Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, pe scurt

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) înlocuiește schema de plată redistributivă care a funcționat în perioada 2014-2022.  

CRISS este unul din instrumentele politicii agricole comune (PAC) menite să asigure echitatea, prin redistribuirea sprijinului pentru venit de la exploatațiile agricole mai mari către cele mai mici sau mijlocii. 

O distribuire mai echitabilă este unul dintre obiectivele-cheie ale PAC 2023-2027. La nivelul UE, venitul pe unitate anuală de muncă (UAM) se mărește, în medie, odată cu dimensiunea fizică a exploatației. Acest fenomen este specific în primul rând economiilor de scară: cu cât exploatația este mai mare, cu atât costul unitar este mai mic, iar venitul per lucrător este, în general, mai mare.  

Obiectivele CRISS

Principalul obiectiv al plăților CRISS este să promoveze o distribuire mai echilibrată a sprijinului pentru venit acordat exploatațiilor agricole mici și mijlocii.

Țările UE trebuie să aloce acestei intervenții specifice cel puțin 10 % din pachetul financiar ajustat al plăților directe. Totuși, ele pot să obțină o derogare de la această cerință obligatorie (de exemplu, pot să aloce pentru CRISS mai puțin decât procentul minim necesar din pachetul financiar al plăților directe sau să nu implementeze CRISS deloc), dacă și numai dacă pot demonstra că nevoile de redistribuire sunt abordate în mod suficient de alte instrumente ale Fondului european de garantare agricolă (FEGA).

Field with wild flower verge

PAC dispune de măsuri menite să combată schimbările climatice, să protejeze resursele naturale și să consolideze biodiversitatea în UE.

a female farmer standing in a cowshed

Agricultura și silvicultura le pot oferi agricultorilor, administratorilor forestieri și UE în ansamblu recompense economice sustenabile.

CRISS în practică

CRISS este:

Țările UE dispun, în limitele stabilite de cadrul juridic al PAC, de o flexibilitate semnificativă pentru a adapta structura CRISS la nevoile lor de redistribuire și la structura exploatațiilor, de exemplu:

  • stabilind pragul maxim

  • definind intervale diferite de hectare

  • stabilind cuantumuri unitare diferite pentru fiecare interval

  • diferențiind sprijinul acordat în funcție de grupurile de teritorii definite în cadrul BISS

  • excluzând de la plățile CRISS exploatațiile mai mari a căror dimensiune fizică depășește o anumită limită.

CRISS este o plată suplimentară pentru primele hectare acordată fermierilor care au dreptul la plăți BISS. Pentru a direcționa mai bine acest sprijin complementar și date fiind diferențele dintre structurile agricole din UE, țările UE pot:

  • să ofere sprijin complementar pentru diferite intervale de hectare și/sau

  • să diferențieze nivelul plăților pe regiuni sau pe grupuri de teritorii definite în cadrul BISS.

Ca o noutate esențială a PAC 2023-2027, țările UE trebuie să atribuie cel puțin 10 % din alocarea lor financiară ajustată pentru plățile directe (după transferurile între fonduri) către CRISS, pentru a majora plățile primite de exploatațiile agricole mici și mijlocii. Se poate solicita o derogare de la această regulă dacă țările UE demonstrează că nevoile de redistribuire sunt abordate suficient prin alte instrumente și intervenții finanțate din Fondul european de garantare agricolă (FEGA), cum ar fi:

Temei juridic

Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS) instituit în temeiul Regulamentului (UE) 2021/2115 (titlul II capitolul 2 articolul 29) înlocuiește plata redistributivă în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013.

Documente

21 DECEMBRIE 2023
Factsheet on CRISS: Complementary redistributive income support for sustainability (CRISS)

Evenimente

  • Expoziții
  • vineri, 26 iulie 2024, 09:00 - luni, 29 iulie 2024, 18:30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Eveniment extern