Skip to main content
Agriculture and rural development

Gearomatiseerde wijn

Informatie over classificatie, beleid, rechtsgrondslagen en comités voor gearomatiseerde wijn in de EU. 

Overzicht

Gearomatiseerde wijnbouwproducten worden gemaakt door aan bepaalde wijnbouwproducten aroma’s en andere ingrediënten, zoals druivenmost, alcohol, kleurstoffen en suikers, toe te voegen. Ze worden in de EU ingedeeld in drie hoofdcategorieën:

  • gearomatiseerde wijnen (zoals vermout),
  • gearomatiseerde dranken op basis van wijn (bijvoorbeeld sangria en Glühwein),
  • gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten.

Gearomatiseerde wijnbouwproducten zijn traditionele producten van bepaalde EU-landen, zoals Italië, Duitsland, Kroatië, Spanje en Frankrijk. Een deel daarvan heeft om registratie en bescherming van de volgende geografische aanduidingen verzocht: Vermouth di Torino, Nürnberger Glühwein, Thüringer Glühwein, Samoborski bermet en Vino Naranja del Condado de Huelva.

Meer informatie

Kwaliteitsregelingen en geografische aanduidingen

Beleid

De EU verleent geen steun voor de productie van gearomatiseerde wijnbouwproducten, maar ze kunnen wel indirect profiteren van nationale steunprogramma’s voor de wijnsector.

De EU beschikt over een gemeenschappelijk wetgevingskader voor de productie en etikettering van gearomatiseerde wijnbouwproducten en de bescherming van geografische aanduidingen. Bovendien wordt overwogen gearomatiseerde wijnbouwproducten op te nemen in de activiteiten van de EU-waarnemingspost voor de wijnmarkt. De marktgegevens en de kortetermijnanalyses van de EU-waarnemingspost zouden namelijk de transparantie kunnen vergroten.

Meer informatie

EU-wijnsector

Rechtsgrondslagen

EU-verordening 251/2014 – voorschriften voor de productie en etikettering van gearomatiseerde wijnbouwproducten: definitie van gearomatiseerde wijnbouwproducten, in de de EU toegestane categorieën en gedetailleerde voorschriften voor de productie, beschrijving, aanbiedingsvorm en etikettering van deze producten. De verordening regelt ook de registratie en bescherming van geografische aanduidingen voor gearomatiseerde wijnbouwproducten.

Gedelegeerde EU-verordening 2017/670 – toegestane productieprocessen voor de bereiding van gearomatiseerde wijnbouwproducten

Comités

Om de EU-landen invloed te geven op de besluitvorming over gedelegeerde en uitvoeringsverordeningen wordt de Europese Commissie bijgestaan door diverse comités en deskundigengroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten en geleid door een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Het comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten vergadert regelmatig, onder meer over de ontwikkelingen op het gebied van marktprijzen, productie en handel in de EU en daarbuiten. De voor gearomatiseerde wijnbouwproducten relevante zaken worden besproken in het comité en de deskundigengroep voor wijn.

De groep voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld over wijn moet de Europese Commissie helpen de dialoog met de belanghebbenden over alle aangelegenheden in verband met wijn en gearomatiseerde wijnbouwproducten op gang te houden.