Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη

Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη (ΣΕΣ) με απλά λόγια.

Στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής, (ΚΓΠ), η σύνδεση μεταξύ της είσπραξης των ενισχύσεων εισοδηματικής στήριξης και της παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων έχει σταδιακά καταργηθεί («αποσυνδεθεί»). Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η υπερπαραγωγή ορισμένων προϊόντων και εξασφαλίζεται ότι οι γεωργοί ανταποκρίνονται στην πραγματική ζήτηση της αγοράς.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας συγκεκριμένος γεωργικός τομέας ή υποτομέας μπορεί να λάβει στήριξη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, όταν οι εν λόγω τομείς είναι σημαντικοί για κοινωνικοοικονομικούς και/ή περιβαλλοντικούς λόγους. 

Στόχος του μηχανισμού συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης (ΣΕΣ) είναι η πρόληψη της κλιμάκωσης αυτών των δυσκολιών με:

  • τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
  • τη βιωσιμότητα, και/ή
  • την ποιότητα.

Ο μηχανισμός ΣΕΣ είναι ιδιαίτερα κατάλληλος σε περιπτώσεις όπου η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη της παραγωγής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει άλλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, ή συναφείς αγορές, και ενδεχομένως να αυξήσει την ανεργία σε ήδη υποβαθμισμένες από οικονομική άποψη αγροτικές περιοχές.

Η στήριξη καταβάλλεται ανά ζώο ή εκτάριο του εν λόγω τομέα (π.χ. σε συνδυασμό με την παραγωγή) και υπόκειται σε διάφορους σημαντικούς όρους και αυστηρά όρια για τον μετριασμό του κινδύνου στρέβλωσης της αγοράς.

Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη στην πράξη

Κατά γενικό κανόνα, (με λίγες εξαιρέσεις σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις), οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο από το 13 % του προϋπολογισμού άμεσων πληρωμών τους για τη χορήγηση ΣΕΣ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 2 % προκειμένου να υποστηριχθεί η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, δεδομένης της οριζόντιας δυσκολίας του τομέα αυτού και της σημαντικής εξάρτησης από τις εισαγωγές σε επίπεδο ΕΕ.

Ο μηχανισμός ΣΕΣ μπορεί να χορηγείται μόνο σε ορισμένους τομείς που προσδιορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 και εφόσον οι χώρες της ΕΕ:

  • έχουν αιτιολογήσει αυτή τη μορφή στήριξης στο πλαίσιο της στρατηγικής παρέμβασης στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ όσον αφορά την περίοδο ΚΓΠ 2023-27·
  • έχουν αιτιολογήσει τη δυσκολία κάθε στοχευόμενου τομέα·
  • έχουν αιτιολογήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της στήριξης, όπως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και/ή της βιωσιμότητας· και
  • έχουν αιτιολογήσει την κοινωνικοοικονομική και/ή περιβαλλοντική σημασία κάθε στοχευόμενου τομέα.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον δυνητικό αντίκτυπο της στήριξης στην εσωτερική αγορά.

Πιθανώς επιλέξιμοι τομείς είναι τα σιτηρά, οι ελαιούχοι σπόροι, (εξαιρουμένων των εδώδιμων ηλιόσπορων), οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχανθών και των μειγμάτων μεταξύ ψυχανθών και αγρωστωδών, τα όσπρια, το λινάρι, η κάνναβη, το ρύζι, οι καρποί με κέλυφος, τα γεώμηλα αμυλοποιίας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σπόροι, το πρόβειο και το αίγειο κρέας, το βόειο κρέας, το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, οι μεταξοσκώληκες, η αποξηραμένη χορτονομή, ο λυκίσκος, τα ζαχαρότευτλα, το ζαχαροκάλαμο και οι ρίζες κιχωρίου, τα οπωροκηπευτικά και τα πρεμνοφυή δάση μικρού περίτροπου χρόνου.

Όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός από τις Κάτω Χώρες, αποφάσισαν να παράσχουν ΣΕΣ σε ορισμένους τομείς κατά την περίοδο 2023-27. Ωστόσο, το ύψος της χρηματοδότησης και το φάσμα των καλυπτόμενων τομέων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Συνδεδεμένη στήριξη κατά την περίοδο 2014-22: Προαιρετική Συνδεδεμένη Στήριξη

Η χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης σε γεωργούς κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2014-22 κατέστη δυνατή. Τα έγγραφα που ακολουθούν παρέχουν μια επισκόπηση των αποφάσεων υποστήριξης των χωρών της ΕΕ.

  • 25 ΜΑΪ́ΟΥ 2022
Voluntary coupled support all sectors supported – Member States’ support decisions applicable for claim year 2022
  • 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2021
Voluntary coupled support: all sectors supported – Member States’ support decisions applicable form claim year 2021
  • 16 ΙΟΥΛΊΟΥ 2020
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States for claim year 2020
  • 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2019
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2018
  • 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2016
  • 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018
Voluntary coupled support: sectors mostly supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
  • 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018
Voluntary coupled support: other sectors supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014

Ειδήσεις