Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Comerțul cu alimente bio

Importul de alimente ecologice

Pentru ca un aliment importat să fie comercializat ca produs bio, trebuie să respecte standarde echivalente cu cele aplicabile bunurilor produse în Uniunea Europeană. De aceea se aplică proceduri pe care toți importatorii trebuie să le urmeze atunci când doresc să comercializeze un aliment ca produs ecologic. Aceste proceduri depind de locul de origine a mărfurilor.

Pentru produsele originare din

  • Argentina
  • Australia
  • Canada
  • Chile
  • Costa Rica
  • India
  • Israel
  • Japonia
  • Tunisia
  • Republica Coreea
  • Noua Zeelandă
  • Elveția
  • Statele Unite ale Americii

UE a încheiat acorduri privind comerțul cu produse bio cu Chile, Elveția și Regatul Unit. Găsiți detalii despre datele intrării în vigoare, produsele vizate și autoritățile și organismele de control în acordurile privind comerțul cu produse ecologice.

Inspecția și certificarea majorității alimentelor ecologice este efectuată de către autoritățile naționale din țara de origine. Acest lucru se datorează faptului că UE a semnat cu aceste țări acorduri pentru importurile de produse ecologice, întrucât standardele și măsurile lor de control au fost evaluate ca fiind echivalente cu cele în vigoare în UE. De aceea, ele sunt adesea denumite țări „echivalente”.

În ceea ce privește importul de produse ecologice din Regatul Unit în Uniunea Europeană, Comisia a publicat un aviz către părțile interesate, în care prezintă situația juridică după încheierea perioadei de tranziție, anumite dispoziții relevante privind separarea din Acordul de retragere și normele aplicabile în Irlanda de Nord după încheierea perioadei de tranziție.

8 DECEMBRIE 2020
Withdrawal of the United Kingdom and EU rules in the field of organic production methods

Pentru produsele originare din orice altă țară

În toate celelalte țări, controlul și certificarea intră în responsabilitatea organismelor sau autorităților de control. Acestea sunt organisme independente numite de Comisie pentru a se asigura că producătorii de alimente ecologice din domeniul lor de responsabilitate respectă standarde și măsuri de control echivalente cu cele ale UE.

Dacă doriți să importați un produs din una din aceste țări și să îl comercializați ca produs ecologic în UE, trebuie să contactați organismul național de control competent.

Pentru produsele importate din unele țări din afara UE pot exista controale sau cerințe suplimentare. 

În urma unei analize aprofundate a tuturor notificărilor introduse în Sistemul de informații privind agricultura ecologică (OFIS) pe o perioadă de un an, Comisia Europeană și țările UE au decis de comun acord că o serie de produse originare din mai multe țări terțe ar trebui să facă obiectul unor controale suplimentare de la 1 ianuarie 2024 până la 31 decembrie 2024. Măsura este necesară pentru a asigura mai bine integritatea producției ecologice. Controalele suplimentare implică anumite angajamente din partea țărilor din UE și anumite obligații pentru organismele de control recunoscute ca fiind echivalente în țările terțe, sub supravegherea Comisiei. Documentul de lucru privind controalele oficiale suplimentare asupra produselor originare din anumite țări terțe, elaborat de Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, stabilește care sunt angajamentele necesare din partea țărilor din UE în raport cu controalele oficiale suplimentare. Scrisoarea adresată organismelor de control echivalente din țările terțe supervizate de Comisie stabilește care sunt obligațiile respectivelor organisme în raport cu măsurile de control suplimentare.

12 IANUARIE 2024
Working document on additional official controls on products originating from certain third country
12 IANUARIE 2024
Letter to control bodies and authorities on the import of organic products from certain countries

În cazul produselor importate din SUA există recomandări suplimentare.

14 FEBRUARIE 2012
Advice on EU-US equivalence

Certificarea

Toate alimentele ecologice importate în UE trebuie să dețină certificatul de inspecție electronic corespunzător (e-COI). Certificatele sunt administrate prin Sistemul de control al comerțului și de expertiză (TRACES).

  • În țările echivalente: certificatele sunt emise de organismele de control desemnate de autoritățile naționale.
  • În toate celelalte țări: certificatele sunt emise de organismele de control desemnate de UE.

Dacă nu aveți certificat electronic de inspecție, produsele dumneavoastră nu vor fi eliberate din portul de sosire în UE.

10 DECEMBRIE 2018
Guidelines on imports of organic products into the EU

Exportul produselor ecologice în țări din afara UE

Exportul de produse ecologice din Uniunea Europeană către țări din afara UE este supus cerințelor specifice țării de destinație. Puteți obține detalii despre cerințele în cauză de la autoritățile competente din țara respectivă.

Alte informații

Exporturile din UE

Informații pentru organismele de control din țările terțe

Organizațiile care evaluează și inspectează producătorii sau distribuitorii de alimente ecologice provenind din țări din afara UE pot depune o cerere pentru a fi recunoscute de UE ca organisme de control. Astfel, vor putea certifica apoi faptul că produsele destinate importului în UE sunt obținute ecologic.

Alte informații

Regulamentul (UE) 2018/848

Regulamentul delegat (UE) 2021/2306 al Comisiei

Evenimente