Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Afrikka

EU on Afrikan tärkein kumppani maatalouskaupan, ulkomaisten investointien ja kehitysavun alalla.

Afrikan unionin ja EU:n yhteistyö

Afrikan väestöstä 70 prosenttia saa toimeentulonsa maataloudesta ja maaseudun elinkeinoista, joilla on erittäin tärkeä rooli pyrittäessä takaamaan Afrikalle rauhanomainen, vauras ja yhtäläinen tulevaisuus.

Euroopan unioni (EU) on yhdessä Afrikan unionin (AU) kanssa sitoutunut kehittämään Afrikan maataloussektoria ja maaseutualueita kestävällä tavalla. AU:n ja EU:n elintarvike- ja maatalouskumppanuuden puitteissa tehtävä strateginen yhteistyö edistää osaamisen siirtoa, hyvien käytäntöjen jakamista ja toimia, joiden avulla luodaan työpaikkoja ja osallistavaa kasvua maaseudun elinkeinoelämässä Afrikassa.

Ursula von der Leyen

”Haluaisin, että Eurooppa omaksuisi kattavan strategian suhteessa Afrikkaan, joka on sen lähinaapuri ja luonnollisin kumppani.”

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Afrikan ja EU:n kumppanuus: maatalous

Afrikka ja EU toimivat kumppanuutensa puitteissa yhdessä tehostaakseen taloudellista yhteistyötä ja edistääkseen kestävää kehitystä yhteisen EU–Afrikka-strategian mukaisesti.

Helmikuussa 2022 järjestetyssä EU:n ja AU:n kuudennessa huippukokouksessa hyväksyttiin asiakirja A joint vision for 2030, jossa Afrikan ja EU:n kumppanuutta painotetaan uudella tavalla.

Maatalous on keskeisessä asemassa kumppanuuden tulevaisuutta ajatellen. Yhteistyössä AU ja EU voivat edistää Afrikan mantereen kestävää taloudellista, sosiaalista ja ympäristöön liittyvää kehitystä. Tämä vahvistettiin AU:n ja EU:n kuudennen huippukokouksen asiakirjassa Joint Vision for 2030.

AU:n ja EU:n maataloutta käsittelevät ministerikonferenssit

Ministerien välinen poliittinen vuoropuhelu on etusijalla Afrikan ja EU:n maatalouskumppanuudessa.

  1. Heinäkuu 2016

    Noordwijkissa heinäkuussa 2016 järjestetyssä AU:n ja EU:n maataloutta käsittelevässä ministerikonferenssissa korostettiin, että maatalous ja maatalouselintarvikeala ovat keskeisessä asemassa kestävän kehityksen ja työpaikkojen luomisen kannalta Afrikassa.

  2. Heinäkuu 2017

    Heinäkuussa 2017 Roomassa järjestetyssä toisessa AU:n ja EU:n maataloutta käsittelevässä ministerikonferenssissa saatiin aikaan konkreettisia ja realistisia tuloksia, joita käsiteltiin viidennessä EU:n ja AU:n huippukokouksessa, joka järjestettiin Abidjanissa marraskuussa 2017. Tuloksia saatiin muun muassa seuraavilla aloilla: innovatiivinen rahoitus, tutkimuksen ja koulutuksen kumppanuudet, maantieteellisten merkintöjen kehittäminen, kestävät hoitokäytännöt sekä ilmastonmuutosta, ruokahävikkiä ja elintarvikejätettä koskevat toimet.

  3. Kesäkuu 2019

    Roomassa 21. kesäkuuta 2019 järjestetyssä kolmannessa ministerikonferenssissa sekä AU että EU sitoutuivat vahvistamaan edelleen elintarvike- ja maatalouskumppanuutta yhteisen poliittisen julistuksen ja toimintaohjelman avulla.

  4. Kesäkuu 2021

    Neljännessä ministerikonferenssissa, joka järjestettiin 22. kesäkuuta 2021, keskityttiin investointeihin ja kilpailukykyyn, tutkimukseen ja innovointiin, digitaalisiin ratkaisuihin ja kaupan alueelliseen yhdentymiseen.

  5. Kesäkuu 2023

    Viides AU:n ja EU:n maataloutta käsittelevä ministerikonferenssi järjestettiin 30. kesäkuuta 2023 Roomassa (FAO:n tiloissa). Se koostui neljästä korkean tason alakohtaisesta istunnosta: i) kestävät investoinnit maatalouselintarvikkeiden tueksi, ii) älykkäämpää politiikkaa ja teknologiaa tutkimuksen ja innovoinnin avulla, iii) maatalouselintarvikejärjestelmien ilmastokestävyys ja iv) kaupan alueellinen yhdentyminen. Konferenssin osana järjestettiin myös oheistapahtumia ja ministereiden täysistunto.

Afrikan maaseutualueisiin keskittyvä työryhmä

Euroopan komission vuonna 2018 perustaman Afrikan maaseutualueisiin keskittyvän työryhmän (TFRA) tavoitteena oli vahvistaa EU:n ja AU:n elintarvike- ja maatalouskumppanuutta antamalla neuvoja keinoista, joilla voidaan parhaiten edistää kestävää kehitystä ja työpaikkojen luomista maatalouselintarvikealalla ja maaseudun elinkeinoelämässä Afrikassa.

TRFA-työryhmään kuului yksitoista riippumatonta maatalouden, maatalousteollisuuden, kaupan, kehittämispolitiikan ja muuttoliikkeen asiantuntijaa.

Työryhmä julkaisi maaliskuussa 2019 raportin, jossa esitetään Afrikan maaseutualueiden muutosta koskevia strategioita ja suosituksia.

Suositukset toimivat perustana maaseudun muutosta koskevalle toimintaohjelmalle, josta EU:n ja AU:n maatalouskomissaarit ja -ministerit sopivat neljännen AU:n ja EU:n maataloutta käsittelevän ministerikonferenssin aikana.

Maaseudun muutosta koskeva Afrikan ja EU:n toimintaohjelma

AU ja EU antoivat kesäkuussa 2019 järjestetyssä maataloutta käsittelevässä ministerikonferenssissa poliittisen julistuksen ja käynnistivät maaseudun muutosta koskevan toimintaohjelman. Julistus ja toimintaohjelma perustuvat Afrikan maaseutualueisiin keskittyvän työryhmän raportissa esitettyihin suosituksiin.

Tapahtumat