Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Hunaja

Tietoa hunajantuotannosta EU:ssa.

Yleiskatsaus

Mehiläisyhdyskunnat ovat olennaisen tärkeitä maataloudelle ja ympäristölle. Ne varmistavat kasvien lisääntymisen pölyttämällä, ja mehiläishoito puolestaan edistää maaseutualueiden kehitystä.

Mehiläishoitoa harjoitetaan kaikissa EU-maissa. Sille on luonteenomaista tuotanto-olosuhteiden, satojen ja käytäntöjen vaihtelu. EU on Kiinan jälkeen toiseksi suurin hunajantuottaja, mutta EU on myös muualta maailmasta peräisin olevan hunajan nettotuoja. Eniten hunajaa tuottavat EU-maat (Romania, Espanja, Unkari, Saksa, Italia, Kreikka, Ranska ja Puola) sijaitsevat pääasiassa Etelä-Euroopassa, jossa ilmasto-olot ovat mehiläishoidon kannalta suotuisammat.

EU tuottaa hunajan lisäksi useita muita mehiläistuotteita, kuten siitepölyä, propolista, emomaitoa ja mehiläisvahaa. Kaiken EU:ssa kaupan pidettävän hunajan on täytettävä hunajadirektiivin 2001/110/EY laatu- ja merkintäsääntöjen vaatimukset.

7. JOULUKUUTA 2023
Honey market overview (Autumn 2023)

Kansalliset mehiläishoito-ohjelmat

Kukin EU-maa voi laatia kansallisen mehiläishoito-ohjelman, jota EU tukee. Ohjelmien kesto on kolme vuotta. Kaikkien EU-maiden mehiläishoito-ohjelmat vuosiksi 2020–2022 hyväksyttiin komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2019/974.

Ohjelmista voidaan myöntää rahoitusta seuraaviin 8 erityistoimenpiteeseen:

  • tekninen apu, kuten mehiläishoitajille ja mehiläishoitajaryhmille annettava koulutus, jossa käsitellään muun muassa jalostusta tai tautien ehkäisyä, hunajan linkousta, varastointia ja pakkaamista jne.
  • mehiläisiä vaivaavien tuholaisten ja tautien, erityisesti varroapunkin, torjunta (varroapunkki on endeeminen loinen, joka heikentää mehiläisten immuunijärjestelmää ja voi johtaa mehiläisyhdyskuntien menettämiseen)
  • siirtohoidon järkeistäminen esimerkiksi tiedonvaihdon ja materiaalitoimitusten avulla
  • mehiläistuotteita, kuten hunaja, emomaito, propolis, siitepöly ja mehiläisvaha, koskevat analyysit
  • mehiläiskannan lisääminen
  • soveltava tutkimus
  • markkinoiden seuranta
  • mehiläistuotteiden laadun parantaminen niiden markkina-arvon parantamiseksi.

Euroopan komissio esittää joka kolmas vuosi Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen mehiläishoitoalaa koskevien toimenpiteiden täytäntöönpanosta.

Kertomus mehiläishoito-ohjelmien täytäntöönpanosta

9. KESÄKUUTA 2022
National apiculture programmes 2020-22

Talousarvio

Mehiläishoitovuosina 2020–2022 EU käyttää kansallisiin mehiläishoito-ohjelmiin 240 miljoonaa euroa, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuosina 2017–2019. Puolet tästä määrästä tulee EU:n talousarviosta ja puolet EU-maista, kuten komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2021/974 on hyväksytty. EU:n rahoitus näille ohjelmille perustuu kussakin EU-maassa olevien mehiläispesien määrään, joka on ilmoitettu Euroopan komissiolle komission delegoidun asetuksen (EU) 2015/1366 3 artiklan mukaisesti.

Oikeusperustat

Maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annettu asetus (EU) N:o 1308/2013, jota on täydennetty komission delegoidulla asetuksella (EU) 2015/1366.

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1368, jossa vahvistetaan kansallisten mehiläishoito-ohjelmien soveltamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt.

Komiteat

Useat komiteat, jotka koostuvat jäsenmaiden hallitusten edustajista ja joiden puheenjohtajana toimii Euroopan komission edustaja, kokoontuvat säännöllisesti varmistaakseen, että komissio vastaa velvollisuuksiensa mukaisesti täytäntöönpanosäädösten hyväksymisestä EU-maiden valvonnassa.

Maatalousmarkkinoiden asiantuntijaryhmässä keskustellaan muun muassa markkinahintojen, tuotannon ja kaupan kehityksestä EU:ssa ja EU:n ulkopuolisissa maissa.

Eläintuotantoa käsittelevän kansalaisvuoropuheluryhmän tehtävänä on avustaa komissiota pitämällä yllä säännöllistä vuoropuhelua kaikista hunajaan liittyvistä kysymyksistä.

Asiakirjat

6. TOUKOKUUTA 2022
Overview of annual implementation reports for apiculture year 2021
25. HUHTIKUUTA 2022
Honey market overview (Spring 2022)