Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Ειδική ομάδα «Αγροτική Αφρική»

Ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αφρικής στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας.

Ιστορικό σύστασης της ειδικής ομάδας

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η οποία περιλάμβανε ενισχυμένη δέσμευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής Αφρικής μέσω ενίσχυσης της συνεργασίας και του διαλόγου με την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική ομάδα «Αγροτική Αφρική» (TFRA) συστάθηκε με σκοπό να συμβουλεύει την Επιτροπή για το πώς μπορεί καλύτερα να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αγροτική οικονομία της Αφρικής.

Τα έντεκα μέλη της TFRA διαθέτουν εμπειρογνωσία στους τομείς της γεωργίας, των γεωργικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων (ιδίως στον αγροδιατροφικό τομέα της Αφρικής), καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, την αναπτυξιακή πολιτική και τη μετανάστευση. Τα μέλη της TFRA έχουν επιφορτιστεί με:

  • την παροχή συμβουλών για το πώς θα επιταχυνθεί ο αντίκτυπος μέσω ενός καλύτερου συντονισμού των υφιστάμενων πρωτοβουλιών, με στόχο την τόνωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη της αφρικανικής γεωργίας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων,
  • την εξέταση τρόπων ανταλλαγής των γνώσεων και της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτηθεί από τη γεωργία της ΕΕ και τις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη ευκαιριών απασχόλησης και τη δημιουργία εσόδων στην αγροτική Αφρική,
  • τον εντοπισμό στρατηγικών για να προωθηθεί και να τεθεί ως προτεραιότητα η γεωργική πολιτική και η κανονιστική μεταρρύθμιση στις αφρικανικές χώρες, [σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης της Αφρικής (CAADP) και τη διακήρυξη του Μαλάμπο], και να διευκολύνει τις υπεύθυνες ιδιωτικές επενδύσεις στην αφρικανική γεωργία και την αγροδιατροφική βιομηχανία, καθώς και να τονώσει το ενδοαφρικανικό εμπόριο και τις εξαγωγές από αφρικανικές χώρες,
  • τον προσδιορισμό στρατηγικών στήριξης των νέων της Αφρικής που εργάζονται στον τομέα της γεωργίας, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων.
young black male farmer attending to his crop

Εκτελεστική έκθεση του 2019

Τον Μάρτιο του 2019, η TFRA εξέδωσε εκτελεστική έκθεση προτείνοντας στρατηγικές και πολιτικές για τον μετασχηματισμό της αγροτικής Αφρικής. Οι προτάσεις αποσκοπούν στην αξιοποίηση της συνεργασίας μεταξύ της ΑΕ και της ΕΕ, καθώς και στη σταθερή συμβολή στην κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ, στην Ατζέντα 2030 και στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη έκθεσή της, η TFRA ζητούσε την εφαρμογή μιας καινοτόμου εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και της αγροτικής οικονομίας της Αφρικής, η οποία θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα: μεταξύ ατόμων, μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ δημόσιων αρχών.

Η έκθεση καθόρισε τέσσερις τομείς στρατηγικής δράσης για τον μετασχηματισμό της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας της Αφρικής, οι οποίοι θα εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα:

  1. εδαφική προσέγγιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της αύξησης του εισοδήματος
  2. βιώσιμη διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων και δράση για το κλίμα
  3. στήριξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της αφρικανικής γεωργίας
  4. ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και των αγορών τροφίμων στην Αφρική.

Προκειμένου να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς δράσης, η TFRA συνέστησε έξι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες:

  • στήριξη της αγροτικής διακυβέρνησης και ενός καινοτόμου προγράμματος τοπικής δράσης βασισμένου στην εδαφική ανάπτυξη

  • ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και προώθηση της δράσης για το κλίμα

  • έναρξη πρωτοβουλίας γνώσεων, καινοτομίας και δικτύωσης για τον μετασχηματισμό της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών

  • βελτίωση της πρόσβασης σε ιδιωτική χρηματοδότηση και σε μέσα συνεργασίας της ΕΕ για μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις τροφίμων

  • κλιμάκωση της ανάπτυξης της βιώσιμης αλυσίδας αξίας, της περιφερειακής ολοκλήρωσης και του ενδοπεριφερειακού εμπορίου

  • συγκέντρωση ευρωπαϊκής και αφρικανικής εμπειρογνωμοσύνης για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη

Έκθεση

Η πλήρης εκτελεστική έκθεση της ειδικής ομάδας «Αγροτική Αφρική», που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019.

7 ΜΑΡΤΊΟΥ 2019
Report: An Africa-Europe agenda for rural transformation - Task force rural Africa

Δημόσια διαβούλευση

Τον Μάιο του 2019, ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρωθούν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την έκθεση και τις συστάσεις της. Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

20 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2019
Outcomes of the public consultation on the Task force rural Africa report

Επικαιροποίηση της έκθεσης (2020)

Τον Αύγουστο του 2020, η TFRA επικαιροποίησε τις συστάσεις της προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 και η αλλαγή στην κλιματική πολιτική της ΕΕ που επέφερε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στην έκθεση που συντάχθηκε περιγράφεται ότι η επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια έχει αποκτήσει τόσο θεμελιώδη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία που πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε μελλοντικής πολιτικής και σχεδιασμού. Με βάση αυτό το συμπέρασμα, η TFRA διατύπωσε μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συστάσεων τις οποίες τα μέλη πιστεύουν ότι είναι σημαντικές για τον νέο κόσμο που διαμορφώθηκε από την πανδημία της COVID-19.

Βραχυπρόθεσμα, η TFRA συνιστά η ΑΕ και η ΕΕ να δεσμευτούν σε τρεις πολιτικές προτεραιότητες υψηλού επιπέδου:

  • αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των πλέον ευάλωτων αφρικανικών πληθυσμών που πλήττονται από τη COVID-19 και, σε ορισμένες χώρες και περιοχές, λόγω της επιδρομής ακρίδων
  • οικοδόμηση των θεμελίων για βιώσιμα αφρικανικά επισιτιστικά συστήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των τοπικών συστημάτων τροφίμων και της αγροτικής οικονομίας
  • αναβάθμιση της δράσης για το κλίμα σε νέο επίπεδο πολιτικής προτεραιότητας μέσω της δέσμευσης για μια συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για το κλίμα και καθορισμός των πρώτων σταδίων για τη δημιουργία αυτής της συμμαχίας.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις εξετάστηκαν κατά την υπουργική σύνοδο ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία του Ιουνίου του 2021.

27 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2020
Priorities for Africa's food and nutrition security post-covid-19 – Task force rural Africa

Ειδήσεις