Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Sprijinul cuplat pentru venit

Sprijinul cuplat pentru venit, pe scurt

În cadrul politicii agricole comune (PAC), legătura dintre primirea plăților de sprijin pentru venit și producerea anumitor bunuri este pe cale de a fi eliminată treptat („decuplare”). Scopul este să se evite supraproducția și să se garanteze că agricultorii răspund la cererea reală de pe piață.

Cu toate acestea, în unele situații, anumite sectoare sau subsectoare agricole pot beneficia de sprijin pentru a aborda dificultățile cu care se confruntă, în cazul în care sectoarele respective sunt importante din motive socioeconomice și/sau de mediu. 

Mecanismul privind sprijinul cuplat pentru venit are rolul de a preveni agravarea acestor dificultăți prin îmbunătățirea:

  • competitivității
  • a sustenabilității și/sau
  • a calității.

Mecanismul privind sprijinul cuplat pentru venit este deosebit de adecvat în situațiile în care alternativa ar putea fi abandonarea producției. Aceasta ar putea, la rândul său, să afecteze alte părți ale lanțului de aprovizionare sau piețele asociate și să ducă la creșterea șomajului în regiuni rurale aflate deja în declin economic.

Sprijinul este plătit per animal sau hectar din sectorul în cauză (de exemplu, cuplat cu producția) și face obiectul unor condiții importante și al unor limite stricte pentru a atenua riscul de denaturare a pieței.

Sprijinul cuplat pentru venit, în practică

De regulă (cu puține excepții, în cazuri justificate în mod corespunzător), pentru acordarea sprijinului cuplat pentru venit, țările UE nu trebuie să utilizeze mai mult de 13 % din bugetul lor pentru plăți directe. Totuși, acest procent poate fi majorat cu până la 2 % pentru a sprijini producția de culturi proteice, având în vedere dificultatea orizontală a acestui sector și dependența substanțială de importuri la nivelul UE.

Mecanismul privind sprijinul cuplat pentru venit poate viza numai anumite sectoare specificate în Regulamentul (UE) 2021/2115 și numai în cazul în care țările UE au justificat:

  • această formă de sprijin ca parte a strategiei de intervenție în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027
  • dificultatea fiecărui sector vizat
  • obiectivul pe termen mai lung al sprijinului, cum ar fi îmbunătățirea competitivității, a calității și/sau a sustenabilității și
  • importanța socioeconomică și/sau de mediu a fiecărui sector vizat.

Țările UE ar trebui, de asemenea, să țină seama de impactul potențial al sprijinului asupra pieței interne.

Sectoarele potențial eligibile sunt: cerealele, oleaginoasele (cu excepția semințelor de floarea-soarelui pentru consum uman), culturile proteice (inclusiv leguminoasele și amestecurile de leguminoase și ierburi), inul, cânepa, orezul, fructele cu coajă lemnoasă, cartofii pentru feculă, laptele și produsele lactate, semințele, carnea de oaie și de capră, carnea de vită și mânzat, uleiul de măsline și măslinele de masă, viermii de mătase, nutrețurile uscate, hameiul, sfecla de zahăr, trestia de zahăr și rădăcinile de cicoare, fructele și legumele și speciile forestiere cu ciclu de producție scurt.

Toate țările UE, cu excepția Țărilor de Jos, au decis să furnizeze sprijin pentru venit anumitor sectoare în perioada 2023-2027. Totuși, valoarea finanțării și gama sectoarelor acoperite variază foarte mult de la o țară la alta.

Sprijinul cuplat pentru venit în perioada 2014-2022: sprijinul cuplat voluntar

În perioada anterioară de programare (2014-2022), agricultorii au putut beneficia de sprijin cuplat pentru venit. Documentele de mai jos oferă o imagine de ansamblu asupra deciziilor de sprijin ale țărilor UE.

25 MAI 2022
Voluntary coupled support all sectors supported – Member States’ support decisions applicable for claim year 2022
8 SEPTEMBRIE 2021
Voluntary coupled support: all sectors supported – Member States’ support decisions applicable form claim year 2021
16 IULIE 2020
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States for claim year 2020
16 SEPTEMBRIE 2019
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2018
27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2016
27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: sectors mostly supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: other sectors supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014

Evenimente

  • Zile de informare
  • sâmbătă, 4 mai 2024, 10:00 - 18:00 (CEST)
  • Bruxelles / Brussel, Belgium