Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Snack van Gyulai kolbász of pároskolbász BGA

Ontdek de karakteristieke smaak van deze gerookte en wekenlang gerijpte Hongaarse worst aan de hand van een bijzonder recept.

Recept

Ingrediënten

  • 1 pakje filodeeg

  • 220 g Gyulai kolbász of pároskolbász (fijngehakt)

  • 70 g geklopte slagroom

  • 4 eieren, hardgekookt en in schijfjes gesneden

  • 250 g boter (gezouten)

  • 10 g (Dijon)mosterdzaad

  • zout en peper

Bereiding

1. Rol het filodeeg uit en snijd er per portie twee rondjes uit.

2. Beboter de rondjes met een kwastje. Bak ze in de oven gedurende 15 minuten op 175 °C tot ze goudbruin zijn.

3. Meng de Gyulai kolbász of pároskolbász (BGA) met de eieren, het mosterdzaad en de geklopte slagroom. Voeg er zout en peper aan toe.

4. Smeer een schep van het worstmengsel met een lepel uit over een van beide rondjes, leg een tweede rondje er bovenop en druk het aan. Herhaal dit totdat alle rondjes en het worstmengsel op zijn.

5. Geniet van deze hartige snack met Gyulai kolbász or pároskolbász BGA!

Waarom Gyulai kolbász of pároskolbász BGA zo bijzonder is

Gyulai kolbász of Gyulai pároskolbász BGA heeft een licht knobbelige, roodbruine buitenkant. De worst is stevig maar buigzaam, waardoor zij makkelijk kan worden gesneden. Snijden we haar door, dan zien we een gelijkmatige verdeling van stukjes spek in een vleesmassa. De smaak en textuur van de worst zijn werkelijk uniek.

Gyulai kolbász of Gyulai pároskolbász heeft in 2010 de Europese beschermde geografische aanduiding (BGA) verkregen. De worsten, met een lengte van 18 tot 26 cm, worden per paar verkocht, met een etiket rond een van beide worsten. Ze worden ook wel in plakjes gesneden en in vacuümverpakking aangeboden. Het vel is dan al verwijderd.