Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Αφρική

Η ΕΕ είναι ο πρώτος εταίρος της Αφρικής στον τομέα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων, των ξένων επενδύσεων και της αναπτυξιακής βοήθειας.

Συνεργασία Αφρικανικής Ένωσης – ΕΕ

Η γεωργία και η αγροτική οικονομία αποτελούν την πηγή βιοπορισμού για το 70 % του αφρικανικού πληθυσμού, διαδραματίζοντας θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση ενός ειρηνικού, ευημερούντος και ολοκληρωμένου μέλλοντος για την Αφρική.

Από κοινού με την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι προσηλωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και των αγροτικών περιοχών της Αφρικής. Μέσω της ισχυρής και στρατηγικής συνεργασίας, η εταιρική σχέση ΑΕ-ΕΕ στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας προωθεί τη μεταφορά γνώσης, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και δράσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην αγροτική οικονομία της Αφρικής.

Ursula von der Leyen

Θα ήθελα η Ευρώπη να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική, τον στενό μας γείτονα και τον πλέον φυσικό μας εταίρο.

κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η γεωργία στην εταιρική σχέση Αφρικής-ΕΕ

Μέσω της εταιρικής σχέσης Αφρικής-ΕΕ, η ΑΕ και η ΕΕ συνεργάζονται για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση την κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ.

Κατά την έκτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ τον Φεβρουάριο του 2022, συμφωνήθηκε το έγγραφο Ένα κοινό όραμα για το 2030, το οποίο επανεστιάζει υπό νέο πρίσμα την εταιρική σχέση Αφρικής-ΕΕ.

Η γεωργία διαδραματίζει καίριο ρόλο στο μέλλον της εταιρικής σχέσης. Μέσω της συνεργασίας, η ΑΕ και η ΕΕ μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου. Η ιδέα αυτή παγιώθηκε στο έγγραφο Ένα κοινό όραμα για το 2030, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου κορυφής ΕΕ-ΑΕ.

Υπουργικές διασκέψεις ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υπουργών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εταιρικής σχέσης Αφρικής-ΕΕ για τη γεωργία.

  1. Ιούλιος 2016

    Η πρώτη υπουργική διάσκεψη ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Noordwijk τον Ιούλιο του 2016, ανέδειξε τη γεωργία και τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις ως βασικούς τομείς για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την Αφρική.

  2. Ιούλιος 2017

    Η δεύτερη υπουργική διάσκεψη ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Ρώμη, παρήγαγε απτά και ρεαλιστικά αποτελέσματα, που τροφοδότησαν την πέμπτη σύνοδο κορυφής ΑΕ-ΕΕ τον Νοέμβριο του 2017 στο Αμπιτζάν. Τα εν λόγω αποτελέσματα κάλυπταν την καινοτόμο χρηματοδότηση, τις συμπράξεις έρευνας και εκπαίδευσης, την ανάπτυξη γεωγραφικών ενδείξεων, τις πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης, καθώς και τη δράση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων.

  3. Ιούνιος 2019

    Κατά την τρίτη υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 21 Ιουνίου 2019, και οι δύο Ενώσεις δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν περαιτέρω την εταιρική σχέση στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας μέσω κοινής πολιτικής δήλωσης και προγράμματος δράσης.

  4. Ιούνιος 2021

    Η τέταρτη υπουργική διάσκεψη της 22ας Ιουνίου 2021, επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, τις ψηφιακές λύσεις και την ολοκλήρωση του περιφερειακού εμπορίου.

  5. Ιούνιος 2023

    Η πέμπτη υπουργική διάσκεψη ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023 στη Ρώμη (εγκαταστάσεις του FAO). Αποτελούνταν από 4 θεματικές συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου: i) βιώσιμες επενδύσεις για τη στήριξη των γεωργικών προϊόντων διατροφής, ii) έρευνα και καινοτομία για εξυπνότερες πολιτικές και τεχνολογίες, iii) ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή, και iv) περιφερειακή εμπορική ολοκλήρωση. Περιλάμβανε επίσης παράλληλες εκδηλώσεις και υπουργική σύνοδο ολομέλειας.

Ειδική ομάδα «Αγροτική Αφρική»

Η ειδική ομάδα «Αγροτική Αφρική» (TFRA), η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, είχε ως στόχο την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΑΕ στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο συμβολής στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αγροτική οικονομία της Αφρικής.

Η TFRA περιλάμβανε έντεκα ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στους τομείς της γεωργίας, των γεωργικών επιχειρήσεων, του εμπορίου, της αναπτυξιακής πολιτικής και της μετανάστευσης.

Τον Μάρτιο του 2019, η TFRA δημοσίευσε την εκτελεστική έκθεσή της, στην οποία παρουσιάζονται στρατηγικές και συστάσεις για τον μετασχηματισμό των αγροτικών περιοχών της Αφρικής.

Οι συστάσεις δημιούργησαν τη βάση για το θεματολόγιο για τον αγροτικό μετασχηματισμό που συμφωνήθηκε από τους Επιτρόπους και τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και της ΑΕ κατά την τέταρτη υπουργική διάσκεψη ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία.

Θεματολόγιο δράσης Αφρικής-Ευρώπης για τον αγροτικό μετασχηματισμό

Με βάση τις συστάσεις της έκθεσης της TFRA, η ΑΕ και η ΕΕ ενέκριναν πολιτική δήλωση και δρομολόγησαν το θεματολόγιο δράσης για τον αγροτικό μετασχηματισμό κατά την τρίτη υπουργική διάσκεψη ΑΕ-ΕΕ για τη γεωργία τον Ιούνιο του 2019.

Ειδήσεις