Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Programele IPARD III: punere în aplicare și inițiative mai ample

Părțile interesate implicate în punerea în aplicare a programelor IPARD III 2021-2027

Comitetele de monitorizare

Fiecare țară care primește asistență financiară IPARD trebuie să instituie un comitet de monitorizare IPARD III.

Comitetul de monitorizare urmează să fie compus, într-o proporție echilibrată, din reprezentanți ai autorităților și organismelor naționale relevante și ai altor părți interesate, inclusiv parteneri economici, sociali și de mediu și societatea civilă.

Principalele roluri ale comitetului de monitorizare IPARD III sunt:

  • să examineze eficacitatea, eficiența, calitatea, coordonarea și conformitatea punerii în aplicare a programului;
  • să examineze progresele înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor programului.

Rețelele pentru dezvoltare rurală

Rețeaua PAC a UE

Rețeaua politicii agricole comune (PAC) a UE este un forum prin intermediul căruia rețelele naționale PAC, organizațiile, administrațiile, cercetătorii, antreprenorii și practicienii interesați de agricultură, silvicultură și zonele rurale pot face schimb de cunoștințe și informații (de exemplu, cu ajutorul învățării inter pares și al schimbului de idei, cunoștințe și bune practici). Rețeaua sprijină:

  • elaborarea și punerea în aplicare a planurilor strategice PAC;
  • schimbul de inovare și de cunoștințe, inclusiv în cadrul Parteneriatului european pentru inovare în domeniul agriculturii (PEI-AGRI);
  • îmbunătățirea competențelor;
  • consolidarea abordărilor sistemelor de cunoștințe și inovare în agricultură (AKIS) și
  • evaluarea și monitorizarea PAC.

IPARD încurajează instituirea unor activități similare rețelelor naționale de dezvoltare rurală în țările candidate, prin intermediul măsurii de „asistență tehnică”.

Rețelele rurale pentru inițiativele locale LEADER

Rețelele rurale de dezvoltare rurală joacă un rol semnificativ în promovarea și punerea în aplicare a inițiativelor LEADER sprijinite de IPARD. Obiectivul principal al LEADER – un instrument de dezvoltare teritorială integrată – este să reunească o gamă largă de părți interesate multisectoriale, private și publice, pentru a forma grupuri de acțiune locală (GAL). Aceste grupuri își stabilesc strategiile de dezvoltare locală pentru a îmbunătăți dezvoltarea comunității, pentru a consolida capitalul social și pentru a contribui la progresele economice, sociale, culturale și de mediu ale zonelor rurale locale.

Lista grupurilor de acțiune locală ale UE include date de contact și exemple de inițiative de dezvoltare LEADER încununate de succes în UE.

Contribuția IPARD la Pactul verde european

Țările beneficiare se angajează să depună eforturi pentru a garanta transformarea sectorului agricol (tranziția verde și cea digitală) cu scopul de a reduce la minimum impactul său negativ asupra mediului și a climei și de a asigura alimente sănătoase și la prețuri accesibile pentru cetățeni și piețele de export. Programele de dezvoltare rurală ale IPA (IPARD) vor ajuta țările beneficiare să atingă aceste obiective.

Cadrul juridic al IPA III face din durabilitate unul dintre principiile sale cheie. Acest lucru se reflectă și în obiectivele asistenței IPA pentru dezvoltare rurală, care includ:

  • necesitatea de a îmbunătăți sustenabilitatea producției agricole, oferind, în același timp, un răspuns mai bun la cererea de alimente sigure, hrănitoare și durabile a societății;
  • atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, promovarea gestionării durabile a resurselor naturale și contribuția la protecția mediului.

Cadrul IPARD III prevede o serie de măsuri care au potențialul de a răspunde acestor obiective, precum și obiectivelor generale și țintelor stabilite în Pactul verde și în Agenda verde pentru Balcanii de Vest.

Dintre măsurile IPARD III, două vizează în întregime protecția și îmbunătățirea mediului și atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea:

  • măsura referitoare la agromediu, climă și agricultura ecologică
  • măsura referitoare la plantarea și protecția pădurilor.

În cadrul acestor măsuri, beneficiarii întreprind acțiuni care depășesc obligațiile legale și, ca atare, aduc o valoare adăugată suplimentară pentru mediu și climă.

Măsurile de investiții ale IPARD III oferă un mare potențial de promovare a tranziției verzi. În cadrul acestor măsuri, se poate acorda sprijin pentru investiții fizice care:

  • permit alinierea la standardele UE (mediu, bunăstarea animalelor, siguranța alimentară);
  • îmbunătățesc nivelul global de performanță al exploatațiilor agricole;
  • asigură infrastructura pentru o mai bună gestionare a deșeurilor și pentru dezvoltarea zonelor rurale;
  • realizează investiții în energia din surse regenerabile și în economia circulară.

Pactul verde și Agenda verde complementară pentru Balcanii de Vest evidențiază și mai clar faptul că sustenabilitatea și competitivitatea pe termen lung a sectorului agricol depind de luarea adecvată în considerare, de către sector, a aspectelor de mediu și climatice, cum ar fi tasarea solului, eroziunea, conținutul de materie organică, scurgerile de nutrienți, utilizarea factorilor chimici de producție și impactul agriculturii asupra biodiversității și a peisajului.

IPARD pe teren

Exemple de proiecte finanțate de UE

Prin intermediul finanțării IPARD, UE oferă sprijin Balcanilor de Vest și Turciei în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.