Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Lampaan- ja vuohenliha

Tietoa lampaan- ja vuohenlihan tuonnista ja kaupasta ja niihin liittyvistä markkinatoimenpiteistä, oikeusperustoista, markkinoiden seurannasta ja komiteoista.

Yleistä

EU:ssa on yli 70 miljoonaa lammasta ja vuohta (lampaita 85 % ja vuohia 15 %). Niitä pidetään usein taloudellisesti haavoittuvilla alueilla, kuten vuoristoissa. Niin sanottujen painavien karitsojen (paino vähintään 13 kg) kasvatus on keskittynyt Irlantiin, ja kevyitä karitsoja kasvatetaan taas eteläisillä alueilla, kuten Kreikassa ja Italiassa. Espanjassa ja Ranskassa puolesharjoitetaan sekatuotantoa. Tärkeimmät vuohenkasvatusmaat ovat Kreikka, Espanja, Ranska ja Romania. EU tukee lampaan- ja vuohenkasvattajia tulotuilla.

EU:hun tuotava lampaan- ja vuohenliha kattaa 20 prosenttia EU:n kulutuksesta. Noin 80 prosenttia tuonnista on peräisin Uudesta-Seelannista, ja seuraavaksi eniten lihaa tuodaan Australiasta ja Mercosur-maista. EU:sta viedään eläviä lampaita pääasiassa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan ja lampaanlihaa pääasiassa Kaukoitään. Viennin kokonaismäärä kattaa noin 10 prosenttia EU:n kokonaistuotannosta.

Lampaan- ja vuohenlihaa koskevat markkinatoimenpiteet

Lampaan- ja vuohenlihaan sovelletaan yhteistä markkinajärjestelyä. Näin ollen EU voi päättää myöntää yksityisen varastoinnin tukea, ja sillä on myös valtuudet ottaa käyttöön poikkeuksellisia markkinatukitoimenpiteitä, kun erityiset olosuhteet edellyttävät julkista tukea esimerkiksi eläintautien tapauksessa tai kuluttajien luottamuksen ollessa alhainen. 

Lisätietoa

Lisätietoa markkinatoimenpiteistä

  • 6. TOUKOKUUTA 2020
COVID-19: emergency private storage measures

Oikeusperustat

Asetus (EU) N:o 1308/2013 maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1988 tuontitariffikiintiöiden hallinnointia koskevista säännöistä ”ensin tullutta palvellaan ensin” -periaatteen mukaisesti.

Komission delegoitu asetus (EU) 2017/1182, jossa säädetään vapaaehtoisesta lampaanruhojen luokittelujärjestelmästä.

Markkinoiden valvonta

EU:ssa on käytössä järjestelmä painavien ja kevyiden karitsojen hintoja sekä tuotantoa ja kauppaa koskevien tietojen ilmoittamiseksi. Komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/1182 säädetään myös vapaaehtoisesta lampaanruhojen luokittelujärjestelmästä.

Euroopan komissio julkaisee viikoittain lammas- ja vuohimarkkinoita koskevan tilannekatsauksen ja laatii lyhyen ja keskipitkän aikavälin raportteja, joissa esitellään alan yleisiä näkymiä, kehityssuuntauksia ja odotuksia.

Lisätietoa

Viikkohinnat

Markkinatilanne (englanniksi)

  • 9. LOKAKUUTA 2024
Dashboard: Sheep meat

Kauppa EU:n ulkopuolisten maiden kanssa

Kiinteiden tuontitullien lisäksi lampaan- ja vuohenlihaa voidaan tuoda tietylle maalle myönnettyjen tai kaikkia koskevien tariffikiintiöiden järjestelmässä. Kiintiöiden määrät on vahvistettu komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 2020/1988, ja tietoa eri kiintiöiden käytöstä on saatavilla Euroopan komission verkkosivustolla.

Lisätietoa

Tariffikiintiöitä koskeva tietokanta

Maakohtaiset kiintiöt

Komiteat

Erilaiset komiteat, jotka koostuvat hallitusten edustajista ja joiden puheenjohtajana toimii Euroopan komission edustaja, kokoontuvat säännöllisesti varmistaakseen, että komissio hyväksyy täytäntöönpano säädöksiä EU-maiden valvonnassa.

Maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn komitea kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan muun muassa markkinahintojen kehityksestä sekä tuotannosta ja kaupasta EU:ssa ja sen ulkopuolisissa maissa.

Kansalaisvuoropuheluryhmän ja eläintuotantoa käsittelevän työryhmän tehtävänä on avustaa komissiota säännöllisen vuoropuhelun ylläpitämisessä kaikista lampaan- ja vuohenlihaan liittyvistä kysymyksistä.