Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Κρέας αιγοπροβάτων

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές, το εμπόριο, τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά, τις νομικές βάσεις, την εποπτεία της αγοράς και τις επιτροπές στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος.

Επισκόπηση

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια αιγοπρόβατα (85% πρόβατα και 15% αίγες), κυρίως σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές, όπως οι ορεινές περιοχές. Οι βαρείς αμνοί (άνω των 13 kg) παράγονται στην Ιρλανδία, ενώ οι ελαφροί εκτρέφονται σε περιοχές του Νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Στην Ισπανία και τη Γαλλία παράγονται και τα δύο είδη. Οι κύριοι παραγωγοί κρέατος αιγοειδών είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ρουμανία. Η ΕΕ στηρίζει τους γεωργούς της με εισοδηματικές ενισχύσεις.

Οι εισαγωγές καλύπτουν το 20% της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ. Η Νέα Ζηλανδία, στην οποία αντιστοιχεί το 80% περίπου των εισαγωγών, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ. Ακολουθούν η Αυστραλία και οι χώρες της Mercosur. Οι εξαγωγές της ΕΕ αντιστοιχούν στο 10% περίπου της συνολικής της παραγωγής. Τα ζωντανά πρόβατα διατίθενται ως επί το πλείστον στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ενώ το πρόβειο κρέας κυρίως στην Άπω Ανατολή.

Λοιπά μέτρα παρέμβασης στην αγορά για το αιγοπρόβειο κρέας

Το αιγοπρόβειο κρέας καλύπτεται από την κοινή οργάνωση της αγοράς. Ως εκ τούτου, η ΕΕ μπορεί να αποφασίζει τη χορήγηση ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και έχει επίσης την εξουσία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς, όταν απαιτείται δημόσια στήριξη λόγω ειδικών περιστάσεων, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις ασθενειών των ζώων ή απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. 

Σχετικές πληροφορίες

Λίγα λόγια για τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά

6 ΜΑΪ́ΟΥ 2020
COVID-19: emergency private storage measures

Νομικές βάσεις

Κανονισμός (ΕΕ) 1308/2013 – για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών.

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/1988 της Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων όσον αφορά τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων εισαγωγής σύμφωνα με την αρχή της «εξυπηρέτησης κατά σειρά προτεραιότητας».

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1182 της Επιτροπής – προβλέπει ένα προαιρετικό σύστημα ταξινόμησης των σφαγίων προβάτων.

Παρακολούθηση της αγοράς

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα αναφοράς τιμών για τους βαρείς και ελαφρούς αμνούς και παροχής πληροφοριών σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία τους. Στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2017/1182 της Επιτροπής προβλέπεται επίσης ένα προαιρετικό σύστημα ταξινόμησης των σφαγίων προβάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κάθε εβδομάδα έναν πίνακα επιδόσεων των αγορών αιγοπροβάτων και εκπονεί βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες εκθέσεις που εξετάζουν τις γενικές προοπτικές, τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις προσδοκίες για τον συγκεκριμένο τομέα.

Σχετικές πληροφορίες

Εβδομαδιαίες τιμές

Κατάσταση της αγοράς

10 ΙΟΥΛΊΟΥ 2024
Dashboard: Sheep meat

Εμπόριο με χώρες εκτός της ΕΕ

Εκτός από τους συνήθεις εισαγωγικούς δασμούς, οι εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων που χορηγούνται σε συγκεκριμένη χώρα ή σε όλες τις χώρες («Erga omnes»). Οι όγκοι των ποσοστώσεων καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/1988 και η χρήση των διαφόρων ποσοστώσεων είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικές πληροφορίες

Βάση δεδομένων για τις δασμολογικές ποσοστώσεις

Ποσοστώσεις χωρών

Επιτροπές

Διάφορες επιτροπές, που αποτελούνται από εκπροσώπους των κυβερνήσεων και προεδρεύονται από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέρχονται τακτικά για να διασφαλίζουν ότι το έργο της Επιτροπής όσον αφορά την έκδοση εκτελεστικών πράξεων υπόκειται στον έλεγχο των χωρών της ΕΕ.

Η επιτροπή για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει θέματα όπως η εξέλιξη των τιμών της αγοράς, η παραγωγή και το εμπόριο στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Η ομάδα διαλόγου της κοινωνίας των πολιτών και ομάδα εργασίας για τη ζωική παραγωγή επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου για όλα τα θέματα που αφορούν το αιγοπρόβειο κρέας.