Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (OFJ)

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) garantálja, hogy a termék előállításának, feldolgozásának vagy készítésének legalább egy szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

Békéscsaba railway station and Gyula Castle, Hungary

A Gyulai kolbász – páros formában: Gyulai pároskolbász – (OFJ) egy füstölt és érlelt magyar kolbászfajta. Nevét Gyula városáról, a kolbász előállításának egyik helyszínéről kapta. Gyulán kívül még Békéscsabán készül ilyen termék.

2 black and white photos of a group people outside a butchers shop

A Gyulai kolbász (OFJ) Magyarország egyik legalacsonyabban fekvő területéről, az Alföld délkeleti sarkából származik. A régió mérsékelt, kontinentális éghajlatának köszönhetően hosszú időre visszanyúló gabonatermesztési és állattenyésztési hagyományokkal rendelkezik. Az 1880-as évektől kezdve a Balkán felől érkező és Bécsbe tartó, vásárokra igyekvő állattartók gyakran álltak meg ezen a vidéken rövid pihenőre. Az élelmes helyi mészárosok és hentesek erre a lehetőségre építve teremtették meg a régió húsfeldolgozó iparának alapjait.

sepia photos of József Balogh and András Stéberl

A 20. század elejére a gyulai és békéscsabai hentesmesterek jelentős szakértelemre tettek szert. Közéjük tartozott ifjabb Balogh József is, akinek terméke az 1910-es brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert. Fontos szerepet játszott a Gyulai kolbász (OFJ) sikertörténetében Stéberl András is, aki 1912-ben Balogh József családi vállalkozásában tanulta ki a mesterséget. 1935-ben ő is elvitte hentesáruit a brüsszeli világkiállításra, ahol a „kis páros Gyulai kolbász” arany diplomát nyert. Innen számítjuk a Gyulai kolbász történetét. Stéberl András üzeme a környék egyik legnagyobb húsfeldolgozójává nőtte ki magát, ahol a Gyulai kolbász mellett számos egyéb szárított kolbászféleséget is készítettek.

black and white photo of an early 20th century delivery truck

A Gyulai kolbász és a Gyulai pároskolbász 2010-ben kapta meg az európai oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) címkét. Története során a termék számos nemzeti és nemzetközi díjat nyert el, melyek bizonyítják e magyar specialitás kiváló minőségét:

Brussels World fair gold medal certificate 1935
  • 1910-es brüsszeli világkiállítás: aranyérem, díszoklevél;
  • 1935-ös brüsszeli világkiállítás: arany diploma, díszoklevél;
  • a „Kiváló Áruk Fóruma” embléma jogosultja;
  • Foodapest Sikerdíj, 2000;
  • Magyar Termék Nagydíj, 2001;
  • a „Magyar Minőség Háza” díja, 2001;
  • exportfejlesztési különdíj, 2001.

A Gyulai kolbász (OFJ) története ékes bizonyíték az évszázados hagyományok és az új technológiák kombinációjának sikerére.

A termék előállítása

Hungarian Mangalica pig

A Gyulai kolbászt (OFJ) meghatározott keresztezett sertésfajták (pl. hampshire, duroc és pietrain sertésfajták és hibridjeik) és a magyar mangalicasertés aprított húsából és szalonnájából készítik. A húsalapanyaghoz combot, lapockát, csülköt, dagadót, karajt, tarját és oldalast használnak fel. A sertéshús megfelelő minőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely igen alapos íneltávolítást tesz lehetővé.

A hús aprítását és a töltést mechanikusan végzik, ezalatt a fő alapanyagokat, a húst és a szalonnát mindvégig kellően hidegen tartják. A ledarált húst és szalonnát fokhagyma, csemege és csípős paprikaőrlemény, fokhagyma, bors és őrölt kömény keverékével ízesítik. Az így kapott pasztát sertés vékonybélbe töltik és pározzák, majd a kolbászokat klipszelik, azaz a végüket lezárják. Szeletelésre gyártás esetén a kolbászt vízgőzáteresztő műbélbe töltik. A következő lépés a füstölés, melyet legtöbbször bükkfa hasábok lassú izzításával végeznek el. A füstölés 2–3 napot vesz igénybe, és viszonylag magas páratartalmú térben történik.

black and white archive photo of a group of workers

A kolbászokat végül érleléssel és szárítással tartósítják. Ehhez a folyamathoz 14–16 napra van szükség. Ezt követi az utóérlelés, melynek során a lecsomagolt kolbász nedvességtartalma kiegyenlítődik, színe pedig az antioxidáns hatást kifejtő természetes fűszerek révén stabilizálódik.

A Gyulai kolbászt (OFJ) 18–26 cm-es hosszúságú párokban vagy szeletelve hozzák forgalomba, utóbbi esetben a burkolatot eltávolítják róla. Felülete kissé dudoros, színe vörösesbarna, burkolatán áttetszenek a szalonnaszemcsék. A kellemesen füstös kolbász kiegyensúlyozott ízét a különleges fűszerkeverék adja.

További információk

A Gyulai kolbászra (OFJ) vonatkozó jogszabály

Információk az oltalom alatt álló földrajzi jelzésekről

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban

Próbálja ki a díjnyertes, hagyományosan előállított termékkel készülő receptet! A kellemesen füstös és fűszeres magyar kolbászból kiváló előétel is készíthető.