Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Vad är kopplat inkomststöd?

I den gemensamma jordbrukspolitiken har kopplingen mellan inkomststöd och produktion av specifika produkter gradvis tagits bort (”frikopplats”). Tanken är att undvika överproduktion av vissa produkter och se till att jordbrukarna producerar det som efterfrågas på marknaden.

Men i vissa situationer kan en viss jordbrukssektor eller delsektor som är viktig av socioekonomiska och/eller miljömässiga skäl behöva stöd för att hantera vissa problem. 

Syftet med kopplat inkomststöd är att förhindra att situationen förvärras genom förbättrad

  • konkurrenskraft
  • hållbarhet och/eller
  • kvalitet.

Kopplat inkomststöd kommer särskilt till nytta i situationer där jordbrukare annars skulle tvingas upphöra med produktionen, något som i sin tur kan påverka andra delar av leveranskedjan eller tillhörande marknader och öka arbetslösheten i redan ekonomiskt eftersatta landsbygdsområden.

Stödet betalas ut per djur eller hektar för den berörda sektorn (t.ex. kopplat till produktionen) och omfattas av en rad strikta villkor och begränsningar för att minska risken för obalanser på marknaden.

Hur fungerar det kopplade inkomststödet i praktiken?

Huvudregeln (med några få undantag) är att EU-länderna får använda högst 13 % av den nationella budgeten för direktstöd för att bevilja kopplat inkomststöd. Procentsatsen kan höjas med högst 2 procentenheter för stöd till produktion av proteingrödor, med tanke på denna sektors omfattande svårigheter och det stora importberoendet på EU-nivå.

Det kopplade inkomststödet kan bara beviljas vissa sektorer som förtecknas i förordning (EU) 2021/2115 och när EU-länderna har

  • motiverat denna stödform som en del av interventionsstrategin i sina strategiska GJP-planer för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027
  • motiverat svårigheterna i varje målsektor
  • motiverat det långsiktiga målet med stödet, som förbättrad konkurrenskraft, kvalitet och/eller hållbarhet och
  • motiverat varje målsektors socioekonomiska och/eller miljömässiga betydelse.

EU-länderna bör också ta hänsyn till hur stödet kan påverka den inre marknaden.

De sektorer som kan komma i fråga är spannmål, oljeväxter (exklusive solrosfrön för direkt konsumtion), proteingrödor inbegripet baljväxter och blandningar av baljväxter och gräs, lin, hampa, ris, nötter, stärkelsepotatis, mjölk och mjölkprodukter, utsäde, får- och getkött, nöt- och kalvkött, olivolja och bordsoliver, silkesmaskar, torkat foder, humle, sockerbetor, sockerrör och cikoriarötter, frukt och grönsaker samt skottskog med kort omloppstid.

Alla EU-länder utom Nederländerna har bestämt sig för att bevilja kopplat inkomststöd till vissa sektorer 2023–2027. Finansieringsbeloppen och vilka sektorer som omfattas varierar dock stort mellan länderna.

Kopplat stöd 2014–2022: Frivilligt kopplat stöd

Det var möjligt att bevilja jordbrukare kopplat stöd under den förra programperioden 2014–2022. Nedanstående dokument ger en översyn över EU-ländernas stödbeslut.

25 MAJ 2022
Voluntary coupled support all sectors supported – Member States’ support decisions applicable for claim year 2022
8 SEPTEMBER 2021
Voluntary coupled support: all sectors supported – Member States’ support decisions applicable form claim year 2021
16 JULI 2020
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States for claim year 2020
16 SEPTEMBER 2019
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2018
27 SEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2016
27 SEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: sectors mostly supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
27 SEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: other sectors supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014

Evenemang

  • Informationsdagar
  • lördag 4 maj 2024, kl. 10.00 - 18.00 (CEST)
  • Bruxelles / Brussel, Belgium