Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Arbetsgruppen för Afrikas landsbygd

Arbetsgruppen ska stärka partnerskapet mellan EU och Afrika inom livsmedel och jordbruk.

Bakgrund

I september 2018 lade Junckerkommissionen fram ett meddelande om en ny allians mellan Afrika och Europa för hållbara investeringar och arbetstillfällen. Meddelandet innehöll bland annat ett starkare åtagande för hållbar utveckling på Afrikas landsbygd genom stärkt samarbete och dialog med Afrikanska unionen.

Arbetsgruppen för Afrikas landsbygd bildades för att ge kommissionen råd om hur man bäst kan bidra till hållbar utveckling och nya jobb i den afrikanska jordbruks- och livsmedelssektorn och landsbygdsekonomin.

Arbetsgruppens elva medlemmar är experter på jordbruks- och livsmedelssektorn i Afrika, t.ex. inom jordbruk, jordbruksnäringar och livsmedelsindustri, handel, utvecklingspolitik och migrationsrelaterade frågor. Arbetsgruppen ska

  • ge råd om hur bättre samordning med pågående initiativ kan bidra till ökade offentliga och privata investeringar för att utveckla Afrikas jordbruk och jordbruksnäring
  • undersöka hur man kan sprida kunskap och erfarenheter från EU:s jordbruks- och landsbygdspolitik för att öka sysselsättningen och generera inkomster på Afrikas landsbygd
  • fastställa strategier för att främja jordbrukspolitik och lagstiftningsreformer i afrikanska länder (i linje med det övergripande programmet för Afrikas jordbruksutveckling, CAADP, och Malaboförklaringen) och underlätta ansvarsfulla privata investeringar i det afrikanska jordbruket och jordbruksnäringen, för att gynna både handeln inom Afrika och exporten från afrikanska länder
  • kartlägga strategier för att stödja afrikanska ungdomar som arbetar inom jordbruket, handeln med jordbruksprodukter och jordbruksnäringen.
young black male farmer attending to his crop

Arbetsgruppens rapport 2019

Gruppens rapport från mars 2019 innehåller strategiska och politiska förslag för en omställning av Afrikas landsbygd. Förslagen syftar till att utveckla samarbetet mellan Afrikanska unionen och EU och bidra till den gemensamma strategin Afrika–EU, Agenda 2030 och FN:s mål för hållbar utveckling.

I rapporten efterlyser arbetsgruppen ett innovativt partnerskap för att utveckla jordbruks- och livsmedelssektorn och landsbygdsekonomin i Afrika på tre nivåer – mellan människor, mellan företag och mellan regeringar.

Gruppen föreslår fyra strategiska åtgärdsområden, som på medellång till lång sikt bör ligga till grund för omställningen:

  1. En territoriell strategi för nya jobb och ökade inkomster.
  2. Hållbar förvaltning av mark och naturresurser samt klimatåtgärder.
  3. Stöd för hållbar omställning av det afrikanska jordbruket.
  4. Utveckling av den afrikanska livsmedelsindustrin och livsmedelsmarknaden.

För att snabbstarta samarbetet inom dessa åtgärdsområden föreslår arbetsgruppen sex initiativ på kort till medellång sikt:

  • Stödja landsbygdsförvaltning och ett innovativt lokalt handlingsprogram baserat på territoriell utveckling.

  • Integrera miljöhållbarhet i allt arbete och främja klimatåtgärder.

  • Starta ett kunskaps-, innovations- och nätverksinitiativ för omställning av jordbruks- och landsbygdsområden.

  • Förbättra tillgången till privat finansiering och EU:s samarbetsinstrument för små och medelstora jordbruks- och livsmedelsföretag.

  • Trappa upp utvecklingen av en hållbar värdekedja, regional integration och handel mellan olika regioner.

  • Utbyta kunskap mellan europeiska och afrikanska experter på jordbruk och landsbygdsutveckling.

Rapport

Hela rapporten från arbetsgruppen för Afrikas landsbygd från mars 2019.

7 MARS 2019
Report: An Africa-Europe agenda for rural transformation - Task force rural Africa

Offentligt samråd

I maj 2019 inleddes ett offentligt samråd för att samla in synpunkter på rapporten och rekommendationerna från arbetsgruppen. Resultaten av samrådet publicerades i december 2019.

20 DECEMBER 2019
Outcomes of the public consultation on the Task force rural Africa report

Uppdatering av rapporten 2020

I augusti 2020 uppdaterade arbetsgruppen sina rekommendationer mot bakgrund av coronapandemin och EU:s nya klimatpolitik till följd av den gröna given.

Det framgår av rapporten att tryggad mat- och näringstillgång har blivit en sådan grundläggande politisk, ekonomisk och social fråga att den måste stå i centrum för all framtida politik och planering. Utifrån den slutsatsen har arbetsgruppen tagit fram en rad rekommendationer på kort och lång sikt som medlemmarna anser är relevanta för den nya verkligheten efter pandemin.

På kort sikt rekommenderar arbetsgruppen att Afrikanska unionen och EU följer tre politiska prioriteringar:

  • Tillgodose de akuta behoven hos de afrikanska befolkningar som drabbats hårdast av covid-19 och, i vissa länder och regioner, av gräshoppssvärmar.
  • Lägga grunden till afrikanska livsmedelssystem som är långsiktigt hållbara, genom att stärka resiliensen i de lokala systemen och i landsbygdsekonomin.
  • Prioritera klimatarbetet ännu högre genom en klimatallians mellan Afrika och Europa och enas om de första stegen för att inrätta den.

De uppdaterade rekommendationerna diskuterades på mötet mellan jordbruksministrarna från EU och Afrikanska unionen i juni 2021.

27 AUGUSTI 2020
Priorities for Africa's food and nutrition security post-covid-19 – Task force rural Africa