Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Africa

UE este principalul partener comercial al Africii în domeniul agriculturii, al investițiilor străine și al asistenței pentru dezvoltare.

Cooperarea dintre Uniunea Africană și UE

Fiind sursa de venit pentru 70 % din populația Africii, agricultura și economia rurală joacă un rol fundamental în asigurarea unui viitor pașnic, prosper și integrat pentru Africa.

Uniunea Africană (UA) și Uniunea Europeană (UE) susțin dezvoltarea durabilă a sectorului agricol și a zonelor rurale din Africa. Printr-o cooperare solidă și strategică, parteneriatul UA-UE privind produsele alimentare și agricultura promovează transferul de cunoștințe, schimbul de bune practici și acțiunile care contribuie la crearea de locuri de muncă și la creșterea favorabilă incluziunii în economia rurală a Africii.

Ursula von der Leyen

Aș dori ca Europa să aibă o strategie cuprinzătoare privind Africa, vecinul nostru apropiat și partenerul nostru cel mai natural.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Agricultura în cadrul parteneriatului Africa-UE

Prin parteneriatul Africa-UE, UA și UE colaborează pentru a consolida cooperarea economică și pentru a promova dezvoltarea durabilă, în conformitate cu Strategia comună Africa-UE.

În cadrul celei de-a șasea reuniuni la nivel înalt UE-UA din februarie 2022, s-a convenit asupra documentului O viziune comună pentru 2030 (A joint vision for 2030), care stabilește o nouă orientare pentru parteneriatul Africa-UE.

Agricultura joacă un rol esențial în viitorul parteneriatului. Lucrând împreună, UA și UE pot promova o dezvoltare economică, socială și de mediu durabilă pentru continentul african. Acest demers a fost consolidat în documentul O viziune comună pentru 2030, adoptat în cadrul celei de-a șasea reuniuni la nivel înalt UE-UA.

Conferințe ministeriale UA-UE privind agricultura

Dialogul politic dintre miniștri reprezintă o prioritate în parteneriatul Africa-UE privind agricultura.

  1. Iulie 2016

    Prima conferință ministerială UA-UE privind agricultura, care a avut loc la Noordwijk în iulie 2016, a evidențiat importanța agriculturii și a sectorului agroalimentar în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și crearea de locuri de muncă în Africa.

  2. Iulie 2017

    Cea de-a doua conferință ministerială UA-UE privind agricultura, desfășurată în iulie 2017 la Roma, a dus la rezultate concrete și realiste care au contribuit la cel de-al cincilea summit UA-UE din noiembrie 2017, la Abidjan. Rezultatele au vizat finanțarea inovatoare, parteneriatele pentru cercetare și educație, dezvoltarea indicațiilor geografice, practicile de gestionare durabilă, precum și acțiunile privind schimbările climatice, pierderile alimentare și risipa de alimente.

  3. Iunie 2019

    În cadrul celei de-a treia conferințe ministeriale, care a avut loc la Roma la 21 iunie 2019, UA și UE s-au angajat să continue să-și consolideze parteneriatul în domeniul alimentar și al agriculturii prin intermediul unei declarații politice comune și al unei agende de acțiune.

  4. Iunie 2021

    Cea de-a patra conferință ministerială, din 22 iunie 2021, s-a axat pe investiții și competitivitate, cercetare și inovare, soluții digitale și integrare comercială regională.

  5. Iunie 2023

    Cea de-a cincea conferință ministerială UA-UE privind agricultura a avut loc la 30 iunie 2023, la Roma (la sediul FAO). Evenimentul a constat în 4 sesiuni tematice la nivel înalt: i) investiții durabile în sprijinul sectorului agroalimentar, ii) cercetare și inovare pentru politici și tehnologii mai inteligente, iii) reziliența sistemelor agroalimentare la schimbările climatice și iv) integrarea comercială regională. De asemenea, au fost organizate evenimente conexe și o sesiune plenară ministerială.

Grupul operativ pentru Africa rurală

Înființat de Comisia Europeană în 2018, Grupul operativ pentru Africa rurală (TFRA) a urmărit să consolideze parteneriatul UE-UA în sectorul alimentar și agricol, prezentând cele mai bune modalități de a contribui la dezvoltarea durabilă și la crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar și în economia rurală din Africa.

TFRA a inclus 11 experți independenți în agricultură, agricultură, comerț, politică de dezvoltare și migrație.

Acesta a publicat raportul executiv în martie 2019, furnizând strategii și recomandări pentru transformarea zonelor rurale din Africa.

Aceste recomandări au pus bazele agendei de transformare rurală convenite de comisarii și miniștrii agriculturii din UE și UA în cadrul celei de-a patra conferințe ministeriale UA-UE privind agricultura.

Agenda de acțiune Africa-Europa pentru transformarea rurală

Pe baza recomandărilor raportuluil TFRA, UA și UE au aprobat o declarație politică și au lansat Agenda de acțiune pentru transformarea rurală în cadrul celei de a treia conferințe ministeriale UA-UE privind agricultura, care a avut loc în iunie 2019.