Skip to main content
Agriculture and rural development

Eredet

A Comté sajtot a XIII. század óta készítik, méghozzá termelői szövetkezetekben. E szövetkezeteket a tejtermelő gazdák azért hozták létre, hogy a naponta begyűjtött friss tejet közösen dolgozzák fel sajttá. A Comté sajt előállításához ugyanis jelentős mennyiségű tejre van szükség, annyira, amennyi egyetlen termelőnél nem feltétlenül áll mindig rendelkezésre. A szövetkezethez tartozó gazdák naponta találkoztak, megvitatták a termeléssel kapcsolatos kérdéseket és kapcsolatokat ápoltak, amire a vidéki életforma elszigeteltségében különben kevés alkalmuk adódott.

A Comté „Fromagerie de Chapelle des Bois” termelői szövetség épülete
A Comté „Fromagerie de Chapelle des Bois” termelői szövetség épülete

Az első termelői szövetségek egyike 1253-ban jött létre a Doubs megyei Déservilliers településen, a Franche-Comté régió szívében. A település hivatalos feljegyzései tanúsítják a Comté sajt jelentőségét a régió számára, és Deservilliers-t e sajtféle bölcsőjeként határozzák meg.

A Comté név a régió határain túl is régóta jól ismert. Párizs régi termelői piacának, az országos vonzáskörű „Halles Centrales de Paris”-nak a hivatalos dokumentumai arról tanúskodnak, hogy a Comté sajt ára jelentősen magasabb volt, mint más hasonló sajtoké.

Előállítása

A Comté OEM sajt származási helye a történelmi múltú Franche-Comté régió, amely manapság Bourgogne-Franche-Comté része. Ezen belül is csak a régió bizonyos részén állítható elő, többek között Doubs, Jura és Haute-Saône megyében és néhány szomszédos területen.

A Comté OEM sajt előállításához kizárólag két helyi tehénfajta, a Montbéliarde és a Pie rouge de l’Est teje használható fel. E teheneket a meghatározott földrajzi területről származó takarmánnyal kell etetni. Máshonnan származó takarmányt csak kiegészítésképpen kaphatnak.

“Marguerite”, Sylvain Citerne, engedély: CC BY-ND 2.0
“Marguerite”, Sylvain Citerne, engedély: CC BY-ND 2.0

A tejet fejés után minél hamarabb alvasztókádba kell tenni. Ezután felhevítik és legalább hat órán át préselik a sajttejet.

france-comte-4.jpg
Once the milk is obtained, it should be put into tanks for the curding process as quickly as possible

Az érlelés legalább 120 napig tart, amely időszak az előérleléssel kezdődik. A sajthengereket ez idő alatt hetente legalább kétszer sózzák és oltóbaktériumokkal kenik be.

france-comte-5.jpg
The maturing process should last a minimum of 120 days

A fogyasztásra kész Comté OEM sajthenger 30–55 kg-ot nyom, átmérője 50 és 70 cm között, magassága 8 és 13 cm között lehet. A kész sajt zsírtartalma legalább 45 tömegszázalék. Színe az elefántcsontszíntől a sárgáig terjedhet, az előállítás évszakától függ. A nyáron készült Comté OEM sajt színe intenzívebb sárga, míg a téli sajt halványabb árnyalatú.

További információk

Comté OEM – jogi előírások

Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

Minőségi élelmiszerek az EU-ban