Țările estice acoperite de PEV - Comisia Europeană Direct la conținutul principal
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE
Agriculture and rural development

Țările estice acoperite de PEV

Comerțul cu produse agricole al UE cu țările din regiunea estică a politicii europene de vecinătate (PEV).

Comerțul cu produse agroalimentare cu țările estice acoperite de PEV

Politica europeană de vecinătate (PEV) reglementează relațiile între UE și 16 dintre cei mai apropiați vecini ai săi din est și sud.

Țările acoperite de PEV sunt grupate în regiunile din est și sud. La est se află Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Rusia participă la activitățile de cooperare transfrontalieră în cadrul PEV, dar nu face parte din aceasta ca atare.

În ansamblu, UE este exportator net către aceste țări (exceptând Ucraina și Republica Moldova) și exportă o gamă diversă de produse (hrană pentru animale de companie, lichioruri, brânză, oleaginoase, zahăr etc.). Pe de altă parte, UE importă în special cereale, uleiuri vegetale (Ucraina, Republica Moldova), fructe (Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan), lichioruri (Armenia).

Acorduri cu țările estice acoperite de PEV

Țările estice acoperite de PEV fac obiectul acordurilor de asociere (AA) sau al acordurilor de parteneriat și cooperare (APC).

Acorduri de asociere

Georgia, Republica Moldova și Ucraina fac obiectul acordurilor de asociere (AA). Acordurile de asociere includ o dimensiune comercială și, de asemenea, prevăd un cadru pentru a facilita o mai mare apropiere și convergență a celor șase țări cu standardele UE, în special în cazul Ucrainei, prin mai multe texte legislative privind politica agricolă comună și măsurile sanitare și fitosanitare.

Acordurile de asociere, incluzând zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), au fost semnate la 27 iunie 2014 cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina și sunt acum în vigoare. Cele trei acorduri prevăd un nivel ridicat de protecție a indicațiilor geografice (IG), prin care întreaga listă de indicații geografice ale UE sunt protejate în aceste țări.

Acorduri de parteneriat și cooperare

Armenia și Azerbaidjan fac obiectul unor acorduri de parteneriat și cooperare (APC). UE nu a ratificat APC încheiat cu Belarus în 1995, din cauza lipsei angajamentului Belarusului în ce privește democrația și drepturile politice și civile.

Țări

Armenia

Relațiile bilaterale sunt reglementate prin Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat (CEPA), aplicat cu titlu provizoriu din iunie 2018. Acordul este nepreferențial (și anume, fără concesii tarifare), dar ambele părți asigură recunoașterea și protejarea întregii liste de indicații geografice protejate pe teritoriul respectiv.

UE a semnat cu Armenia un „Acord de parteneriat cuprinzător și consolidat” (APCC) la 24 noiembrie 2017, fără nicio dimensiune de acces pe piață. Cu toate acestea, acordul prevede protejarea reciprocă a indicațiilor geografice și provocarea de a elimina treptat denumirile pentru coniac și șampanie de către Armenia.

Uniunea Europeană este exportator net de produse agroalimentare către Armenia. Principalele produse exportate de UE sunt hrană pentru animale de companie, produse zaharoase și plante vii. Importurile de produse agroalimentare din Armenia includ în special băuturi spirtoase (brandy – mai mult de jumătate), urmate de vin, trabucuri și țigări.

Informații pe aceeași temă

Acordul de parteneriat și cooperare

Relațiile comerciale UE-Armenia

  • 24 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Armenia

Azerbaidjan

Relațiile comerciale UE-Azerbaidjan se bazează pe un Acord de parteneriat și cooperare (APC) care este în vigoare din 1999. În 2017, UE și Azerbaidjan au inițiat negocieri pentru un nou acord cuprinzător, care se află într-un stadiu avansat. Acordul va cuprinde un capitol cu privire la indicațiile geografice, care va prevedea recunoașterea reciprocă și protejarea indicațiilor geografice de către ambele părți.

În 2017, UE a început negocierile cu Azerbaidjan cu privire la un acord de parteneriat și cooperare revizuit (cel actual datează din 1999), care nu va cuprinde o dimensiune de acces pe piață, dar va include un capitol cu privire la indicațiile geografice.

UE este exportator net de produse agroalimentare către Azerbaidjan. Azerbaidjan exportă aproape exclusiv fructe cu coajă (peste 90 %), în timp ce principalele exporturi ale UE sunt preparatele alimentare, brânza și băuturile spirtoase.

Informații pe aceeași temă

Acordul de parteneriat și cooperare

Relațiile comerciale UE-Azerbaidjan

  • 24 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Azerbaijan

Belarus

Relațiile comerciale și economice bilaterale nu sunt reglementate printr-un acord recent, ci sunt acoperite în continuate prin Acordul comercial și de cooperare încheiat de Comunitatea Europeană cu Uniunea Sovietică în 1989 și aprobat ulterior de Belarus. Există și o reuniune semestrială a Grupului de coordonare UE-Belarus și un dialog comercial UE-Belarus.

Uniunea Europeană este exportator net de produse agroalimentare către Belarus. Principalele produse exportate de UE sunt fructe și legume, plante vii și hrană pentru animale de companie. Importurile de produse agroalimentare din Belarus cuprind în special uleiuri vegetale, legume (ciuperci) și fructe (fructe de pădure).

Informații pe aceeași temă

Relațiile comerciale UE-Belarus

  • 24 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Belarus

Georgia

Relațiile bilaterale UE-Georgia privind produsele agricole sunt reglementate de Acordul de asociere, incluzând o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, semnat la 27 iunie 2014 și intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016. Acesta prevede un acces complet liberalizat al produselor agroalimentare din UE pe piața georgiană și al produselor exportate de Georgia în UE, cu excepția usturoiului.

Uniunea Europeană este exportator net de produse agroalimentare către Georgia. Principalele produse exportate de UE sunt băuturile spirtoase, zahărul și preparatele alimentare. Importurile de produse agroalimentare din Georgia includ în special băuturi spirtoase, alune și vin.

Conform acordului de asociere, ambele părți asigură recunoașterea și protejarea întregii liste de indicații geografice protejate pe teritoriul respectiv.

Informații pe aceeași temă

Acord de asociere

Relațiile comerciale UE-Georgia

  • 25 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Georgia

Republica Moldova

Relațiile bilaterale UE-Republica Moldova sunt reglementate de Acordul de asociere bilateral, incluzând o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, semnat la 27 iunie 2014 și intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016. Republica Moldova a liberalizat accesul pe piață la intrarea în vigoare, urmând ca unele taxe să fie eliminate pe parcursul unor perioade de tranziție. Au fost acordate anumite contingente tarifare pentru cele mai sensibile produse (carne de porc, carne de pasăre, produse lactate, produse din carne prelucrate, zahăr și îndulcitori). Pe de altă parte, UE a acordat acces pe piață produselor agricole exportate de Republica Moldova, începând cu data intrării în vigoare a acordului, cu excepția a șase produse din fructe și legume, care sunt acoperite de contingentele tarifare exceptate de la prețul de intrare (atât componente ad valorem, cât și componente specifice): usturoi, roșii, struguri de masă proaspeți, mere proaspete, prune proaspete, suc de struguri. Alte fructe și legume care fac obiectul sistemului de preț de intrare sunt exceptate de la componenta ad valorem.

Republica Moldova este exportator net de produse agroalimentare către UE, principalele categorii fiind oleaginoasele, cerealele și uleiurile vegetale. Principalele produse exportate de UE sunt oleaginoasele, hrana pentru animale de companie, băuturile spirtoase și carnea de porc.

Conform acordului de asociere, ambele părți asigură recunoașterea și protejarea întregii liste de indicații geografice protejate pe teritoriul respectiv.

Informații pe aceeași temă

Acord de asociere

Relațiile comerciale UE-Republica Moldova

  • 25 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Moldova

Ucraina

Comerțul bilateral cu produse agricole între UE și Ucraina este reglementat prin Acordul de asociere (AA), care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017 (prevederile sale politice și de cooperare au fost puse în aplicare cu titlu provizoriu din noiembrie 2014). Acordul de asociere include o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), partea economică a acordului, semnată la 27 iunie 2014 și intrată pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016. Acordul de asociere cu Ucraina merge mai departe decât acordurile de liber schimb clasice. Acesta urmărește să deschidă piețele, dar și să abordeze problemele de competitivitate și specifică pașii necesari pentru atingerea standardelor UE și a capacității de comercializare pe piețele din UE. Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător este un acord de amploare, prin care Ucraina se angajează să se conformeze acquis-ului relevant al UE în toate capitolele, inclusiv în ceea ce privește standardele sanitare și fitosanitare și bunăstarea animalelor.

Ca mărime, Ucraina este a patra sursă de importuri agroalimentare și a cincisprezecea piață de export a UE (2019). UE exportă în Ucraina în special trabucuri și țigări, fructe și oleaginoase și hrană pentru animale de companie. Principalele grupuri de produse importate din Ucraina sunt cerealele (în special porumb dulce), uleiurile vegetale și oleaginoasele. Pentru UE, Ucraina este cea mai mare sursă de import de porumb dulce.

Informații pe aceeași temă

Relațiile comerciale UE-Ucraina

Acord de asociere

  • 13 MAI 2024
Agri-food trade statistical factsheet – Ukraine

Rusia

Relațiile dintre UE și Rusia sunt reglementate prin Acordul de parteneriat și cooperare (APC) din 1994, intrat în vigoare în 1997. Negocierile pentru reînnoirea APC (așa-numitul „Acord nou”) inițiate în 2009 sunt suspendate în prezent din motive politice.

La 7 august 2014, Rusia a introdus o interdicție politică asupra importurilor unei game de produse agricole din UE, ca reacție la sancțiunile aplicate de UE după anexarea Crimeei. Interdicția este încă în vigoare. Cu toate acestea, Rusia este a șaptea piață ca mărime pentru exporturile UE de produse agroalimentare (2019), care cuprinde în special băuturi spirtoase, produse zaharoase și hrană pentru animale de companie. UE importă din Rusia în special turte de oleaginoase, oleaginoase și uleiuri vegetale.

Informații pe aceeași temă

Relațiile comerciale UE-Rusia

  • 25 MAI 2025
Agri-food trade statistical factsheet – Russia

Evenimente