelemmel.

A folyamat úgy kezdődik, hogy vizet öntenek egy nagy, felmelegített serpenyőbe, majd cukrot és citromsavat adnak hozzá. Az így kapott keveréket felforralják és 100°C-on 35 percig hagyják lassan, gyöngyözve forrni.

loukoumi-gerospikou-bottom-image.jpg

Majd előzőleg hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt adnak sűrítőanyagként a keverékhez, amelyet két órán keresztül 100–130°C hőmérsékleten kell tartani és percenként 36 keveréses sebességgel kell keverni.

Ezt követően jönnek az ízesítők, amelyeket előre jóváhagyott listából kell választani. A listában szereplő minden egyes ízesítőanyagot gondosan választották ki a loukoumi természetes édességének a kiegészítéséhez. A választék a rózsától, epertől és mandarintól a banánig, bergamottig és a pisztáciáig terjed. Bizonyos esetekben színezőanyagot, csokoládét, vagy pirított diót is hozzáadnak. Az olyan összetevőket, mint a mandula és a méz helyi forrásból, Paphos tartományból szerzik be.

Miután az ízek és aromák teljesen egybeolvadtak, a most már nyúlós keveréket nagy rekeszekbe öntik és hagyják megszilárdulni. Amikor kihűlt, a keverék felveszi végleges zselészerű formáját, amelyet elegendő szilárdság jellemez ahhoz, hogy összenyomáskor lágyan visszaugorjon eredeti alakjára, de egyúttal olyan puhaság is, amely lehetővé teszi, hogy elolvadjon a szájban.

A végterméket falatnyi kockákra vágják, amelyeket porcukorral vagy finom kókuszpehellyel szórnak meg.

További információk

Loukoumi Geroskipou (OFJ) – jogszabályi leírás

Információk az oltalom alatt álló földrajzi jelzésekről

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban