Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Aromatizirano vino

Informacije o razvrstavanju, politikama, važećim propisima i odborima u sektoru aromatiziranih vina u Uniji 

Pregled

Aromatizirani proizvodi od vina alkoholna su pića koja se proizvode tako što se određenim vinskim proizvodima dodaju arome i neki drugi sastojci, kao što su mošt, alkohol, boje i šećeri. Ti su proizvodi u Uniji razvrstani u tri glavne kategorije:

  • aromatizirana vina (npr. vermut)
  • aromatizirana pića na bazi vina (npr. sangria i Glühwein)
  • aromatizirani kokteli na bazi vina.

Aromatizirani proizvodi od vina tradicionalno se proizvode u nekim državama članicama Unije, primjerice u Italiji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Španjolskoj i Francuskoj. Neke od tih država članica Unije zatražile su registraciju i zaštitu sljedećih oznaka zemljopisnog podrijetla: Vermouth di Torino, Nürnberger Glühwein, Thüringer Glühwein, Samoborski bermet i Vino Naranja del Condado de Huelva.

Povezane informacije

Sustavi kvalitete i oznake zemljopisnog podrijetla

Politika

Za proizvodnju aromatiziranih proizvoda od vina ne može se dobiti potpora iz sredstava Unije, no može se dobiti neizravna potpora u okviru nacionalnih programa potpore u sektoru vina.

Na razini Unije postoji zajednički zakonodavni okvir za proizvodnju i označivanje tih proizvoda te za zaštitu njihovih oznaka zemljopisnog podrijetla. Nadalje, u planu je uključivanje aromatiziranih proizvoda od vina u područje rada Opservatorija EU-a za tržište vina čime će se povećati transparentnost zahvaljujući prikupljanju i objavljivanju tržišnih podataka i kratkoročnih analiza.

Povezane informacije

Unijino tržište vina

Pravna osnova

Uredbom (EU) 251/2014 utvrđena su pravila o proizvodnji i označivanju aromatiziranih proizvoda od vina i definirani aromatizirani proizvodi od vina te su utvrđene posebne kategorije koje su dopuštene u Uniji i detaljna pravila za njihovu proizvodnju, opisivanje, prezentiranje i označivanje. Njome su utvrđena i pravila za registraciju i zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina.

Delegiranom uredbom (EU) 2017/670 utvrđeni su odobreni proizvodni postupci za dobivanje aromatiziranih proizvoda od vina.

Odbori

Kako bi države članice imale kontrolu nad izvršavanjem nadležnosti Europske komisije za donošenje provedbenih propisa, Europska komisija surađuje s raznim odborima i stručnim skupinama, koji se sastoje od predstavnika vlada, a predsjeda im predstavnik Europske komisije.

Odbor za zajedničku organizaciju poljoprivrednih tržišta redovito se sastaje kako bi raspravljao o temama kao što su razvoj cijena na tržištu te proizvodnja i trgovina u Uniji i zemljama izvan Unije. O temama povezanima s aromatiziranim proizvodima od vina raspravlja se unutar odbora i stručne skupine za vino.

Skupina za građanski dijalog u području vina pomaže Europskoj komisiji u održavanju redovitog dijaloga s dionicima o svim pitanjima povezanima s vinom i aromatiziranim proizvodima od vina.

Novosti