Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän tavoitteet
Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän avulla
- hallinnoidaan, seurataan ja autetaan EU-maita valvomaan kaikkia yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) pinta-ala- ja eläinperusteisia tukitoimia (kuten suoria tukia tai pinta-ala- ja eläinperusteisia maaseudun kehittämisen interventioita)
- varmistetaan kattavien ja vertailukelpoisten tietojen saatavuus kaikkialla EU:ssa.
Maatalous-, ympäristö- ja ilmastopolitiikan seurannan avulla pysytään ajan tasalla YMP:n vaikutuksista, sen ympäristötehokkuudesta ja edistymisestä kohti EU:n tavoitteita. Seuranta perustuu useisiin tietolähteisiin, kuten säätietoihin ja -ennusteisiin, karttoihin ja tilastoihin sekä sijaintitietoihin ja kaukokartoitukseen.
Järjestelmä edistää myös avoimen datan ja Copernicus Sentinel -satelliittien ja -palvelujen keräämän tiedon tehokasta ja maksutonta käyttöä. Kun EU-maat perustavat yhdennettyjä hallinto- ja valvontajärjestelmiään, niiden on käytettävä sellaista teknologiaa, jonka avulla vähennetään hallinnollista rasitusta ja varmistetaan tehokas ja vaikuttava valvonta.
Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä on erittäin hyödyllinen väline YMP:n 2023–2027 tuloksellisuuden seuraamiseen. Siihen kerätään kaikki tiedot, jotka EU-maiden on ilmoitettava Euroopan komission vaatimassa vuotuisessa tuloksellisuuskertomuksessa. Sen ansiosta näissä kertomuksissa esitetyt tiedot ovat luotettavia ja todennettavissa olevia. Yhdennettyyn järjestelmään tallennettuja tietoja voi hyödyntää
- EU:n tilastoja varten
- Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden edistymisen seurantaan.
Veronmaksajien rahojen käytön seuranta
Yhdennetyllä hallinto- ja valvontajärjestelmällä ehkäistään sääntöjenvastaisuuksia auttamalla tuensaajia esittämään oikein laadittuja tukihakemuksia. Sen avulla EU-maat voivat myös
-
suojata tehokkaasti EU:n taloudellisia etuja
-
panna täytäntöön yhteisen maatalouspolisiikan strategiasuunnitelmansa.
Kunkin EU-maan YMP:n strategiasuunnitelmassa yhdistetään erilaisia kohdennettuja toimia, joilla vastataan maan erityistarpeisiin ja joilla saadaan aikaan konkreettisia tuloksia YMP:n erityistavoitteiden saavuttamiseksi.

Järjestelmällä valvotaan Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavia pinta-ala- ja eläinperusteisia YMP:n interventioita.
YMP:n strategiasuunnitelmiensa puitteissa EU-maat tekevät vuotuisen laadunarvioinnin yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän tärkeimmistä osatekijöistä ja raportoivat siitä komissiolle. Laadunarviointien tarkoituksena on arvioida, täyttävätkö EU-maiden yhdennetyt järjestelmät tarkoituksensa.
Järjestelmän rakenne
Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä koostuu useista digitaalisista ja toisiinsa liittyvistä osista ja tietokannoista.
-
Viljelylohkojen tunnistusjärjestelmällä kartoitetaan EU-maiden viljelylohkot.
-
Paikkatietoperusteisen hakujärjestelmän avulla tuensaajat voivat karttapalvelun kautta osoittaa, mille alueille he hakevat tukea, ja tilanteen mukaan siihen voi sisältyä myös eläinperusteinen hakujärjestelmä. EU-maat voivat halutessaan perustaa automaattisen hakujärjestelmän, joka perustuu paikkatietoperusteiseen ja eläinperusteiseen hakujärjestelmään.
-
Pinta-alamonitorointijärjestelmää käytetään maataloustoiminnan havainnointiin, jäljitykseen ja arviointiin. Järjestelmällä kevennetään maksajavirastojen hallinnollista taakkaa automatisoimalla prosessia. Sen ansiosta on myös helpompi välttää virheitä ja varmistaa hakemusten oikeellisuus, sillä tuensaajat voivat muuttaa hakemuksiaan ennakkovaroituksen jälkeen.
-
Tuensaajien tunnistamisjärjestelmä ja tapauksen mukaan tukioikeuksien tunnistamis- ja rekisteröintijärjestelmä.
-
Kunkin EU-maan oma valvonta- ja seuraamusjärjestelmä, jolla varmistetaan maksujen laillisuus ja sääntöjenmukaisuus.
-
Eläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä niissä EU-maissa, joissa sovelletaan eläinpohjaisia interventioita.
Järjestelmän toiminta
Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä takaa, että YMP:n pinta-ala- ja eläinperusteisia interventioita hallinnoidaan, valvotaan ja seurataan samalla tavalla kaikissa EU-maissa. Vuotuinen prosessi alkaa siitä, kun viljelijät toimittavat sähköiset maataloustukihakemuksensa. Kansallisten viranomaisten on tuettava viljelijöitä hakuprosessin aikana. Viranomaiset toimittavat esitäytetyt hakemukset, joiden tiedot viljelijät voivat vahvistaa tai korjata ja joita he voivat täydentää.
Tämän jälkeen kansalliset viranomaiset tarkastavat, täyttävätkö viljelijät YMP:n tuen saamisen edellytykset. Tähän sisältyy tukihakemuksia koskevia hallinnollisia tarkastuksia, pinta-alamonitorointijärjestelmästä saatujen tietojen vertailua ja otantaan perustuvia paikalla tehtäviä tarkastuksia, jos tietoja ei ole saatavilla hallinto- ja valvontajärjestelmästä.
Viljelijöiden lopullisissa tukimaksuissa otetaan huomioon hallinnollisissa tarkastuksissa, pinta-alamonitorointijärjestelmässä ja paikalla tehdyissä tarkastuksissa mahdollisesti tehdyt havainnot. Lopuksi kansalliset viranomaiset päivittävät esitäytettyjen tukihakemusten tiedot seuraavaa vuotta varten kuluneen hakuprosessin aikana kerätyillä tiedoilla.
EU-maat käyttävät yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää myös varmistaakseen, että viljelijät noudattavat YMP:n tehostettuja ehdollisuusvaatimuksia ja -normeja, joihin kuuluvat lakisääteiset hoitovaatimukset sekä hyvän maatalous- ja ympäristökunnon vaatimus.
Säännöt
Yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän perustamista ja ylläpitämistä koskevat säännöt on määritelty
-
asetuksessa (EU) 2021/2116 yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta
-
delegoidussa asetuksessa (EU) 2022/1172 yhteisen maatalouspolitiikan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän sekä ehdollisuuden hallinnollisten seuraamusten soveltamisen ja laskennan osalta
-
täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2022/1173 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/2116 soveltamissäännöistä yhteisen maatalouspolitiikan yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän osalta.