Το σύστημα ελέγχου της βιολογικής παραγωγής
Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει μια «αρμόδια αρχή», η οποία φέρει την τελική ευθύνη για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή. Συνήθως πρόκειται είτε για οργανισμό αρμόδιο για θέματα γεωργίας είτε για οργανισμό αρμόδιο για θέματα δημόσιας υγείας.
Η εν λόγω αρμόδια αρχή μπορεί να αναθέσει τον ρόλο της:
- σε έναν ή περισσότερους ιδιωτικούς φορείς ελέγχου
- σε μία ή περισσότερες δημόσιες αρχές ελέγχου
- σε ένα μικτό σύστημα ιδιωτικών φορέων ελέγχου και δημοσίων αρχών ελέγχου.
Ανεξάρτητα από το σύστημα που επιλέγεται, η αρμόδια αρχή φέρει την τελική ευθύνη για τον έλεγχο του συστήματος επιθεώρησης εντός του τομέα αρμοδιότητάς της.
Μία φορά ετησίως, οι χώρες της ΕΕ υποβάλλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούνται στις επιχειρήσεις βιολογικής παραγωγής και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Σύστημα πληροφοριών για τη βιολογική γεωργία (OFIS)
Βάση δεδομένων OFIS που περιέχει την έγκριση των συστατικών και πληροφορίες σχετικά με τις αρχές και τους φορείς ελέγχου.
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εποπτεύει τις χώρες της ΕΕ και διασφαλίζει ότι ανταποκρίνονται τις υποχρεώσεις τους. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αφού οι καταναλωτές της ΕΕ γνωρίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν ελεγχθεί αυστηρά ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής τους.
Η Επιτροπή στηρίζεται τόσο στα στοιχεία που υποβάλλουν οι χώρες της ΕΕ όσο και σε τακτικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι διενεργούνται οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι.
Σχετικές πληροφορίες
Εκθέσεις ελέγχου της Επιτροπής
Οι έλεγχοι στην πράξη
Οι γεωργοί, οι μεταποιητές ή οι έμποροι πρέπει να έχουν ελεγχθεί από φορέα ή αρχή ελέγχου για να τους επιτραπεί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά ως βιολογικά. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους με όλες τις σχετικές απαιτήσεις, λαμβάνουν πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι πληρούν τις απαιτήσεις της ΕΕ.
Επιπλέον οι γεωργοί, είτε εφαρμόζουν μεθόδους βιολογικής παραγωγής είτε όχι, πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νομοθετικών πράξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, την υγεία των ζώων και των φυτών, το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων. Επιπροσθέτως, όλοι οι γεωργοί που λαμβάνουν εισοδηματική στήριξη οφείλουν να τηρούν τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (ΚΑΔ) που επιβάλλει η νομοθεσία σχετικά με την πολλαπλή συμμόρφωση, η οποία αντικατοπτρίζει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα τρόφιμα και το περιβάλλον.
Επίσης, όλοι οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να τηρούν τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα, η οποία περιλαμβάνει τη νομοθεσία για την επισήμανση. Κάποια συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να υπόκεινται σε επιπλέον κανόνες, όπως εκτενέστερες απαιτήσεις όσον αφορά την επισήμανση. Οι κανόνες αυτοί είναι υποχρεωτικοί για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι επιπροσθέτως οφείλουν να τηρούν ειδικούς κανόνες για τη βιολογική παραγωγή.
Έγγραφα
- 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2021
- български(362.32 KB - PDF)
- español(287.26 KB - PDF)
- čeština(385.75 KB - PDF)
- dansk(259.59 KB - PDF)
- Deutsch(301.26 KB - PDF)
- eesti(278.2 KB - PDF)
- English(650.68 KB - PDF)
- français(287.71 KB - PDF)
- hrvatski(371.8 KB - PDF)
- italiano(276.67 KB - PDF)
- latviešu(371.63 KB - PDF)
- lietuvių(403.82 KB - PDF)
- magyar(372.84 KB - PDF)
- Malti(430.67 KB - PDF)
- Nederlands(311.84 KB - PDF)
- polski(407.66 KB - PDF)
- português(291.37 KB - PDF)
- română(379.24 KB - PDF)
- slovenčina(375.18 KB - PDF)
- slovenščina(365.93 KB - PDF)
- suomi(274.26 KB - PDF)
- svenska(284.15 KB - PDF)
Έλεγχοι
- 21 ΜΑΡΤΊΟΥ 2025
- 21 ΜΑΡΤΊΟΥ 2025
- 21 ΜΑΡΤΊΟΥ 2025
- 21 ΜΑΡΤΊΟΥ 2025