Skip to main content
Agriculture and rural development

Prosciutto di Parma OEM

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM) garantálja, hogy a termelés, a feldolgozás és az elkészítés folyamatának minden szakasza az adott régióban történik.

A termék eredete

A jó Prosciutto di Parma OEM a megfelelő sertés kiválasztásával kezdődik. Közép- és Észak-Olaszországban az ilyen típusú sonka készítéséhez használt hússertések tenyésztése az etruszkok idején kezdődött (az i.e. 8. és 3. század között) és a mai napig tart. Tenyésztésük az ugyanabban a régióban folytatott, és a sertések takarmányozása szempontjából kulcsszerepet játszó gabonatermesztéssel és tejgazdálkodással párhuzamosan alakult ki és fejlődött. A híres pármai sonkának tehát régre nyúló hagyományai vannak, és története szervesen kapcsolódik a térség mezőgazdaságához.

Bár az előállítási terület, amely a sonka egyedi tulajdonságait adja, Parma megyére korlátozódik, a felhasznált hús egy ennél szélesebb területről származhat, amely Emilia-Romagna, Veneto, Lombardia, Piemont, Molise, Umbria, Toszkána, Marche, Abruzzo és Lazio régiókat is magában foglalja.

Val di Magra, Italy
The air from the sea of Versilia calms as it passes through the olive groves and pine belts in Val di Magra, dries as it crosses the Apennine passes, and acquires the scent of chestnut groves and reaches the production area to dry the ‘Prosciutto di Parma

A termék előállítása

Pármai sonkát csak bizonyos fajtájú hússertések húsából lehet készíteni, így például a nagyfehér hússertés, a „Landrace” vagy a „Dunroc” hagyományos sertésfajták húsából. Más fajták húsa abban az esetben használható, ha az adott sertésfajta szerepel az olasz törzskönyvben. A legalább kilenc hónapos sertések súlya körülbelül 160 kg, táplálásuk meghatározott étrend szerint történik.

A sertések származását több jelzés igazolja, melyek közül az elsőt a tenyésztők helyezik el az állat születésétől számított harminc napon belül. Vágáskor a tenyésztők megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki. A vágóhidak ezt követően a Prosciutto di Parma OEM előállításához felhasználandó friss combot ellátják a vágóhíd azonosító kódját tartalmazó bélyegzővel.

A húst először sóval kenik be, majd a keményebb részeket sertészsírral puhítják meg.
A húst először sóval kenik be, majd a keményebb részeket sertészsírral puhítják meg.

A combokat az előállítás helyszínén besózzák. A sózás megkezdése előtt a combokat ellátják egy fémpecséttel, amelyen szerepel az előállítás kezdő dátuma. Ezután kezdődik a kb. egy hétig tartó hűtés. A sót eltávolítják, majd újabb, vékony sóréteggel borítják be a combokat, amit 15–18 napos pihentetési idő követ. A sonkát ezután kb. 80 napig felkötik egy megfelelő szellőzésű és hőmérsékletű helyiségben.

80 nap elteltével a sonka eléri a megfelelő szárazsági szintet. A keményebb felületeket úgy teszik lágyabbá, hogy egy réteg sertészsírt kennek a sonkára (e munkafolyamat neve sugnatura). Amint ez megtörténik, az érlelési folyamat befejezéseként sötét, pinceszerű helyiségekben tárolják a sonkát. Az érlelésnek legalább 12 hónapig kell tartania.

A sonkát megszúrják öt meghatározott helyen, így ellenőrzik a minőségét. A megfelelő minőségű darabokat ellátják az ötágú koronát és benne a PARMA feliratot ábrázoló minőségjellel. crown.
A sonkát megszúrják öt meghatározott helyen, így ellenőrzik a minőségét. A megfelelő minőségű darabokat ellátják az ötágú koronát és benne a PARMA feliratot ábrázoló minőségjellel. crown.

12 hónap után kerül sor a minőség-ellenőrzésre, melynek során öt meghatározott helyen beleszúrnak a sonkába annak meghatározása érdekében, hogy a termék valóban megfelel-e a pármai sonka minőségi előírásainak. Ha a hús minősége megfelelő, az ellenőrző szerv munkatársának felügyelete mellett beleégetik a sonka bőrébe a PARMA szót tartalmazó ötágú koronát.

Ezt követően már a sonka készen áll a csomagolásra, akár egészben, akár darabokban vagy szeletelve. Függetlenül attól, hogy milyen formában fogják értékesíteni, a csomagolásnak is a származási területen, Parma megyében kell történnie.

További információk

Prosciutto di Parma PDO – jogi keret

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek az EU-ban