Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Dresdner Christstollen/Dresdner Stollen/Dresdner Weihnachtsstollen (OFJ)

The protected geographical indication (PGI) ensures that at least one of the stages of production, processing or preparation takes place in the region.

A termék eredete

A Dresdner Christstollen OFJ története színes legendákból és történelmi tényekből áll össze. Születését egyes hagyományok egy német püspökség által 1329-ben rendezett pékversenyhez kötik. Mások szerint a stollen elnevezés (ami németül „alagutat” jelent) a Drezda környékén zajló ón- és ezüstbányászatra utal.

Annyi mindenesetre bizonyosan tudható, hogy a Dresdner Christstollen története a középkori Szászország óta szorosan összefonódott a téli napfordulóhoz kapcsolódó hagyományokkal. Maga a híres drezdai karácsonyi piac neve, a Dresdner Striezelmarkt is a „strüzel” vagy „stroczel” szóból ered, azok után a kelt tésztából készült, egyszerű sütemények után, melyekből a stollen kifejlődött.

éjszakai fotó a Drezda Zwingerről
A Drezda központjában álló, barokk stílusú Zwinger-palotát Erős Ágost választófejedelem építtette a XVIII. század elején. ©Kolossos

A „stollen” első írásos említése 1474-ből maradt fenn, amikor az advent a katolikus német fejedelemségekben szigorú böjti időszak volt. A Szent Bertalan-kórház egyik jegyzékében lisztből, élesztőből és vízből készült böjti ételként szerepel. Az összetevők szegényessége a katolikus egyház előírásaiból fakadt, amely 1450-ben betiltotta a vajjal történő sütést advent idején. Ennél fogva a pékek csak olajat használhattak, ami egyszerű, ízetlen süteményt eredményezett.

képek kollázsa
A bal felső képtől, az óramutató járása szerint: VIII. Ince pápát ábrázoló érme; Ernő herceg, szászországi választófejedelem; az 1730-ban készített óriási stollen sütése.

E tilalom feloldására Ernő herceg, a szász választófejedelem és fivére, Albrecht gróf levélben V. Miklós pápához fordultak és azt kérték tőle, hogy engedélyezze a szász pékek számára a vaj használatát a stollenben. A pápa azonban elzárkózott kérésüktől. Negyven évnek és négy pápa uralkodásának kellett eltelnie ahhoz, hogy Róma engedjen a kérdésben. 1490-ben VIII. Ince pápa „vajlevélként” (Butterbrief) elhíresült dekrétumában mentesítette a drezdai stollent az 1450-ben bevezetett vajtilalom alól.

Ettől kezdve a stollen egyre népszerűbb ünnepi sütemény lett. 1530-tól a feljegyzésekben „Christstollen” néven emlegetik, ami jelzi, hogy fogyasztása egyre inkább a karácsonyi időszakhoz kapcsolódott. Harminc évvel később a drezdai pékek körében kialakult az a hagyomány, hogy a szászországi uralkodóknak karácsonykor ünnepi stollent sütöttek. Az egyik ilyen alkalommal nyolc pékmester és a segédeik 18 kg-os stollennel vonultak végig a városon, mielőtt azt fejedelmüknek felajánlották.

1730-ban Erős Ágost szász választófejedelem, aki egyben Lengyelország királya és Litvánia nagyhercege is volt, ennél is hatalmasabb méretű süteményt rendelt. A szász uralkodó abban az évben az ún. zeithaini katonai vigalom házigazdájaként különleges finomsággal akarta megörvendeztetni 24 000 vendégét. Az alkalomra mintegy száz pék és segédeik közös munkával, 3 600 tojás, 326 kanna tej és 1 tonna liszt felhasználásával 1,8 tonna súlyú óriásstollent készítettek.

Stollenmädchen Johanna Meitzner a Pillnitz-palota előtt álló csoport előtt áll
Évről évre ifjú cukrász, pék és péksegéd hölgyek versengenek a Stollenmädchen cím elnyeréséért. ©Schutzverband Dresdner Stollen e.V., Michael Schmidt

Az 1730-as ünnepség emlékére kezdték el évről évre megrendezni a Stollen-fesztivált, amelyre az advent második vasárnapját megelőző napon kerül sor Drezdában. Egyik látványossága az ünnepi felvonulás, amikor a fesztivál szereplői és a drezdai pékek egy óriásstollennel vonulnak végig a város utcáin. A fesztivál védnöke a drezdai fiatalasszonyok közül a pék- és cukrászmesterségben való jártasság alapján kiválasztott ún. Stollenmädchen.

Az esemény szervezője a drezdai Stollen Szövetség, a Dresdner Christstollen OFJ-t előállító helyi pékek és cukrászok szakmai szervezete. A sütemény tartós népszerűségét és hírnevét jelzi, hogy világszerte évente mintegy kétmillió stollen kerül a karácsonyi asztalokra.

2010-ben az Európai Unió az oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) való tanúsítással elismerte a Dresdner Christstollen különleges sajátosságait és örökségét.

Előállítás

A Dresdner Christstollen OFJ-t csak bizonyos pékségek és cukrászatok állíthatják elő, melyek kivétel nélkül Drezda városában, illetve tizenkét környező településen találhatók.

a tésztát asztalra gyúltató személy
A pékek a tésztát kézzel sodorják és formázzák, egyenként dolgozva bele a különféle hozzávalókat. ©Schutzverband-Dresdner-Stollen-e.-V.,-K. Grottker01

Első lépésként a pék nehéz tésztává egybegyúrja a búzalisztet, az élesztőt és a teljes tejet. A tésztát malagaszőlő-mazsola, kandírozott narancs- vagy citromhéj, édes és keserű mandula, illetve különféle fűszerek hozzáadásával gazdagítják. Jóllehet a készítők csak meghatározott összetevőkből válogathatnak és az előírt arányokat kell követniük, sok pék saját hagyományos, nem egyszer a középkor óta féltve őrzött receptjével teszi egyedivé a süteményt.

A tésztát ezután hagyják pihenni, majd kézzel formázzák. Ezt követően kisebb részekre darabolják és szaggatják, majd azokat cipókká formázzák. A cipót középen késsel felhasítják, majd egy sima sütőlapon a kemencébe helyezik. A cipókat soha nem sütik tepsiben vagy sütőformában, hogy megőrizzék kézzel kialakított formájukat. A sütés először rövid ideig közepes hőmérsékleten, majd hosszabb ideig alacsonyabb hőmérsékleten történik.

egy személy kivesz egy kenyeret a sütőből
A cipókat addig sütik, amíg ropogós, aranybarna héjuk alakul ki. ©Schutzverband-Dresdner-Stollen-e.-V.,-K. Grottker02

Az alaposan átsült és kellően megbarnult cipók a kemencéből kivéve vajbevonatot kapnak, majd porcukorral meghintik őket. A sütemény darabolásakor a ropogós héj alatt aszalt és kandírozott gyümölcsök rejlenek, melyek a mandulával és fűszerekkel keveredve aromákban és ízekben gazdag süteményt eredményeznek.

A stollen illatának és ízeinek megóvása érdekében a kész süteményt azonnal kell csomagolni. A csomagoláson fel kell tüntetni az oltalom alatt álló földrajzi jelzés logóját, valamint a Stollen Szövetség „aranypecsétjét”, amelyen Erős Ágost fejedelem lovas alakja mellett az előállító részére kiadott engedély száma van feltüntetve, és amely szavatolja, hogy a termék a mélyen gyökerező helyi hagyományoknak megfelelően készült.

További információk

Dresdner Stollen OFJ – jogi előírások

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Minőségi élelmiszerek és italok az EU-ban