Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Ökológiai referencia-adatbázisok

Ökogazdálkodási Információs Rendszer

Az Ökogazdálkodási Információs Rendszer (OFIS) az alábbiakra vonatkozó információkat tartalmazó központi adatbázis:

  • összetevők engedélyezése,
  • ellenőrző hatóságok és ellenőrző szervek az EU-ban, az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban,
  • az egyenértékűséget ellenőrző szervek és hatóságok.

Az uniós országok az információkat az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően viszik be a rendszerbe.

Az OFIS-adatbázis lehetővé teszi az uniós országok és az Európai Bizottság számára, hogy megosszák egymással a biotermékekre vonatkozó mezőgazdasági adatokat, ezenkívül naprakész információkkal látják el a nyilvánosságot.

Ökológiai vetőmagok adatbázisai

Minden ökológiai növényt és növényi terméket olyan növényi szaporítóanyagból (vetőmagok, dugványok, rizómák stb.) kell termeszteni, amely megfelel az ökológiai szabványoknak.

Minden uniós országnak nemzeti ökológiaivetőmag-adatbázist kell fenntartania, hogy a mezőgazdasági termelők könnyen megtalálhassák országukban az ökológiai vetőmagok beszállítóit. Az uniós országok nyilvánosságra hozzák az organikus módon előállított vetőmagok és a beszállítók listájának frissítéséért felelős kijelölt szervezetüket. 2022. január 1-jétől az (EU) 2018/848 rendelet értelmében a nemzeti ökológiaivetőmag-adatbázisoknak tartalmazniuk kell az ökológiai és átállási időszakban lévő termelésből származó növényi szaporítóanyagok rendelkezésre állását.

Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság nemzeti ökológiaivetőmag-adatbázisainak hivatkozásai technikai referenciaként szerepelnek az oldalon.