Skip to main content
Agriculture and rural development

Az uniós vidékfejlesztési és innovációs előcsatlakozási kezdeményezések

Vidékfejlesztési és innovációs hálózatok

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) az összes európai nemzeti vidékfejlesztési hálózat kapcsolattartó pontja, amely elősegíti az elképzelések és bevált módszerek cseréjét, valamint hálózatépítést szolgáló rendezvényeket szervez a vidéki területek fejlesztésének további javítása érdekében.

A mezőgazdaság termelékenységét és fenntarthatóságát célzó európai innovációs partnerség (EIP-AGRI) szintén ösztönzi az innovációt a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés terén.

A vidékfejlesztést célzó előcsatlakozási támogatási eszköz (IPARD) hasonló nemzeti vidékfejlesztési hálózatok létrejöttét és tevékenységét ösztönzi a tagjelölt országokban. Az eszközt a „technikai segítségnyújtási” intézkedés támogatja. Kérjük látogasson el saját országának IPARD-honlapjára, ahol tájékozódhat arról, hogy miként csatlakozhat hazájában valamely hálózat tevékenységéhez.

A Nyugat-Balkánon lévő balkáni vidékfejlesztési hálózatok az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz alábbi két projektjéből részesülnek támogatásban: „ALTER – aktív helyi térségek a vidéki területek gazdasági fejlesztéséért”, valamint „NAGE – hálózatépítés és tanácsadás a környezetbarát gazdaságért” Törökországban a hálózat létrejöttét az IPARD is támogatta.

Dolgozza ki helyi LEADER-kezdeményezését

Gondolt már arra, hogy helyi fejlesztési kezdeményezést dolgozzon ki saját vidéki térségében? Figyelmébe ajánljuk az EU-n belül kidolgozott és 1995 óta fejlesztett, bevált LEADER-módszertant, amelyet már jelenleg is alkalmaznak a nyugat-balkáni és törökországi projektekben.

A cél az, hogy a különböző ágazatokban helyi akciócsoport keretébe szervezzék a hatóságokat, a vidéki vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, helyi szervezeteket és magánszemélyeket. A tagok különböző módon járulnak hozzá a munkához, és érdekeik is eltérőek. Felmérik a helyi erősségeiket és gyengeségeiket, és közös prioritásokat határoznak meg helyi fejlesztési stratégiáikban. Miután a helyi akciócsoportok kidolgozták stratégiájukat, végre is hajthatják azt.

Az IPARD-programok támogatást nyújthatnak a LEADER-kezdeményezéseknek „A helyi fejlesztési stratégiák végrehajtása – LEADER-megközelítés” és „technikai segítségnyújtás” elnevezésű 5. és 9. intézkedés keretében.

Többet megtudhat a módszertanról és a sikeres fejlesztési kezdeményezésekről, ha az EVH keretében vagy az uniós helyi akciócsoportok által szervezett rendezvényeken találkozik az Európai Unió több ezer helyi akciócsoportja közül néhánnyal.

Documents

29 JANUÁR 2019
A guide to getting the LEADER approach up and running in the Western Balkans, Turkey and beyond
English
(9.72 MB - PDF)
Letöltés