Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

„Vanille de l’île de La Réunion” OFJ

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) garantálja, hogy a termék előállításának, feldolgozásának vagy készítésének legalább egy szakasza az adott régióban történik.

A termék eredete

A Közép-Amerikában őshonos vaníliát a spanyol hódítók 1721-ben exportálták Európába. Az európai arisztokratákat és uralkodókat teljesen lenyűgözte az egzotikus fűszer finom aromája, és a következő száz évben számos sikertelen kísérlet történt arra, hogy a növényt nagy mennyiségben termesszék Európában. 1821-ben a vanilla planifoliát Párizs botanikus kertjeiből Réunion szigetére szállították, ahol ezután sikeresen tudták termeszteni.

A növény beporzása elengedhetetlen a vanília fűszer kinyeréséhez szükséges gyümölcs termesztéséhez. Közép-Amerikában a beporzást egy kis, fullánk nélküli méh, a régióban őshonos Melipona méh végezte. Réunion szigetén nem találtak a vanília növény beporzására alkalmas rovart vagy madarat, így a szigeten ültetett vanília 20 évig terméketlen maradt.

Zöld dombokkal és kék égbolttal rendelkező hegylánc
A Réunion keleti részén uralkodó enyhe és csapadékos időjárási viszonyok kedveznek a vaníliarúd aromás vegyületeinek. © Adobe
Gravação com Edmond Albius
Edmond Albius, egy 12 éves rabszolga fedezte fel a manuális beporzás technikáját, amit a mai napig alkalmaznak. © Antoine Roussin

A helyzet 1841-ben változott meg, amikor Edmond Albius, egy 12 éves rabszolga és lelkes botanikus felfedezte a vanília növény kézzel történő beporzásának technikáját. Albius rájött arra, hogy ha egy pálcikával felhajtják a sziromleveleket, előbújik a növény porzója és bibéje, amelyeket óvatosan összenyomva megtörténik a megtermékenyítés. Ennek a módszernek köszönhetően végre gyorsan és nyereségesen lehetett vaníliát termeszteni az egész világon.

A vanília beporzását manapság is szinte kizárólag Albius módszerével végzik. A vanília termesztése a történelem során olyan fontos szerepet játszott Réunion gazdaságában, hogy a sziget Émile Merwart kormányzó által 1925-ben tervezett címerében egy vanílialián is kiemelt helyet kapott.

A „Vanille de l’île de La Réunion” vanília hírneve egyedülálló aromás jellegének köszönhető, amely a termesztés természetes körülményeire és a vaníliát előállítók szakértelmére vezethető vissza. Ennek elismeréseként a termék 2021-ben oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) kapott.

Termesztés

Vanille – beporzás
A növény megtermékenyítése úgy történik, hogy egy pálcikával felhajtják a sziromleveleket, ekkor előbújik a növény porzója és bibéje, amelyeket ezután óvatosan összenyomnak. © La terre est un jardin

A „Vanille de l’île de La Réunion” OFJ termesztésének és feldolgozásának a sziget keleti részén található Bras-Panon, Saint-André, Saint-Benoit, Saint-Joseph, Saint-Philippe, Sainte-Marie, Sainte-Rose és Sainte-Suzanne településeken kell történnie.

A sziget „szeles partján” uralkodó enyhe és csapadékos időjárási viszonyok mind a termesztési, mind a feldolgozási szakaszban kedveznek a vaníliarúd aroma-elővegyületeinek, biztosítva annak édes illatát és ízét.

A vaníliatermesztéssel kapcsolatos ismeretek Réunion szigetén alakultak ki. A manuális beporzási technikán kívül ott fejlesztették ki és tökéletesítették a vanília mortifikációval (vagy „elpusztítással”) történő feldolgozását és gőzölését. Bár ezeket az eljárásokat ma már világszerte alkalmazzák, a sziget termelői által kifejlesztett módszerek garantálják a „Vanille de l’île de La Réunion” OFJ minőségét.

A termesztést követően a feldolgozási szakaszt úgy alakították ki, hogy a vaníliarúd ízét teljes mértékben kinyerjék. A vaníliarudakat legalább 20 napig szárítják a napon, majd a szárítást legalább 20 napig árnyékos helyen folytatják, ezután pedig a rudakat legalább hét hónapig zárt fadobozokban érlelik. Ezzel elkerülhető, hogy a végterméknek tartós kreozotos vagy kátrányos utóíze legyen, ami gyakran előfordul más olyan vaníliafajtáknál, amelyeket túl gyorsan szárítottak ki és vákuumzsákokban (úgynevezett anaerob erjesztéssel) érleltek.

A „Vanille de l’île de La Réunion” OFJ vaníliát három különböző formában hozzák forgalomba.

  • A szárított vaníliarudak képlékenyek, fényes felületük színe a barnától a sötét csokoládébarnáig terjed.
  • A friss vaníliarudak húsosak, fényesek, egységesen rozsdavörösbe hajló barna színűek. Tapintásra merevek, minek következtében nem hajlíthatók.
  • Kristályosított vanília, amely természetes módon alakul ki a vaníliarúdon az érlelési folyamat során; alakja csillagra, tűre vagy cukorszemcsére emlékeztet. A vanília illata ebben a formában a legintenzívebb és legfinomabb, ezért gasztronómiai területen így a legkeresettebb és legnépszerűbb.

Kivételes tulajdonságai miatt a „Vanille de l’île de La Réunion” OFJ vanília a világ minden táján rendkívül népszerű, és számos alkalommal méltatták a nagyközönség előtt Michelin csillagos séfek, például Guy Martin, Alain Passard, Pierre Hermé és Jacques Genin.

További információk

Vanille de l’île de La Réunion PGI – vonatkozó rendelkezések

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ)

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban