Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Πώς να γίνετε παραγωγός βιολογικών προϊόντων

Οι αρχές της βιολογικής γεωργίας

Η ενασχόληση με τη βιολογική γεωργία προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών, των κανόνων και των απαιτήσεών της. Όσες και όσοι επιθυμούν να γίνουν παραγωγοί βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να βεβαιωθούν πρώτα ότι γνωρίζουν καλά τη σχετική νομοθεσία ώστε να έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους.

Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια γεωργική αρχή της χώρας σας. Η αρμόδια αυτή αρχή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα μέτρα στήριξης, καθώς και πιο γενικές συμβουλές.

Πιστοποίηση

Όλοι και όλες οι παραγωγοί, μεταποιητές/μεταποιήτριες ή έμποροι τροφίμων που επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά τα βιολογικά τρόφιμα που παράγουν πρέπει να εγγραφούν σε οργανισμό ή φορέα ελέγχου. Είναι αρμοδιότητα του οργανισμού ή του φορέα ελέγχου να επαληθεύει ότι οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής. Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει αν ο σχετικός οργανισμός ή φορέας θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, όμως, σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα όργανα ελέγχουν κατά πόσον τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιολογική παραγωγή.

Για να γίνετε παραγωγός βιολογικών προϊόντων, θα πρέπει να λάβετε πιστοποίηση μέσω φορέα ελέγχου.

Αυτό περιλαμβάνει ετήσια επιθεώρηση και σειρά ελέγχων για να εξασφαλίζεται ότι τηρείτε τους κανόνες βιολογικής παραγωγής.

Σχετικές πληροφορίες

Έλεγχος και επιβολή των κανόνων

Μετατροπή

Κάθε γεωργική εκμετάλλευση η οποία επιθυμεί να παράγει βιολογικά προϊόντα πρέπει να υποβληθεί σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «μετατροπή». Κατά την περίοδο αυτή, πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι βιολογικής παραγωγής αλλά το προϊόν που προκύπτει δεν θα μπορεί να πωληθεί ως βιολογικό. Η διάρκεια της εν λόγω περιόδου μετατροπής εξαρτάται από το είδος του παραγόμενου βιολογικού προϊόντος:

  • 3 έτη για οπωρώνες με πολυετείς καλλιέργειες μαλακών φρούτων, οπωροφόρων δέντρων ή αμπελιών·
  • 12 μήνες για εκμεταλλεύσεις βόσκησης χοίρων και πουλερικών·
  • 2 έτη για ετήσιες καλλιέργειες βοσκοτόπων για μηρυκαστικά.

Η περίοδος μετατροπής μπορεί να είναι δύσκολη για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις. Με τις βιολογικές μεθόδους οι αποδόσεις συχνά μειώνονται, ενώ παράλληλα τα τρόφιμα που παράγονται κατά τη διάρκεια της περιόδου μετατροπής δεν μπορούν να πωληθούν σε τιμές βιολογικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της προσφέρουν διάφορα μέτρα στήριξης για να βοηθούν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στο ξεκίνημά τους.

Όλα τα φυτά που καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου μετατροπής πρέπει να προέρχονται από βιολογικούς σπόρους.

Χρηματοδοτική στήριξη για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων

Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ μπορεί να παρέχεται τόσο για τη μετατροπή στη βιολογική γεωργία όσο και για τη διατήρηση της ιδιότητας της/του παραγωγού βιολογικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται τόσο ο ρόλος που επιτελεί η βιολογική γεωργία στις διάφορες προτεραιότητες αγροτικής ανάπτυξης όσο και τα πιθανά κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τις μεθόδους βιολογικής παραγωγής.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να παρέχουν στήριξη με διάφορους τρόπους. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προκλήσεις τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Σχετικές πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εθνικές αρχές και φορείς ελέγχου

Εισοδηματική στήριξη

Έρευνα, βέλτιστες πρακτικές και παροχή συμβουλών

Η ΕΕ δεν βοηθά τους γεωργούς μόνο οικονομικά. Μπορεί επίσης να παρέχει στους/στις παραγωγούς βιολογικών προϊόντων συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές ή τον τρόπο υιοθέτησης νέων και καινοτόμων λύσεων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και, ως εκ τούτου, να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη.

Το δίκτυο της ΕΕ για την ΚΓΠ επιδιώκει την προώθηση μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης γεωργίας και δασοκομίας που επιτυγχάνει περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους.

Η ΕΕ βοηθά επίσης τους γεωργούς να δημιουργούν οργανώσεις παραγωγών που συμβάλλουν στην προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παρέχουν στήριξη όταν η αγορά εμφανίζει διακυμάνσεις.

Σχετικές πληροφορίες

Οργανώσεις παραγωγών

Σύστημα παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Έρευνα και καινοτομία στον τομέα των βιολογικών προϊόντων

Βιολογική γεωργία και ΚΓΠ

Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων μπορούν να υποβάλουν αίτηση και για άλλες μορφές εισοδηματικής στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Σε αυτές περιλαμβάνονται οι άμεσες πληρωμές καθώς και οι ενισχύσεις ειδικά για τους νέους γεωργούς.

Επιπλέον, οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων πληρούν αυτομάτως τις προϋποθέσεις για ενισχύσεις υπέρ οικολογικών προγραμμάτων. Οι ενισχύσεις αυτές σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν τους γεωργούς να λαμβάνουν αποφάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, και η αυτόματη ενίσχυση για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων αντικατοπτρίζει τα πολλά οφέλη της βιολογικής γεωργίας για το περιβάλλον.

Σχετικές πληροφορίες

Οικολογικά προγράμματα

Άμεσες ενισχύσεις

Αγροτική ανάπτυξη

Ειδήσεις