EU:n ja Afrikan kumppanuus - Euroopan komissio
Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Afrikan maaseutua käsittelevä erityistyöryhmä

EU:n ja Afrikan kumppanuutta vahvistetaan elintarvikkeiden ja maatalouden alalla.

Tausta

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker antoi syyskuussa 2018 tiedonannon aiheesta ”Afrikan ja EU:n kestävien investointien ja työpaikkojen allianssi”, johon sisältyi vahvempi sitoutuminen Afrikan maaseudun kestävään kehittämiseen tiivistämällä yhteistyötä ja vuoropuhelua Afrikan unionin (AU) kanssa.

Tähän liittyen perustettiin Afrikan maaseutua käsittelevä erityistyöryhmä neuvomaan komissiota siinä, miten parhaiten edistää kestävää kehitystä ja työpaikkojen luomista Afrikan maatalouselintarvikealalla ja maaseudun elinkeinoelämässä.

Erityistyöryhmässä on 11 jäsentä, joilla on asiantuntemusta maataloudesta, maatalousyritystoiminnasta ja -teollisuudesta (etenkin Afrikan maatalouselintarvikealasta) sekä kauppapolitiikasta, kehityspolitiikasta ja maahanmuuttoon liittyvistä kysymyksistä. Työryhmän jäsenten tehtävänä oli

  • neuvoa, miten nopeuttaa toimintapolitiikkojen vaikutusta koordinoimalla toimia paremmin sellaisten jo meneillään olevien aloitteiden kanssa, joiden tarkoituksena on lisätä julkisia ja yksityisiä investointeja Afrikan maatalouteen sekä maatalousyritystoimintaan ja -teollisuuteen
  • tutkia, miten EU:n maatalous- ja maaseudun kehittämispolitiikkoja koskevaa tietoa ja osaamista voitaisiin jakaa työllisyysmahdollisuuksien ja tuloja tuottavan toiminnan kehittämiseksi Afrikan maaseutualueilla
  • määrittää strategioita, joiden avulla voitaisiin edistää ja priorisoida maatalouspolitiikan ja sääntelyn uudistuksia Afrikan maissa (Afrikan maatalouden kokonaisvaltaisen kehittämisohjelman ja Malabon julistuksen mukaisesti) ja helpottaa Afrikan maatalouteen ja maatalousyritystoimintaan tehtäviä vastuullisia yksityisiä investointeja niin, että edistetään Afrikan sisäistä kauppaa ja maataloustuotteiden vientiä Afrikan maista.
  • tunnistaa strategioita, joilla voitaisiin tukea maatalouden, maatalousyritystoiminnan ja -teollisuuden parissa työskenteleviä afrikkalaisia nuoria.
young black male farmer attending to his crop

Raportti, 2019

Työryhmä julkaisi maaliskuussa 2019 raportin, jossa se esitti strategioita ja toimia Afrikan maaseudun muutoksen tueksi. Ehdotuksissa esitettiin Afrikan ja EU:n yhteistyön hyödyntämistä sekä yhteisen EU–Afrikka-strategian, Agenda 2030 -toimintaohjelman ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden päättäväistä edistämistä.

Raportissaan työryhmä peräänkuulutti innovatiivista kumppanuutta Afrikan maatalous- ja elintarvikealan ja maaseudun elinkeinoelämän kehittämiseksi kolmella tasolla: ihmisten välillä, yritysten välillä ja hallitusten välillä.

Raportissa esitettiin neljä keskipitkän ja pitkän aikavälin strategista toiminta-aluetta Afrikan maatalouden ja maaseudun talouden uudistamiseksi:

  1. alueellinen lähestymistapa työpaikkojen luomiseksi ja tulotason nostamiseksi
  2. kestävä maankäyttö ja luonnonvarojen hallinta sekä ilmastotoimet
  3. Afrikan maatalouden kestävän muutoksen tukeminen
  4. Afrikan elintarviketeollisuuden ja -markkinoiden kehittäminen.

Yhteistyön käynnistämiseksi näillä toiminta-aloilla työryhmä suositti kuutta lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä toteutettavaa aloitetta:

  • Tuetaan maaseudun hallintoa ja innovatiivista paikallista toimintaohjelmaa alueellisen kehittämisen pohjalta.

  • Valtavirtaistetaan ympäristökestävyys ja edistetään ilmastotoimia.

  • Käynnistetään maatalouden ja maaseutualueiden muutosta koskeva osaamis-, innovointi- ja verkostoitumisaloite.

  • Parannetaan pienten ja keskisuurten maatalous- ja elintarvikealan yritysten mahdollisuuksia saada yksityistä rahoitusta ja hyödyntää EU:n yhteistyövälineitä.

  • Tehostetaan kestävän arvoketjun kehittämistä, alueellista yhdentymistä ja alueen sisäistä kauppaa.

  • Jaetaan maatalouden ja maaseudun kehittämistä koskevaa eurooppalaista ja afrikkalaista asiantuntemusta.

Raportti

Afrikan maaseutua käsittelevän erityistyöryhmän raportti julkaistiin kokonaisuudessaan maaliskuussa 2019.

  • 7. MAALISKUUTA 2019
Report: An Africa-Europe agenda for rural transformation - Task force rural Africa
  • Deutsch
    (3.63 MB - PDF)
  • français
    (2.15 MB - PDF)
  • português
    (3.58 MB - PDF)

Julkinen kuuleminen

Toukokuussa 2019 käynnistettiin julkinen kuuleminen, jossa kerättiin sidosryhmien näkemyksiä työryhmän raportista ja siihen sisältyvistä suosituksista. Kuulemisen tulokset julkaistiin joulukuussa 2019.

  • 20. JOULUKUUTA 2019
Outcomes of the public consultation on the Task force rural Africa report

Päivitetty raportti, 2020

Erityistyöryhmä päivitti elokuussa 2020 suosituksiaan ottaakseen huomioon koronapandemian vaikutukset ja EU:n ilmastopolitiikassa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman myötä tapahtuneen muutoksen.

Päivityksen tuloksena laaditussa raportissa todetaan, että elintarvike- ja ravitsemusturvasta on tullut niin perustavanlaatuinen poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen kysymys, että sen on oltava kaiken tulevan politiikan ja suunnittelun keskiössä. Tämän päätelmän pohjalta työryhmä laati useita lyhyen ja pitkän aikavälin suosituksia, joiden työryhmän jäsenet katsovat olevan merkityksellisiä koronapandemian jälkeisessä uudessa maailmantilanteessa.

Lyhyellä aikavälillä työryhmä suosittaa, että AU:n ja EU:n olisi sitouduttava kolmeen korkean tason poliittiseen painopisteeseen:

  • Vastataan niiden Afrikan haavoittuvimpien väestöryhmien kiireellisiin tarpeisiin, joita koronapandemia on koetellut, mukaan lukien tietyt maat ja alueet, jotka kärsivät aavikkoheinäsirkkojen aiheuttamasta tuhosta.
  • Luodaan perusta pitkän aikavälin kestäville afrikkalaisille elintarvikejärjestelmille vahvistamalla paikallisten elintarvikejärjestelmien ja maaseudun talouden häiriönsietokykyä.
  • Viedään ilmastoteot uudelle poliittiselle tavoitetasolle sitoutumalla Afrikan ja Euroopan ilmastoallianssiin ja sopimalla tämän allianssin ensimmäisistä vaiheista.

Päivitettyjä suosituksia käsiteltiin AU:n ja EU:n maatalousministerien huippukokouksessa kesäkuussa 2021.

  • 27. ELOKUUTA 2020
Priorities for Africa's food and nutrition security post-covid-19 – Task force rural Africa

Tapahtumat

Uutiset