Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Miere

Informații detaliate privind producția de miere în Uniunea Europeană.

Prezentare generală

Coloniile de albine melifere sunt esențiale pentru agricultură și mediu. Ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale.

Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează printr-o mare diversitate de condiții de producție, de productivitate și de practici apicole. Pe lista celor mai mari producători de miere, China ocupă primul loc, iar UE locul doi. În același timp, UE importă net miere din țări terțe. Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul și estul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile pentru practicarea apiculturii.

Pe lângă miere, UE produce o varietate de produse apicole (polen, propolis, lăptișor de matcă, ceară de albine etc.). Toate tipurile de miere comercializate în UE trebuie să respecte normele de calitate și de etichetare prevăzute în Directiva 2001/110/CE privind mierea.

7 DECEMBRIE 2023
Honey market overview (Autumn 2023)

Programele apicole naționale

Fiecare țară din UE poate stabili propriul program național de apicultură care să beneficieze de sprijin din partea UE. Programele acoperă o perioadă de trei ani. Programele apicole naționale pentru perioada 2020-2022 au fost aprobate în toate țările UE prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/974 a Comisiei.

În cadrul acestor programe, opt măsuri specifice sunt eligibile pentru finanțare:

  • asistență tehnică – de exemplu, formarea apicultorilor și a grupurilor de apicultori pe teme precum creșterea albinelor, prevenirea bolilor, extracția, depozitarea, ambalarea mierii etc.
  • combaterea agresorilor și a bolilor în stupi, în special a varroozei (Varroa este un parazit endemic, care slăbește sistemul imunitar al albinelor și poate duce la pierderea unor colonii întregi)
  • raționalizarea transhumanței, prin furnizarea de informații și materiale relevante
  • analize ale produselor apicole (miere, lăptișor de matcă, propolis, polen, ceară de albine)
  • repopularea șeptelului apicol;
  • cercetarea aplicată;
  • monitorizarea pieței;
  • îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață.

La fiecare trei ani, Comisia Europeană prezintă un raport către Parlamentul European și Consiliu cu privire la punerea în aplicare a măsurilor în sectorul apicol.

Raportul privind punerea în aplicare a programelor apicole

9 IUNIE 2022
National apiculture programmes 2020-22

Buget

Pentru perioada 2020-2022, suma de 240 milioane EUR va fi consacrată pentru programele apicole naționale din UE, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de perioada 2017-2019. Jumătate din această sumă va proveni din bugetul UE și cealaltă jumătate din bugetele statelor membre, în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2021/974 a Comisiei. Alocarea fondurilor UE pentru aceste programe se bazează pe numărul de stupi din fiecare țară a UE, notificat Comisiei în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1366 al Comisiei.

Temei juridic

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prin care se instituie o organizare comună a piețelor produselor agricole, completat de Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1366 al Comisiei.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1368 al Comisiei stabilește norme detaliate pentru aplicarea programelor apicole naționale.

Comitete

Diferite comitete alcătuite din reprezentanți guvernamentali și prezidate de un reprezentant al Comisiei se reunesc periodic pentru a se asigura că responsabilitatea Comisiei de a adopta acte de punere în aplicare se exercită sub controlul țărilor UE.

Grupul de experți privind piețele agricole discută despre evoluția prețurilor pe piață, producția și comerțul în UE și în țările terțe.

Grupul de dialog civil privind producția animalieră asistă Comisia în menținerea unui dialog periodic cu privire la toate aspectele legate de miere.

Documente

6 MAI 2022
Overview of annual implementation reports for apiculture year 2021
25 APRILIE 2022
Honey market overview (Spring 2022)