Skip to main content
Agriculture and rural development

Krokos Kozanis OEM

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítési folyamat minden szakasza az adott régióban történt.

A termék eredete

A sáfrány alapját képező krókuszvirág betakarítására már a minószi időszakban (Kr. e. 2600-tól 1100-ig) is találunk példát. A sáfrány már akkoriban is fontos szerepet játszhatott, hiszen megjelenik egy Kr. e. 1600-ból származó freskón, amely sáfrányt gyűjtő fiatal nőt ábrázol.

A sáfrány betakarítása, Minószi időszak, Görögország
A sáfrány betakarítására Görögországban már a minószi időszakban is találunk példát. „Sáfránygyűjtő” – freskó Kr. e. 1600-ból – Szerzői jog: Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Ezenkívül a krókusz, a virág és maga a sáfrány is említést nyer a korabeli irodalomban, például Homérosz írásaiban, az Ótestamentumban vagy a görög mitológiában. Hermész (Zeusz fia, az istenek hírnöke, a kereskedők védelmezője) diszkoszt vetett jóbarátjával, Krókosszal, egy halandó ifjúval. A görög isten azonban véletlenül halálos sebet ejtett diszkoszával Krókosz fején. Krókosz halálakor három csepp vér hullott a krókuszvirág közepére. E három csepp vér adja a sáfrányt alkotó három bibét.

A termék előállítása

A görög sáfrány kizárólag az észak-görögországi Kozáni város közelében terem. A termesztés ezen a területen a 17. századra vezethető vissza. A terület sajátos éghajlati és talajviszonyok egyedülálló ötvözetét kínálja (közepes termőképességű, vízelvezető képességgel rendelkező talaj és meleg mérsékelt klíma), ami a növény termesztésére és betakarítására vonatkozó szaktudással párosulva jó minőségű terméket eredményez.

A krókusz október közepétől kezdődően 20–25 napig hoz virágot. A betakarítás során a virágokat napfelkeltétől napnyugtáig kézzel leszedik, majd óvatosan köténybe vagy kosárba helyezik.

Az így begyűjtött virágokat egy speciális asztalra teszik, és elektromos ventilátor segítségével a porzószálat és a bibét elválasztják a virág többi részétől. A legfontosabb és legkényesebb művelet a szárítás, amely nagy körültekintést és hozzáértést igényel. Ha ez nem megfelelően történik, a fűszer minősége és megkülönböztető jegyei megváltozhatnak.

34820459815_c2c6c4c3c0_o.jpg
"Crocus sativus SAFFRON CROCUS" by Dr. Nasser Halaweh licenced under CC BY-NC 2.0

A friss bibéket vékony rétegekben, selyemalapú vázra teszik, majd jól szellőző, fűtött szobákba helyezik. Ez teljes egészében kézi munka, amely 20–60 napig tart. Szárítás után a porzószálakat ki kell válogatni és meg kell tisztítani, és a szövetkezetekbe való szállításhoz konténerekben kell elhelyezni. A munkát március végéig el kell végezni.

A kiszállítást követően a sáfrány minőségét ellenőrizni kell, különösen ami a nedvességtartalmát illeti, ugyanis fennáll a gombás fertőzés veszélye, ami a termék minőségének romlásához vezethet. A nedvességtartalom legfeljebb 8–11,5% lehet. További ellenőrzésekre van szükség annak biztosítása érdekében, hogy a termék ne tartalmazzon idegen anyagokat, vagy hogy a virágpor mennyisége ne legyen túl magas.

Az ellenőrzések után a sáfrány csomagolható. Ételízesítőként rendszerint egy, kettő, négy vagy 28 grammos kiszerelésben kerül csomagolásra. Ugyanakkor kisebb mennyiségben, por alakban is értékesíthető – 0,25 és 1 gramm közötti kiszerelésben.

A főként főzéshez használt sáfrányból az erőteljes íze miatt kis mennyiség is elég. Gyakran alkalmazzák rizs ízesítéséhez is, valamint halak és csirkehúsok körítéséhez. Egyébiránt jellegzetes színezőhatásának köszönhetően – amely kifejezetten meghatározó a Krokos Kozanis OEM esetében – festékek előállításához vagy szövetek festéséhez is használható. Gyógyhatásából eredően kozmetikumokban vagy gyógyszerekben is megtalálható.

További információk

Krokos Kozanis OEM – jogi keret

Információk az oltalom alatt álló eredetmegjelölésekről

Minőségi élelmiszerek és italok Európa-szerte