Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

De viktigaste initiativen: Strategisk dialog om EU:s jordbruk i framtiden

Vad går dialogen ut på?

I januari 2024 startade en strategisk dialog som ska hjälpa till att forma en gemensam framtidsvision för EU:s jordbruk.

Den strategiska dialogen för samman viktiga aktörer från hela den jordbruksbaserade livsmedelkedjan, däribland jordbrukare, kooperativ, livsmedelsföretag och landsbygdssamhällen, samt icke-statliga organisationer och företrädare för det civila samhället, finansinstitut och den akademiska världen. 

Professor Peter Strohschneider har utnämnts till ordförande för den strategiska dialogen på grund av sin gedigna erfarenhet, inte minst som ordförande för den tyska regeringens kommission för jordbrukets framtid.

Skapa en gemensam förståelse

Dialogen ska bidra till en gemensam förståelse för EU:s framtida jordbruks- och livsmedelssystem och gäller följande utmaningar och möjligheter:

  • Hur kan vi ge våra jordbrukare, och de landsbygdssamhällen de lever i, ett bättre perspektiv, inbegripet en skälig levnadsstandard?
  • Hur kan vi stödja jordbruket inom planetens gränser och dess ekosystem?
  • Hur kan vi bättre utnyttja de enorma möjligheter som kunskap och teknisk innovation erbjuder?
  • Hur kan vi främja en ljus och blomstrande framtid för Europas livsmedelssystem i en värld präglad av konkurrens?

Dialogen är ett sätt för jordbrukare och andra viktiga aktörer från hela livsmedelskedjan att framföra sina synpunkter, ambitioner, farhågor och lösningar så att vi kan hitta en gemensam grund för EU:s jordbruk och matproduktion för framtiden.

Läs mer om vad EU gör för jordbruket.

Organisationer som deltar

Mötesdatum:

  1. Första mötet
    25 januari 2024
  2. Andra mötet
    11–12 mars 2024
  3. Tredje mötet
    22–23 april 2024
  4. Fjärde mötet
    20–21 juni 2024
  5. Femte mötet
    9–10 juli 2024

Rapporten publiceras sommaren 2024.

I fokus

Minskning av jordbrukarnas administrativa börda

Som svar på jordbrukarnas farhågor har kommissionen vidtagit åtgärder för att minska deras administrativa börda och för att förenkla den gemensamma jordbrukspolitikens regler och andra regler om livsmedel och jordbruk, både när det gäller tillämpningen på nationell nivå och rapporteringsskyldigheterna.

Kommissionen har skickat ut två enkäter: 

Hur EU bemöter böndernas farhågor

I fokus