Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development
© European Union 2025 - Adobe Stock - Taras Rudenko
Maataloutta ja elintarvikkeita koskeva visio

Turvataan viljelijöiden ja elintarvikkeiden tulevaisuus

Komissio on laatinut maataloutta ja elintarvikkeita koskevan vision, jolla edistetään luottamusta ja vuoropuhelua koko arvoketjussa EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Visiossa korostetaan tiivistä yhteistyötä olennaisten laitosten, viljelijöiden, elintarvikeketjun toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa paikallis- ja aluetasolla. Lisäksi siinä käsitellään näiden tahojen ilmaisemia huolenaiheita ja ajatuksia.

900 miljardia euroa
lisäarvoa
EU:n maatalous- ja elintarvikejärjestelmän tuottamana vuonna 2022
noin 30 miljoonaa
työpaikkaa
maatalous- ja elintarvikealalla
vain 12 prosenttia
viljelijöistä
on alle 40-vuotiaita

Visiossa korostuu viljelijöiden keskeinen rooli jokapäiväisessä elämässä, ja sillä pyritään parantamaan maatalous- ja elintarvikealan kilpailukykyä ja houkuttelevuutta. Visiossa kuvataan tarvittavia edellytyksiä, joiden avulla varmistetaan, että ala kehittyy, innovoi ja hyödyttää jatkossakin yhteiskuntaa – niin tänään, huomenna kuin vuonna 2040.

Visio pohjautuu EU:n maatalouden tulevaisuutta käsittelevästä strategisesta vuoropuhelusta laadittuun raporttiin, ja sen tavoitteena on – Euroopan maatalous- ja elintarviketoimikunnan (EBAF) tukemana – turvata EU:n maatalous- ja elintarvikealan pitkän aikavälin kilpailukyky ja kestävyys. Tuoreimpien Eurobarometri-kyselyn tulosten perusteella suurin osa EU:n kansalaisista on samaa mieltä siitä, että on tärkeää varmistaa vakaa elintarvikehuolto EU:ssa kaikkina aikoina.

Visio koostuu useista prioriteeteista, joiden läpileikkaavia teemoja ovat EU:n sääntöjen yksinkertaistaminen, tutkimus, innovointi ja digitalisaatio.

Tiedonanto: Maataloutta ja elintarvikkeita koskeva visio

Tietokooste: Maataloutta ja elintarvikkeita koskeva visio

Komissaari Christophe Hansen esittelee odotetun maataloutta ja elintarvikkeita koskevan vision

  • Valokeilassa
  • Lehdistötiedote

Komissio on esittänyt maataloutta ja elintarvikkeita koskevan visionsa – kunnianhimoisen suunnitelman maatalouden ja elintarvikkeiden tulevaisuudesta Euroopassa. Suunnitelmassa luodaan edellytykset maatalouselintarvikejärjestelmälle, joka on houkutteleva, kilpailukykyinen, selviytymiskykyinen, tulevaisuuteen suuntautuva ja oikeudenmukainen nykyisten ja tulevien viljelijöiden kannalta.

Houkutteleva maatalous- ja elintarvikeala

Visiossa esitetään, että tulevia sukupolvia olisi kannustettava elintarviketuotannon pariin luomalla sille oikeanlaiset olosuhteet. Niihin kuuluvat kohtuullinen toimeentulo, julkinen tuki ja elintarvikeketjun avoimuus.

Eurooppalaisia viljelijöitä tarvitaan, jotta voidaan varmistaa elintarviketurva ja tarjota terveellisiä ja laadukkaita elintarvikkeita kansalaisille. Niin maatalous- ja elintarvikeala kuin maaseutualueetkin kamppailevat kuitenkin monien haasteiden kanssa.

  • Turvataan viljelijöiden tulevaisuus ja maatalouden taloudellinen kannattavuus; ehkäistään epäreiluja käytäntöjä. Hyödynnetään useita tulonlähteitä ja edistetään oikeudenmukaisempaa elintarvikeketjua, jotta viljelijät voivat menestyä ja ansaita kohtuullisen toimeentulon.
  • Asianmukaiset palkkiot ekosysteemipalveluista.
  • Luodaan mahdollisuuksia maaseutualueiden nuorille. Kannustetaan tulevia sukupolvia maatalousurille. Hyödynnetään maatalous- ja elintarvikealan yrittäjyyspotentiaalia, jotta uusia innovatiivisia maatalous- ja elintarvikeyrityksiä voi syntyä.

Kilpailukykyinen ja selviytymiskykyinen ala

Elintarvikeketjuun kohdistuu paineita muun muassa ilmastonmuutoksen, maailmanlaajuisen kilpailun ja energian hintojen nousun vuoksi. Elintarviketurva ja -omavaraisuus ovat edelleen yksi Euroopan prioriteeteista.

  • Parannetaan valmiutta sopeutua geopoliittisiin muutoksiin: monipuolistetaan kauppasuhteita, luodaan uusia vientimahdollisuuksia ja rakennetaan kansainvälisiä kumppanuuksia.
  • Varmistetaan, että kaikilla tuotteilla on yhteiset standardit: yhdenmukaistetaan tuontituotteita koskevia standardeja, jotta EU:n korkeat standardit eivät aiheuta epäedullista kilpailuasetelmaa – tinkimättä elintarviketurvallisuudesta, jonka toteutumisesta huolehditaan kaikilta osin.
  • Parannetaan maatalous- ja elintarvikealan selviytymiskykyä: innovoidaan ja ylläpidetään johtoasemaa globaaleilla markkinoilla, suojellaan eurooppalaisten viljelijöiden etuja ja vähennetään kriittisiä tuontiriippuvuuksia.

Tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottava ala

Euroopan maatalousalalla on tärkeä rooli siirryttäessä vähähiiliseen talouteen. Vuoden 2040 ilmastotavoitteiden saavuttamisen tärkeys korostuu maataloutta ja elintarvikkeita koskevassa visiossa.

  • Edistetään EU:n ilmastotavoitteita: otetaan käyttöön innovatiivisia käytäntöjä, joiden avulla viljelijät voivat edistää hiilestä irtautumisen ja kilpailukyvyn rinnakkaiseloa.
  • Autetaan viljelijöitä mittaamaan ja parantamaan tilakohtaisia tuloksia.
  • Suojellaan ja ennallistetaan EU:n biologista monimuotoisuutta: huolehditaan maaperän terveydestä ja veden ja ilman puhtaudesta säästämällä luonnonvaroja ja vähennetään päästöjä luonnon suojelemiseksi tulevia sukupolvia varten.

Elintarvikkeet ja oikeudenmukaiset elin- ja työolot maaseutualueilla

Maataloutta ja elintarvikkeita koskevan vision tarkoituksena on saada ihmiset jälleen tiedostamaan yhteys elintarvikkeiden ja maaseutualueiden välillä sekä tukea maaseutualueita EU:n kulttuuriperintöä vaalimalla.

  • Edistetään oikeudenmukaisia elin- ja työoloja elinvoimaisilla maaseutualueilla: vahvistetaan kansalaisten, maaseutualueiden ja syrjäisten alueiden välistä yhteyttä.
  • Pysytään johtoasemassa elintarvikeinnovoinnin alalla.
  • Sosiaalinen kestävyys: suojellaan työntekijöiden oikeuksia, kehitetään osaamista ja houkutellaan enemmän naisia maatalouden ammatteihin.

Komissio julkaisee vuonna 2025 lainsäädäntöpaketin, jolla yksinkertaistetaan maatalousalalla sovellettavia sääntöjä. Näin pyritään vähentämään viljelijöille koituvaa hallinnollista rasitetta. Osana laajempaa ohjelmaa komissio pyrkii keventämään EU:n lainsäädännöstä kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille aiheutuvaa sääntelyrasitetta.

EU:n uusi strateginen lähestymistapa tutkimukseen ja innovointiin on ratkaisevan tärkeä maa- ja metsätalouden sekä maaseutualueiden kilpailukyvyn parantamisen kannalta. Jotta maatalousala näyttäytyy tuleville sukupolville houkuttelevana vaihtoehtona, on vahvistettava tietämyksen vaihtoa, parannettava digitaitoja ja lisättävä digitaalisten välineiden käyttöönottoa.

Asiakirjat

Vision for Agriculture and Food - cover
  • Tietokooste
  • 19. helmikuuta 2025
Factsheet: Vision for Agriculture and Food

Tapahtumat