Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)

Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, pe scurt  

În cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de programare 2023-2027, mecanismul de sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) înlocuiește schema de plată de bază și schema de plată unică pe suprafață prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.  

Mecanismul BISS constituie: 

  • un tip de intervenție obligatorie pentru toate țările UE

  • o plată anuală decuplată bazată pe suprafață, alocată pentru toate hectarele eligibile 

  • o plată pentru fiecare hectar eligibil declarat de fermieri. 

Toți fermierii din UE au acces la BISS.

PAC 2023-2027

Țările UE pun în aplicare PAC 2023-2027, printr-un plan strategic PAC la nivel național. Fiecare țară UE stabilește ținte cuantificate, în funcție de obiectivele principale de politică, și concepe „intervenții” (tipuri de acțiuni) pentru atingerea lor, pe baza unor măsuri predefinite la nivelul UE.  

Planurile strategice PAC contribuie la reziliența sectorului, sprijinind veniturile viabile ale exploatațiilor agricole prin plăți directe către fermierii activi. Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității este o plată anuală decuplată bazată pe suprafață, finanțată exclusiv de la bugetul UE, și continuă să fie cel mai important instrument al PAC pentru sprijinirea veniturilor fermierilor din UE.

Decuplarea, mediul și bunăstarea animalelor

Întrucât mecanismul BISS este decuplat de producție, plățile nu sunt legate de producția efectivă pe suprafața vizată. Decuplarea sprijinului pentru venit a fost introdusă prin reforme succesive pentru a rupe legătura dintre sprijinul acordat fermierilor și tipurile de bunuri (și cantitățile) pe care le produc aceștia. Decuplarea a determinat sectorul agricol al UE să se orienteze mai bine către piață, oferindu-le fermierilor libertatea de a produce în funcție de cerere. În același timp, acordarea sprijinului integral pentru venit a fost condiționată progresiv de respectarea unor cerințe specifice legate în special de aspecte de mediu și de bunăstare a animalelor.

Plățile BISS

Ca regulă generală, plățile în cadrul BISS se alocă sub forma unui cuantum uniform pe fiecare hectar eligibil declarat de un fermier activ. Totuși, țările UE care au aplicat drepturi la plată în cadrul fostei lor scheme de plată de bază pot decide să utilizeze în continuare drepturi la plată pentru acordarea plăților BISS. 

În cadrul unui sistem bazat pe drepturi la plată, plățile vor fi acordate numai pentru hectarele eligibile pentru care a fost activat un drept la plată. Cuantumul plății se va baza pe valoarea dreptului la plată.  

În toate cazurile, plățile BISS pot fi diferențiate în funcție de grupuri de teritorii care au caracteristici socioeconomice sau agronomice similare. În plus, în țările UE care utilizează drepturi la plată, cuantumul pe hectar ar putea fi în continuare diferit în funcție de valoarea drepturilor la plată, fiind supus și normelor privind convergența internă.

Obiectivele BISS

În medie, nivelul veniturilor agricole în Europa rămâne cu mult sub cel din restul sectoarelor economice și este foarte variabil. În 2020, la nivelul UE-27, venitul brut al fermierilor reprezenta, în medie, 53 % din salariul mediu european. În perioada 2023-2027, sprijinul decuplat pentru venit constituie un element-cheie al PAC și aproape 78 % din sprijinul pentru venit (sub formă de plăți directe) ar urma să fie alocat printr-o plată decuplată. 

Sprijinul de bază pentru venit funcționează ca o plasă de siguranță prin garantarea unui nivel minim al venitului agricol pentru toți fermierii activi. Sprijinul de bază pentru venit contribuie la îndeplinirea obiectivului prevăzut de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) de a asigura un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă. Prin urmare, sprijinul de bază pentru venit joacă un rol esențial în garantarea securității alimentare în Europa. 

Mai mult decât atât, îmbunătățirea echității, a eficacității și a eficienței plăților directe este una din prioritățile-cheie ale PAC 2023-2027.

Field with wild flower verge

PAC dispune de măsuri menite să combată schimbările climatice, să protejeze resursele naturale și să consolideze biodiversitatea în UE.

a female farmer standing in a cowshed

Agricultura și silvicultura le pot oferi agricultorilor, administratorilor forestieri și UE în ansamblu recompense economice sustenabile.

Alte plăți de sprijin pentru venit

Pentru fermieri, eligibilitatea pentru mecanismul BISS este o condiție prealabilă pentru primirea sprijinului în cadrul următoarelor scheme de plăți directe:

În cazul compensării costurilor suplimentare sau a pierderilor de venit, eligibilitatea pentru mecanismul BISS nu este detaliată ca o condiție prealabilă pentru eco-scheme, după cum se prevede la articolul 31 alineatul (7). Însă, în toate cazurile, beneficiarul trebuie să fie un fermier veritabil, iar suprafața să fie eligibilă pentru plăți directe. 

Documente

21 DECEMBRIE 2023
Factsheet on BISS: Basic income support for sustainability (BISS)

Evenimente

  • Zile de informare
  • sâmbătă, 4 mai 2024, 10:00 - 18:00 (CEST)
  • Bruxelles / Brussel, Belgium