Ekologiska principer
Om du vill odla ekologiskt måste du följa vissa principer, regler och krav. Du måste känna till gällande lagstiftning och vilka skyldigheter du har.
Innan du sätter igång bör du kontakta de behöriga myndigheterna i ditt land (jordbruks- eller livsmedelsverket). Där kan du få allmänna råd och information om vilka stöd du kan söka.
Certifiering
Alla livsmedelsproducenter, förädlingsföretag och handlare som vill sälja sina livsmedel som ekologiska måste registreras hos ett kontrollorgan, som kan vara statligt eller privat. Kontrollorganet ansvarar för att kontrollera att näringsidkaren följer EU-reglerna för ekologisk produktion.
För att bli ekojordbrukare måste du certifieras av ett kontrollorgan.
Kontrollorganet gör årliga inspektioner och andra kontroller för att se till att du följer reglerna för ekologisk produktion.
Läs mer
Omställning
När du börjar med ekologisk produktion måste du ställa om produktionen. Under omställningsperioden använder du ekologiska metoder, men dina produkter får ännu inte säljas som ekologiska. Hur lång omställningsperioden är beror på vilken typ av ekologisk produkt det gäller:
- tre år för fruktodlingar med fleråriga bär, frukter och druvor
- tolv månader för foder till grisar och fjäderfän
- två år för ettåriga foderväxter för idisslare.
Omställningen kan vara en svår period. Ekologiska metoder ger ofta mindre skördar samtidigt som de grödor som produceras inte kan säljas till samma höga pris som efter omställningen. Därför erbjuder EU och EU-länderna olika typer av stöd för att hjälpa ekojordbrukarna att komma igång.
Alla växter som odlas under omställningsperioden måste komma från ekologiskt utsäde.
Ekonomiskt stöd till ekojordbrukare
EU kan ge ekonomiskt stöd till jordbrukare som vill ställa om till eller fortsätta att driva ekologiskt jordbruk. Stödet är ett erkännande av det ekologiska jordbrukets roll för landsbygdsutvecklingen och den potentiella samhällsnyttan med ekologiska produktionsmetoder.
EU-länderna kan ge stöd på olika sätt för att hjälpa ekojordbrukarna att hantera särskilda svårigheter.
Läs mer
Kontrollorgan – hitta kontaktuppgifter
Forskning, bästa praxis och rådgivning
EU ger inte bara ekonomiskt stöd utan bidrar också till att sprida råd om bästa praxis eller nya, innovativa lösningar som kan hjälpa ekojordbrukarna att förbättra effektiviteten och öka vinstmarginalerna.
EU:s nätverk för den gemensamma jordbrukspolitiken verkar för att främja ett konkurrenskraftigt och hållbart jord- och skogsbruk som producerar mer och bättre med mindre resurser.
EU hjälper också jordbrukarna att bilda producentorganisationer som kan skydda mot otillbörliga handelsmetoder och ge stöd när marknaden svajar.
Läs mer
Forskning och innovation inom ekologiskt jordbruk
Ekologiskt jordbruk och EU:s jordbrukspolitik
Ekojordbrukare kan också söka andra typer av inkomststöd genom EU:s gemensamma jordbrukspolitik, t.ex. direktstöd och stöd till unga jordbrukare.
Dessutom har ekojordbrukare automatiskt rätt till miljösystemstöd som ska uppmuntra dem att bli mer miljövänliga. Att ekojordbrukare automatiskt får stödet beror på det ekologiska jordbrukets stora miljönytta.