Oversigt
Der er over 70 millioner får og geder i EU (85 % får og 15 % geder), der ofte holdes i økonomisk udsatte områder som bjergområder. Der opdrættes tunge lam (over 13 kg) i Irland og lette lam i de sydlige regioner som Grækenland og Italien, mens den spanske og franske produktion er blandet. De største producenter af geder er Grækenland, Spanien, Frankrig og Rumænien. EU støtter sine landbrugere gennem indkomststøtte.
Importen udgør 20 % af EU's forbrug af lamme-, fåre- og gedekød. New Zealand er EU's største leverandør og tegner sig for ca. 80 % af importen efterfulgt af Australien og MERCOSUR-landene. EU's eksport udgør ca. 10 % af den samlede produktion, og hvor levende får handles mest til Mellemøsten og Nordafrika, sendes fårekød hovedsagelig til Fjernøsten.
Markedsforanstaltninger for fåre- og gedekød
Fåre- og gedekød er omfattet af den fælles markedsordning. EU kan derfor beslutte at yde støtte til privat oplagring og har også mulighed for at anvende ekstraordinære markedsstøtteforanstaltninger, når særlige omstændigheder betyder, at der er behov for offentlig støtte, f.eks. i tilfælde af dyresygdomme eller tab af forbrugertillid.
Se også
Markedsforanstaltninger kort fortalt
- 6. MAJ 2020
Retsgrundlag
Forordning (EU) nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning.
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1988 om regler for forvaltning af importtoldkontingenter efter "først til mølle" -princippet.
Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/1182 indeholder bestemmelser om en frivillig klassificering af fårekroppe.
Markedsovervågning
EU opretholder et system med indberetning af priser for tunge og lette lam, produktions- og handelsinformation. En frivillig klassificering af fårekroppe er også fastsat i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/1182.
Kommissionen har en ugentlig oversigt over fåre- og gedemarkederne og udarbejder korte og mellemlange rapporter, der indeholder generelle udsigter, tendenser, udviklinger og forventninger til denne sektor.
Se også
- 23. APRIL 2025
Handel med lande uden for EU
Ud over standardimportafgifterne kan import af fåre- og gedekød ske inden for et system af toldkontingenter, der tildeles et bestemt land, eller som er åbent for alle ("Erga omnes"). Kontingentmængderne fastsættes i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1988, og anvendelsen af de forskellige kontingenter er tilgængelig på Kommissionens website.
Se også
Udvalg
Forskellige udvalg bestående af regeringsrepræsentanter og med en repræsentant for Kommissionen som formand mødes regelmæssigt for at sikre, at Kommissionens ansvar for at vedtage gennemførelsesretsakter udøves under EU-landenes kontrol.
Komitéen for den Fælles Markedsordning for Landbrugsprodukter mødes regelmæssigt for at drøfte emner som f.eks. udviklingen i markedspriser, produktion og handel i EU og ikke-EU-lande.
Gruppen vedrørende civil dialog og arbejdsgruppen for animalske produkter bistår Kommissionen med at opretholde en regelmæssig dialog om alle spørgsmål vedrørende fåre- og gedekød.