Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Η γεωργία στη διεύρυνση της ΕΕ

Ο ρόλος της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης

Η γεωργία είναι ένα από τα πιο σύνθετα, ευαίσθητα και κρίσιμα ζητήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης, λόγω των εξής χαρακτηριστικών:

  • σημαντικό μέγεθος του τομέα (ποσοστό του ΑΕΠ και υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στη γεωργία)·
  • διαρθρωτικές ελλείψεις του τομέα (γεωργία συντήρησης και ημιαυτοσυντήρησης).

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης παρέχουν βοήθεια και καθοδήγηση στις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες για την προετοιμασία της μελλοντικής τους ένταξης στην ΕΕ και, ειδικότερα, όσον αφορά την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) και την αγροτική ανάπτυξη.

Όροι για τους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης

Δύο δέσμες κριτηρίων έχουν καίρια σημασία.

Οικονομικές πτυχές

  • Η ύπαρξη μιας λειτουργούσας οικονομίας της αγοράς, που θα βασίζεται σε σαφή δικαιώματα ιδιοκτησίας, σε λειτουργικές αγορές, στην ελευθέρωση των τιμών και στη μακροοικονομική σταθερότητα.
  • Η ικανότητα αντιμετώπισης των ανταγωνιστικών πιέσεων και των δυνάμεων της αγοράς στο εσωτερικό της ΕΕ καθώς και των πιέσεων από τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Κοινοτικά πρότυπα

  • Επαρκής διοικητική ικανότητα των γεωργικών διοικήσεων, ιδίως στον τομέα της διαμόρφωσης, της ανάλυσης, της εφαρμογής, της στήριξης και του ελέγχου της γεωργικής πολιτικής.
  • Επαρκής διοικητική ικανότητα για τη διατύπωση και εφαρμογή των μέτρων προενταξιακής αγροτικής ανάπτυξης και των μεταγενέστερων κοινοτικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
  • Νομοθετική ευθυγράμμιση και σύσταση διοικητικών ικανοτήτων στους τομείς της βιολογικής γεωργίας, της πολιτικής για την ποιότητα και άλλων οριζόντιων πτυχών.
  • Σε επίπεδο αγορών, δημιουργία μηχανισμών της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων εμπορίας, της κοινοποίησης των τιμών, της διαχείρισης των ποσοστώσεων, των οργανώσεων παραγωγών και της δημόσιας παρέμβασης.

Διαπραγματεύσεις προσχώρησης

Οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά τον τομέα της γεωργίας επικεντρώνονται στις διαδικασίες για τις μελλοντικές άμεσες πληρωμές, στη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και στην ανάγκη λήψης μεταβατικών μέτρων που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση στην ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών του γεωργικού τομέα σε κάθε χώρα.

Η θέσπιση μεγάλου αριθμού δεσμευτικών κανόνων και η αποτελεσματική εφαρμογή τους από μια ικανή δημόσια διοίκηση είναι ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργία της ΚΓΠ.

Στους κανόνες αυτούς συγκαταλέγονται οι νόμοι που διέπουν τα συστήματα διαχείρισης, π.χ., τον οργανισμό πληρωμών και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, καθώς και η ικανότητα υλοποίησης δράσεων αγροτικής ανάπτυξης.

Η προσχώρηση στην ΕΕ απαιτεί την ενσωμάτωση μιας σειράς γεωργικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων οι αροτραίες καλλιέργειες, η ζάχαρη, τα ζωικά προϊόντα και οι ειδικές καλλιέργειες, στην κοινή οργάνωση της αγοράς.

Σχετικές πληροφορίες

Βήματα προς την κατεύθυνση της προσχώρησης

Κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών

Η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης

Η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης καθορίζει κοινούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους οι οποίοι στηρίζονται από συμβατικά, οικονομικά και χρηματοδοτικά μέσα και αποβλέπουν στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων και τη στήριξη της διαδικασίας μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα δύο κύρια μέσα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να σταθεροποιήσει και να ευθυγραμμίσει σταδιακά τις χώρες των Βαλκανίων με τα δικά της οικονομικά και νομικά συστήματα είναι:

Υποψήφιες χώρες

Η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Τουρκία είναι οι πέντε χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς προσχώρηση χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υποψήφιες χώρες

Δυνάμει υποψήφιες χώρες

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο είναι οι χώρες με καθεστώς δυνάμει υποψήφιας χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνάμει υποψήφιες χώρες

Ειδήσεις