Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Grupul operativ „Africa rurală”

Consolidarea parteneriatului UE-Africa în sectorul alimentar și agricol.

Crearea grupului operativ

În septembrie 2018, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a publicat o comunicare privind Alianța Africa-Europa pentru investiții și locuri de muncă sustenabile. Aceasta prevedea întărirea angajamentului în favoarea dezvoltării durabile a Africii rurale prin consolidarea cooperării și a dialogului cu Uniunea Africană (UA).

În acest context, grupul operativ „Africa rurală” (TFRA) a fost creat pentru a oferi consiliere Comisiei Europene cu privire la cele mai bune modalități de a contribui la dezvoltarea durabilă și la crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar și în economia rurală din Africa.

Acest grup operativ este alcătuit din 11 membri, care dețin expertiză și experiență în sectorul agricol, agroindustrial (în special cu privire la sectorul agroalimentar din Africa), precum și în politica comercială, de dezvoltare și în chestiuni legate de migrație. Membrii TFRA au primit următoarele sarcini:

  • să ofere consiliere cu privire la modul în care se poate accelera impactul printr-o mai bună coordonare cu inițiativele existente, pentru a stimula investițiile publice și private în agricultura, industria agroalimentară și dezvoltarea agroindustrială din Africa;
  • să examineze modalitățile de punere în comun a cunoștințelor și a expertizei dobândite în cadrul politicilor agricole și de dezvoltare rurală ale UE, pentru a spori oportunitățile de ocupare a forței de muncă și pentru a genera venituri în Africa rurală;
  • să identifice strategii pentru a promova și prioritiza politica agricolă și reforma în materie de reglementare în țările africane (în conformitate cu Programul general pentru dezvoltarea agriculturii în Africa - PGDAA și cu declarația de la Malabo), pentru a facilita investiții private responsabile din partea UE în agricultura și industria agroalimentară din Africa și pentru a stimula comerțul intraafrican, precum și exporturile din țările africane;
  • să elaboreze strategii de sprijinire a tinerilor africani care își desfășoară activitatea în sectorul agroalimentar și al agroindustriei.
young black male farmer attending to his crop

Raportul executiv (2019)

În martie 2019, TFRA a publicat un raport executiv care propune strategii și politici pentru transformarea Africii rurale. Propunerile vizează valorificarea cooperării dintre UA și UE, precum și realizarea de contribuții ferme la strategia comună Africa-UE, la Agenda 2030 și la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

În raportul TFRA se solicită implementarea unui parteneriat inovator pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar și a economiei rurale din Africa. Acesta ar urma să funcționeze pe trei paliere: la nivel de cetățeni, de întreprinderi și de guverne.

Raportul a stabilit patru domenii de acțiune strategică, pe termen mediu și lung, pentru transformarea agriculturii și a economiei rurale din Africa:

  1. o abordare teritorială pentru crearea de locuri de muncă și creșterea veniturilor
  2. gestionarea durabilă a terenurilor și a resurselor naturale și combaterea schimbărilor climatice
  3. sprijinirea transformării durabile a agriculturii africane
  4. dezvoltarea industriei agroalimentare și a piețelor alimentare africane.

Pentru a demara colaborarea în aceste domenii de acțiune, TFRA a recomandat șase inițiative pe termen scurt și mediu:

  • sprijinirea guvernanței rurale și a unui program de acțiune locală inovator, bazat pe dezvoltarea teritorială

  • integrarea durabilității mediului și promovarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice

  • lansarea unei inițiative bazate pe cunoaștere, inovare și crearea de rețele, pentru transformarea agriculturii și a zonelor rurale

  • îmbunătățirea accesului întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul alimentar la finanțare privată și la instrumentele de cooperare ale UE

  • intensificarea dezvoltării durabile a lanțului valoric, a integrării regionale și a comerțului intraregional

  • împărtășirea experienței europene și africane în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale.

Raport

Raportul executiv complet al Grupului operativ pentru Africa rurală, publicat în martie 2019.

7 MARTIE 2019
Report: An Africa-Europe agenda for rural transformation - Task force rural Africa

Consultare publică

În mai 2019, a fost lansată o consultare publică pentru a colecta opiniile părților interesate cu privire la raport și la recomandările sale. În decembrie 2019 au fost publicate rezultatele consultării.

20 DECEMBRIE 2019
Outcomes of the public consultation on the Task force rural Africa report

Actualizarea raportului (2020)

În august 2020, TFRA și-a actualizat recomandările pentru a ține seama de impactul pandemiei de COVID-19 și de schimbările aduse politicii climatice a UE de Pactul verde european.

Raportul care a rezultat evidențiază faptul că securitatea alimentară și nutrițională a dobândit o importanță politică, economică și socială atât de mare încât trebuie să se afle în centrul tuturor politicilor și planificărilor viitoare. Pornind de la această concluzie, TFRA a elaborat un set de recomandări pe termen scurt și lung, pe care membrii săi le consideră relevante pentru noua lume de după pandemia de COVID-19.

Pe termen scurt, TFRA recomandă ca UA și UE să își asume angajamentul față de trei priorități politice la nivel înalt:

  • să răspundă nevoilor urgente ale celor mai vulnerabile populații africane afectate de pandemia de COVID-19 și, în anumite țări și regiuni, de invazia lăcustelor
  • să pună bazele unor sisteme alimentare africane durabile pe termen lung, prin consolidarea rezilienței sistemelor alimentare locale și a economiei rurale
  • să consolideze prioritatea politică a acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice, angajându-se să instituie o alianță Africa-Europa pentru climă și să convină asupra etapelor inițiale ale creării acestei alianțe.

Recomandările actualizate au fost abordate în cadrul summitului miniștrilor agriculturii UA-UE din iunie 2021.

27 AUGUST 2020
Priorities for Africa's food and nutrition security post-covid-19 – Task force rural Africa

Noutăți