Skip to main content
Agriculture and rural development

Chianti OEM

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítési folyamat minden szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

A Chianti OEM az olaszországi Toscana régióból származik, ahol a szőlő ősidőktől fogva honos. A területen találtak pl. 10 millió éves, fosszilizálódott szőlőszemeket is.

Tudjuk, hogy már az etruszkok (i.e. 8 század – i. e. 3. század) is termesztettek szőlőt. A toszkán bornak már abban az időben is jó híre volt a régión kívül: Dél-Olaszországba és Galliába (amelynek nagy része a mai Franciaország területének felel meg) is exportáltak belőle.

egy szőlőültetvény a Chianti-hegységben
“Toscanai táj”, Francesco Sgroi, engedély: CC BY 2.0

A Chianti OEM bort a kora középkorban kezdték el termelni. Nevét a Firenze és Siena között elterülő hegyvidékről, a Chianti-hegységről kapta, amely ismert borvidék volt. A térség három legnagyobb települése (Castellina, Gaiole és Radda) Lega del Chianti néven szövetséget kötött.

Toscana nagyhercege, III. Cosimo de’ Medici 1716-ban elrendelte, hogy a Chianti nevet kizárólag a Lega del Chianti települései, Greve és a környező települések termelői adhatják boruknak. Ezzel elsőként ismerte el jogilag a Chianti bort.

A Chianti OEM előállítására kijelölt terület fokozatosan kiszélesedett, és ma már Közép-Toscana nagy részét magában foglalja (Arezzo, Firenze, Prato, Pistoia, Pisa és Siena megyék). Olaszországban 1967. augusztus 9-én ismerték el jogilag a térséget, mint a Chianti bor termőterületét; olasz ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott Chianti bort azóta csak itt lehet készíteni.

Termelés

A Chianti OEM sajátos íze a régió éghajlati és földtani jellegzetességeit tükrözi. A szőlőtermesztéshez ideális a Tirrén-tenger felől érkező meleg levegő, és a lankás dombok által temperált hőmérséklet. A terület tengerszint feletti magasságának köszönhetően a napi hőmérséklet-ingadozás nagy, ezért a szőlő cukor- és savtartalma egyensúlyban van.

A Chianti OEM borhoz felhasznált szőlőfajták zöme a régióban honos. Ilyen például a Sangiovese, amely a Chianti legfontosabb alapanyaga (70–100%).

chianti szőlőfürtök szőlőn
"l'uva del chianti", Francesco Sgroi, engedély: CC BY 2.0

A Chianti OEM szőlőfajtáit általában a tengerszint felett 200–400 méteren termesztik; a felső határ 700 méter. A szőlő horizontális termesztése szigorúan tilos; ezen kívül viszont semmilyen más kikötés nincs a termesztés tekintetében, feltéve, hogy a szőlő és a bor megőrzi jellegzetes tulajdonságait.

Az érlelési módszertől és a szőlőfajták kombinálásától függően ma már többféle Chianti OEM létezik (pl. Chianti Superiore, Chianti Riserva), közös bennük az, hogy a szőlőt a fent említett területeken termesztik.

További információk

Chianti PDO – jogi előírások

Információk az oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről

Minőségi élelmiszerek az EU-ban