Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Grundläggande inkomststöd för hållbarhet

Grundläggande inkomststöd för hållbarhet  

Det grundläggande inkomststödet för hållbarhet ersätter ordningen för grundstöd och systemet för enhetlig arealersättning (som inrättades genom förordning (EU) nr 1307/2013) under 2023–2027 för den gemensamma jordbrukspolitiken.  

Det grundläggande inkomststödet för hållbarhet består av följande: 

  • En obligatorisk interventionstyp för alla EU-länder.

  • Ett årligt arealbaserat frikopplat stöd som betalas ut för alla stödberättigande hektar. 

  • Ett stöd som beviljas för varje stödberättigande hektar som jordbrukarna deklarerar. 

Det är tillgängligt för alla jordbrukare i EU.

Den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027

EU-länderna genomför den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027 genom nationella strategiska planer, så kallade strategiska GJP-planer. Baserat på vissa centrala politiska mål sätter varje EU-land upp kvantifierade mål och utformar ”interventioner” (typer av åtgärder) för att kunna uppnå dem, utifrån ett urval av åtgärder på EU-nivå.  

De strategiska GJP-planerna bidrar till sektorns resiliens genom att främja jordbruksinkomster som det går att leva på, genom direktstöd till aktiva jordbrukare. Det grundläggande inkomststödet för hållbarhet är ett årligt arealbaserat frikopplat stöd som finansieras enbart genom EU-budgeten, och det fortsätter att vara det viktigaste verktyget inom den gemensamma jordbrukspolitiken för att stödja inkomster för jordbrukare i EU.

Frikoppling, miljö och djurskydd

Det grundläggande inkomststödet för hållbarhet är frikopplat och betalas ut oberoende av den faktiska produktionen i området i fråga. Frikopplingen av inkomststöd infördes genom successiva reformer för att bryta kopplingen mellan stödet till jordbrukare och den typ av produkter (och mängder) som de producerar. Genom att frikoppla stöd kunde man göra EU:s jordbrukssektor mer marknadsorienterad genom att ge jordbrukarna frihet att producera efter efterfrågan på marknaden. Samtidigt har det blivit allt viktigare att jordbrukarna uppnår vissa specifika krav för att de ska få fullständigt inkomststöd, krav som främst rör miljö och djurskydd.

Utbetalningar av stödet

Det grundläggande inkomststödet för hållbarhet betalas i regel ut som ett enhetligt belopp per stödberättigande hektar som deklarerats av en aktiv jordbrukare. EU-länder som har använt sig av stödrätter inom den tidigare ordningen för grundstöd får dock fortsätta att använda stödrätter för att bevilja grundläggande inkomststöd för hållbarhet. 

I ett system som bygger på stödrätter kommer stöd endast att beviljas för stödberättigande hektar för vilka en stödrätt har aktiverats. Stödbeloppet kommer att baseras på stödrättens värde.  

I alla fall kan det grundläggande inkomststödet för hållbarhet delas upp på grupper av territorier med liknande socioekonomiska förhållanden eller jordbruksförhållanden. I EU-länder som använder sig av stödrätter kan dessutom beloppet per hektar fortsätta att variera beroende på stödrätternas värde och reglerna om intern konvergens.

Syftet med stödet

I genomsnitt ligger jordbruksinkomsterna i Europa fortfarande betydligt under inkomsterna i den övriga ekonomin. De varierar också stort. År 2020 var den genomsnittliga bruttoinkomsten för en jordbrukare 53 % av genomsnittslönen i EU. Det frikopplade inkomststödet är en viktig del av den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027, och nästan 78 % av inkomststödet (i form av direktstöd) kommer att betalas ut genom frikopplat stöd. 

Grundläggande inkomststöd fungerar som ett skyddsnät för att garantera en minimiinkomst för alla aktiva jordbrukare. Det bidrar till målet i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) att tillförsäkra jordbruksbefolkningen en skälig levnadsstandard. Det har därför en viktig roll i att trygga livsmedelsförsörjningen i Europa. 

Att göra direktstödet mer rättvist, ändamålsenligt och effektivt är dessutom en av de viktigaste prioriteringarna för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027.

Field with wild flower verge

EU:s jordbrukspolitik ska motverka klimatförändringarna, skydda naturtillgångarna och bidra till den biologiska mångfalden i EU.

a female farmer standing in a cowshed

Jord- och skogsbruk kan ge en varaktig ekonomisk avkastning till bönder, skogsägare och EU i stort.

Andra inkomststöd

För jordbrukare är berättigande till det grundläggande inkomststödet för hållbarhet en förutsättning för att få följande direktstöd:

När det gäller ersättning för merkostnader eller inkomstbortfall är berättigande till det grundläggande inkomststödet för hållbarhet inte en förutsättning för miljösystemen, vilket fastställs i artikel 31.7 i förordning (EU) 2021/2115. Stödmottagaren måste dock alltid vara en riktig jordbrukare och arealen berättigande till direktstöd. 

Dokument

  • 21 DECEMBER 2023
Factsheet on BISS: Basic income support for sustainability (BISS)

Evenemang

  • Konferenser och toppmöten
  • tisdag 10 december 2024, kl. 09.00 - torsdag 12 december 2024, kl. 16.15 (CET)
  • Brussels, Belgium
  • Direktsänds