Gällande lagstiftning
Den nya lagstiftningen om ekologisk produktion började gälla den 1 januari 2022, efter att tillämpningen hade skjutits upp med ett år. Branschen växer snabbt och reglerna behövde därför anpassas. De nya reglerna ska garantera rättvis konkurrens mellan jordbrukarna, förebygga fusk och öka konsumenternas förtroende på följande sätt:
- Produktionsreglerna har förenklats genom att vissa av undantagen försvinner.
- Kontrollsystemet har stärkts genom strängare förebyggande åtgärder och noggranna kontroller längs hela leveranskedjan.
- Producenter utanför EU måste följa samma regler som producenter inom EU.
- Fler produkter omfattas av reglerna för ekologisk produktion (t.ex. salt, kork, bivax och ull) och ytterligare produktionsregler har införts (t.ex. för hjortdjur, kaniner och fjäderfän).
- Det blir lättare för småbrukare att certifiera sina produkter genom den nya gruppcertifieringen.
- En mer enhetlig strategi ska minska risken för oavsiktlig kontaminering från bekämpningsmedel.
Läs mer
Samrådsprocessen
När EU planerar en ny lag får både aktörer och allmänheten möjlighet att tycka till om förslaget.
Den nya lagen om ekologisk produktion var inget undantag: mellan 2012 och 2013 anordnade EU-kommissionen ett omfattande samråd för att få in synpunkter på den nya lagen.
Tidslinje för samråd
- Mars 2014
Kommissionen lade fram ett lagförslag på basis av sin sakkunskap, en konsekvensbedömning och resultatet från samrådet.
Konsekvensbedömning av det nya förslaget
Kommissionens förslag till en ny förordning om ekologisk produktion
- November 2013
Uppföljning av arbetet i den rådgivande gruppen för ekologiskt jordbruk från juni 2013.
- Juni 2013
Möte i den rådgivande gruppen för ekologiskt jordbruk. Gruppen (numera gruppen för civil dialog) fortsatte sitt arbete med lagförslaget.
- April 2013
Andra mötet i den utökade rådgivande gruppen för ekologiskt jordbruk. Gruppen byggde vidare på arbetet i tidigare expertgrupper och resultatet från det offentliga samrådet.
- Januari–april 2013
Offentligt samråd. Kommissionen fick 44 846 svar på sina frågor och 1 450 fritt formulerade svar per e-post från allmänheten och olika intressenter.
Rapport från det offentliga samrådet om den nya lagstiftningen om ekologisk produktion
- December 2012
Den utökade rådgivande gruppen för ekologiskt jordbruk (numera gruppen för civil dialog) och övriga intressenter träffades för att diskutera den nya lagen.
- November 2012
Expertutfrågning om den internationella handeln med ekologiska produkter och globala frågor. Producentorganisationer och kontrollorgan utanför EU framförde sina synpunkter.
- Oktober 2012
Expertutfrågning om EU:s ekologiska produktion – kontroll och tillsyn. Intressenter, bl.a. tullen och producentorganisationer, framförde sina synpunkter.
- September 2012
Expertutfrågning om EU:s ekologiska marknad – den inre marknaden och standarder. Intressenter, bl.a. konsument- och djurskyddsorganisationer, framförde sina synpunkter för kommissionen.
Handlingsplan för ekologisk produktion i EU
I mars 2021 antog kommissionen en handlingsplan för ekologisk produktion i EU. Planen ska hjälpa EU att nå den gröna givens mål om att 25 % av jordbruksmarken ska användas till ekologisk odling år 2030.
Handlingsplanen omfattar 23 åtgärder inom tre olika områden:
- Område 1: Stimulera efterfrågan och vinna konsumenternas förtroende
- Område 2: Stimulera omställning och stärka hela värdekedjan
- Område 3: Ekologisk produktion som föredöme: förbättra det ekologiska jordbrukets bidrag till miljömässig hållbarhet
Handlingsplanen ska utveckla det ekologiska jordbruket i hela EU genom att öka produktionen, stimulera efterfrågan och förbättra hållbarheten.
Forskning och innovation inom ekologiskt jordbruk
Forskning och innovation står högt på kommissionens agenda, även när det gäller jordbruket.
Horisont 2020 och Horisont Europa
EU finansierar flera forskningsprojekt inom ramen för Horisont 2020 och Horisont Europa. I de fleråriga arbetsprogrammen som kommissionen utarbetar i samråd med berörda aktörer kombineras privata investeringar med EU-medel för att finansiera forskning som ska ge konkreta fördelar. Målet är att främja tillväxt och skapa jobb.
Horisont 2020-programmet för jordbruket var särskilt inriktat på att öka produktiviteten samtidigt som miljön skyddades. Flera av projekten rör ekologisk produktion och pågår fortfarande.
EIP-Agri – innovationspartnerskap
Inom ramen för EU:s nätverk för den gemensamma jordbrukspolitiken sammanför det europeiska innovationspartnerskapet för produktivitet och hållbarhet inom jordbruket (EIP-Agri) jordbrukare och forskare för att skynda på innovationen. Inom EIP-Agri finns en fokusgrupp som försöker se på det ekologiska jordbruket med nya ögon. Gruppen har arbetat med att öka avkastningen på åkrarna. Resultatet framgår av gruppens slutrapport.
Europeiska institutet för innovation och teknik
EU inrättade Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) för att främja innovation. EIT-Food fokuserar på entreprenörskap och innovation inom livsmedelssektorn.
Fler länkar
Awards recognising excellence in the organic value chain in the EU. These awards will be awarded for the third time in 2024.
Läs om hur EU arbetar med experter, aktörer och allmänheten för att ta fram bättre lagstiftning.