Skip to main content
Agriculture and rural development

Allgäuer Bergkäse (OEM)

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítés folyamatának minden szakasza az adott régióban történik.

A termék eredete

Az Allgäuer Bergkäse (OEM) Allgäu régió németországi részén, nyers tehéntejből készített sajt. 1997 óta visel oltalom alatt álló eredetmegjelölést.

Az Allgäuer Bergkäse (OEM) különös ismertetőjegye, hogy az Alpok északi lábánál elterülő magaslati legelőkön tartott csordák friss tejéből készül. Bajorország sváb részén Lindau (Bodeni-tó), Oberallgäu, Ostallgäu és Unterallgäu járások egyes területei – beleértve Kaufbeuren, Kempten és Memmingen városát is, amelyek szintén Németországnak ezen részén találhatók – egyedülálló környezeti feltételeket nyújtanak ennek a híres sajtnak a készítéséhez. Allgäuer Bergkäse (OEM) sajtot a szomszédos Baden-Württemberg tartomány délkeleti részén, Ravensburg és Bodenseekreis járásokban is előállítanak.

A szarvasmarhák bőséges hegyi legelőkön legelnek, héttérben az Allgäu-Alpok csodás panorámája. iStock.com/Drepicter
A szarvasmarhák bőséges hegyi legelőkön legelnek, héttérben az Allgäu-Alpok csodás panorámája. iStock.com/Drepicter

Ebbe a termékeny hegyi legelőkben és az Allgäu-Alpok lélegzetelállító látványában bővelkedő környezetbe érkeztek 1820 körül svájci alpesi pásztorok. A területen svájci alpesi tejfeldolgozók is letelepedtek, mivel az Allgäu régió – az éghajlat, a táj és a mezőgazdaság szerkezete – nagyban emlékeztette őket az otthonukra. Ezt követően elkezdték meghonosítani saját sajtkészítési technikáikat, például a hagyományos svájci ementáli mintájára. Ez új sajtfajták előállítását, valamint a meglévő fajták – így különösen a Bergkäse (azaz hegyi sajt) – tökéletesítését eredményezte.

A termék előállítása

allgauer-bergkase-and-cheesemaker.jpg

Minden hegy különleges ízt kölcsönöz az ott készülő termékeknek, és ez alól az Allgäuer Bergkäse (OEM) sem kivétel. Döntő jelentősége van annak, hogy a tejtől kezdve a sajtig tartó folyamat során kiemelkedő minőségi előírások érvényesüljenek. A helyi tejszövetség előírásának megfelelően a tej egyértelműen meghatározott termelési területről származik. A régió sajtkészítői kizárólag kezeletlen tehéntejet használnak, amelyet az oltás előtt 40 °C alatti hőmérsékletre melegítenek.

A kéregben érlelt Allgäuer Bergkäse (OEM) sajtguriga tömege 15–50 kg. A sajttésztában elszórtan és ritkásan általában borsó méretű – a sajt „szemeinek” is nevezett – lyukak alakulnak ki. Az Allgäuer Bergkäse (OEM) szárazanyag-tartalma 62%, érlelési ideje 4 hónap. A sajt minimális teljes zsírtartalma legalább 45–49%.

Az Allgäuer Bergkäse (OEM) máig utánozhatatlan, és megőrizte az alpesi legelők enyhétől erőteljes aromájúig terjedő ízvilágát.

További információk

Allgäuer Bergkäse (OEM) – jogszabályi leírás

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban